Ķīnas drudzis • IR.lv

Ķīnas drudzis

5
Džana Sjiņa pie Pekinā realizētā namu kompleksa Galaxy SOHO maketa.

Šis gads sācies ar lielu viļņošanos pasaules biržās, jo pieaug investoru pesimisms par otrās lielākās ekonomikas – Ķīnas – attīstības tempiem. Kā finansistu paniku skaidro ķīniešu nekustamo īpašumu miljardiere Džana Sjiņa (50), un  kāpēc viņa jūsmo par Facebook dibinātāju Marku Cukerbergu kā paraugu citiem bagātniekiem?

Džanas Sjiņas kļūšana par nekustamo īpašumu karalieni ir klasisks veiksmes stāsts mūsdienu Ķīnā. Pusaudzes gados viņa sāka strādāt pie konveijera audumu un elektronikas fabrikās, bet 19 gadu vecumā devās uz Angliju apgūt starptautiskas sekretāres prasmes. Tad pabeidza arī ekonomikas studijas un atrada investīciju baņķieres amatu vispirms Londonā, bet pēc tam Ņujorkā. Pekinā viņa atgriezās 1995. gadā un kopā ar vīru nodibināja savu nekustamo īpašumu attīstības kompāniju SOHO China

Atšķirībā no daudziem citiem veiksmīgiem ķīniešu magnātiem Džana Sjiņa bieži publiski izsakās par sociāliem un politiskiem jautājumiem. To viņa darīja arī šā gada Pasaules ekonomikas forumā Davosā.

Ja Ķīnas ekonomika būtu kā uzņēmums, kas jums jāvada, vai tas būtu labi sagatavots nākotnei?
Neviena ekonomika, neviens uzņēmums, pat ne indivīdi vairs nevar attīstīt savu patieso potenciālu, ja nespēj pieņemt divas fundamentālas tendences – globalizāciju un digitalizāciju. Šīs abas lietas dominēs vēl krietni ilgi.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu