Revolūcija nobriedusi? • IR.lv

Revolūcija nobriedusi?

4
Aivars Ozoliņš

Tesla Motors jaunais elektriskais auto var būt izšķirīgs pavērsiens autoindustrijā

Kaut kas tāds autoražošanas vēsturē nebija pieredzēts. Pagājušo ceturtdien cilvēki stāvēja rindās, daudzi pat pavadīja nakti teltīs pie Tesla Motors veikaliem, lai būtu starp pirmajiem, kuri iemaksājuši 1000 dolāru par tiesībām iegādāties elektrisko automašīnu Model 3. Pirmajās 24 stundās pēc jaunā auto prezentācijas uzņēmums saņēma vairāk nekā 115 tūkstošus pasūtījumu, kas ir gandrīz tikpat, cik līdz šim vispār saražojis automašīnu kopš dibināšanas 2003. gadā.

Ir pieredzētas pircēju rindas pēc, piemēram, jauna iPhone. Taču automašīna nav gluži sadzīves modes mantiņa, ko pēc gada vai diviem nomainīt pret jaunāku. Turklāt savu Model 3 pasūtītāji varēs saņemt ne agrāk kā nākamā gada beigās, lielākoties tikai aiznākamgad. Protams, ar nosacījumu, ka Tesla spēs tos uzbūvēt. (Negaidītā veiksme uzņēmumam kļuvusi par problēmu – steidzami jāmeklē nauda, lai uzceltu jaunu rūpnīcu, kur saražot pasūtītos auto.)

Dažās nākamajās dienās pēc Model 3 prezentācijas pasūtījumu skaits sasniedza gandrīz 300 tūkstošus, četrreiz vairāk, nekā bija ļoti optimistiski prognozējis uzņēmuma vadītājs Īlons Masks. Tas ir apmēram tikpat, cik Amerikā gadā pārdod vispopulārāko marku automašīnu, tādu kā Honda Accord vai Nissan Altima.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu