Jautājumi pret atbildēm • IR.lv

Jautājumi pret atbildēm

5

Lielākais brīnums – romāns ar pasaku un alpīnisma elementiem

Pirms gadiem septiņiem britu laikrakstā The Guardian publicētā esejā Cik gan vēl pazudušo ir ieslodzīti kādos pazemes cietumos? austriešu rakstnieks Tomass Glaviničs (1972) dalījās pārdomās par salīdzinoši īsā laikā Austrijas sabiedrību satraukušiem cilvēku nolaupīšanas un pretlikumīgas ieslodzīšanas gadījumiem, kā arī citiem specifiskiem noziegumiem. Kāda 18 gadus veca meitene tikusi turēta pagrabā astoņus gadus, kāds neonacists mājas pagrabā bija būvējis spridzekļus un uzspridzinājis vairākus romu tautības cilvēkus utt. Lai gan pirmajā mirklī šķita, ka noziegumiem nav daudz kopīga, Glaviničs uzskatīja, ka šie gadījumi pārējai pasaulei pavēsta Austrijas sabiedrībai kaut ko kopīgu un iezīmīgu. Noziegumus bija pastrādājuši lauku apkaimēs dzīvojoši vientuļi vīrieši. «Laukos neieredz it visu, kas neatrodas tiešā tuvumā: valdību, Eiropas Savienību, amerikāņus, ebrejus. Tur valda pazīšanos tīkls un laikabiedru spiediens,» rakstīja Glaviničs un citēja austriešu dramaturgu Edenu fon Horvātu, kurš bija teicis: «Buržuāzijai allaž ir skaidrs, kas ir ļauns un kas labs – tai nav nepieciešamības par to domāt.»

Šis apraksts precīzi raksturo arī Glaviniča nupat latviski iznākušajā romānā Lielākais brīnums (tulkojusi Silvija Brice) sastopamo galvenā varoņa Jonasa bērnības drauga Vernera vectēvu Piko. Par viņa nodarbošanos un ievērojamās bagātības izcelsmi mēs tā arī neko neuzzinām, arī pašam Jonasam tik ļoti nekārojas to izdibināt, lai gan tieši Jonass pēc tam, kad Piko gan viņu, gan dzemdību traumas rezultātā cietušo brāli adoptē, kļūst par noslēpumainā vīra mantinieku. «Atbilžu nozīme ir pārvērtēta,» prātvēders Jonass reiz saka Piko, un Piko vēlāk viņam to atgādina. Uz iespējamajām atbildēm gan var atrast ne vienu vien satraucošu norādi – pēc tam, kad nemākulīgs zobārsts puikam bez narkozes izrauj zobu, pāridarījums tiek atriebts, zobārstu mežonīgi piekaujot, izraujot viņam visus zobus u. tml. 

Lielākais brīnums ir divās paralēlās notikumu līnijās vēstīts Bildungsroman jeb vēstījums par protagonista augšanu, pieaugšanu, izglītošanos un tikšanu gan pie saprašanas, gan lielās mūža mīlestības. Vienas līnijas notikumi risinās tagadnē jeb «jau pēc tam» – Jonasam dodoties ekspedīcijā uz Everesta virsotni. Otra vēsta par viņa bērnību un jaunību, vārdu sakot, par visu to, kas Jonasu pagātnē aizvadījis tur, kur nu tagad viņš nonācis. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu