Pārtikas balsojums • IR.lv

Pārtikas balsojums

4
Liene Brizga-Kalniņa

Pērkot ēdienu, mēs vienmēr dodam kādam darbu. Vai aizdomājamies – kam? 

Manā personiskajā vēsturē ir viens produkts, kas simbolizē pāreju no padomju valsts uz tirgus ekonomiku. Tas ir šokolādes batoniņš Snickers – viens no pirmajiem importa produktiem, ko brīvi varēja nopirkt mazpilsētas vidū spontāni izaugušajā tirdziņā, kur uz koka galdiem rindojās apelsīnu sulas pakas un vācu jogurtiņi plastmasas kārbiņās. Tagad saprotu, ka šis neveselīgais, bet brīvības garšas pildītais saldums iezīmēja arī pāreju uz citu pārtikas sistēmu un ievadīja Latvijas sabiedrības medusmēnesi ar pārtiku, kuru var nopirkt, cik un kad vien vēlas, un glabāt ilgi. 

Pārtikas izvēle ikdienā ir šķietami bezgalīga – pāri ģeogrāfiskajām un sezonu robežām. Esam piedzīvojuši dažādas attiecību stadijas ar pārtiku – aizraušanos ar lielveikaliem, mājās gatavošanas paražas atgriešanos, interesi par eksotiskiem produktiem, pievēršanos tradicionālām ēdamvielām, restorānu kultūras attīstību, ēdienu blogu rašanos, strīdus starp dažādu uztura pieeju atbalstītājiem, uztura speciālistu statusa un viedokļa vērtības uzplaukumu. Bet kā ir ar pārtikas pratību?

Pārtikas pratības termins raksturo ikdienas paradumus, kas saistās ar veselīgu un pilnvērtīgu uzturu un šo principu apgūšanu skolas vecumā. Taču pārtikas pratībai ir arī citi slāņi. Viens saistās ar ēdiena garšu izzināšanu. Vēl viens – ar pārtikas sastāvu, iedziļināšanos produktā. Pirms gada veiktā iedzīvotāju aptauja rāda, ka cilvēki Latvijā arvien vairāk pievērš uzmanību pārtikas izcelsmei – apmēram 30% apgalvo, ka vienmēr. Arvien vairāk cilvēki pievērš uzmanību produkta sastāvam – arī to pārbauda 30%. Taču tikai 10% vienmēr pievērš uzmanību pārtikas ražošanas metodei, un tieši tā ir milzīgā, neredzamā pārtikas sistēmas daļa. Tas ir arī patērētāju spēks, kuru visbiežāk neapzināmies. Vai šī pārtika ir ražota, pēc shēmas izmantojot pesticīdus nezālēm, slimībām, kaitēkļiem un nodrošinot augsnes auglību ar minerālmēsliem, kurus ražo vērienīga industrija? Vai tas ir ražotājs, kurš neatbild par lētās pārtikas slēptajām izmaksām? Vai arī tā ir lauksaimniecība, kurā tiek izmantoti dabīgie augu un dzīvnieku dzīves procesi, tiek saudzēta vide? 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu