Trīs latvieši • IR.lv

Trīs latvieši

2
Zīmējums — Ernests Kļaviņš

Latviska humora izjūta – vai tāda ir?

Vienmēr esmu uzskatījis, ka mazajai Spānijas pilsētai Teruelai ir vislabākais tūrisma sauklis pasaulē: «Teruel existe!» («Teruela eksistē!») Es apbrīnoju tā vienkāršību. Tas nepretendē ne uz ko īpašu, tikai atgādina pasaulei – par spīti faktam, ka tā kādu laiku (vai nekad) neko nav dzirdējusi par Teruelu, šāda pilsēta patiesībā eksistē. Kad esat noskaidrojis, ka ir kaut kur vieta, ko sauc par Teruelu, un ka tā neatrodas kosmiskā tukšumā, atliek pavisam maz, lai saplānotu tur brīvdienas. 

Līdzīgi pasaule kopumā diezin vai pēdējo gadsimtu laikā ir apcerējusi tieši latviskas humora izjūtas esamību vai neesamību. Tāpēc, manuprāt, varam piemērot, kā es to dēvēju, Teruelas testu un pavaicāt, vai tāda vispār ir. 

Ja vaicāsiet citu tautību cilvēkiem, «vai jums ir humora izjūta?», tūlīt pat saņemsiet paredzamu atbildi – «protams, ir!» – kopā ar skatienu, kas liks noprast, ka jūsu jautājums ir no sērijas «vai paisums un bēgums joprojām notiek?» un «vai jutīsiet izsalkumu, kad trīs dienas nebūsiet neko ēdis?».

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Iepriekšējais raksts

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu