Andrejs Cepītis, Madonas pūtēju orķestra diriģents • IR.lv

Andrejs Cepītis, Madonas pūtēju orķestra diriģents

4
Saksofons un klarnete — šos instrumentus Andrejs Cepītis sauc par savējiem. Tos spēlēt māca bērniem mūzikas skolā Madonā un diriģēt profesionāļu orķestri lielpilsētā nemaz nekāro.
Zane Mače

 

Madonas pūtējus tik viegli no Kalnciema kvartāla skatuvītes rīdzinieki sestdien neatlaiž, lūdzot turpināt spēlēt vieglās un džeza mūzikas repertuāru. Diriģenta Andreja Cepīša (58) vadītais orķestris šopavasar patika ne tikai Rīgas švītiem, bet arī izcīnīja Grand Prix starptautiskā amatieru orķestru konkursā Lietuvā. Sešu orķestru konkurencē, kurā četri bija no Lietuvas un divi no Latvijas (arī zemessardzes orķestris), madonieši izcīnīja galveno balvu. Un arī balvu par labāko obligātā skaņdarba interpretāciju, pārspējot lietuviešu autora darba atskaņošanā pašus lietuviešus. Mājās Cepītis pārveda arī labākā diriģenta godalgu.  

Cepītis, kura dzimtā puse ir Stāmerienas pagastā, jau 35 gadus ir Madonas Mūzikas skolas skolotājs, un daudzi no viņa orķestra 42 mūziķiem nāk no šīs skolas. Diriģenta kociņu rokās ņēmis 1992. gadā, Cepītis lepojas, ka izdevies izveidot labu kolektīvu. «Mēs jau vairākus gadus esam labākais Latvijas provinces amatierorķestris,» dzerot kafiju pēc koncerta Rīgā, saka diriģents. Iegūt starptautisku atzinību – tas ir augstākais punkts! Mūziķus Lietuvā vērtējusi neatkarīga žurija no Lielbritānijas un Nīderlandes. «Ļoti korekti, lai nav lobisma.»

Diriģējot amatierus, kuri ikdienā aizņemti dažādos pamatdarbos, galvenais esot pareizi saplānot laiku, lai maksimāli īsā sprīdī var panākt rezultātu. Orķestrī spēlē gan skolēni, gan madonieši, kuri ikdienā strādā Rīgā, – Latvijas armijas virsnieks, uzņēmumu vadītāji, kuri bieži dodas komandējumos, tādēļ kopīgi mēģinājumi notiek labi ja reizi nedēļā, brīvdienās. «Dažreiz amatieri ar lielāku atdevi strādā, profesionāļus nereti pārņem rutīna,» spriež Cepītis.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu