Bet vai tev derēs? • IR.lv

Bet vai tev derēs?

4
«Vai posta dienas piemeklējušas šo vietu?» brāļa Miķeļa (Andris Keišs) dzīves svinēšanu nesaprazdams, taujā pasaules klaidonis Indriķis (Vilis Daudziņš.) Te nemīl nevienu un neko.

Māras Zālītes luga Pilna Māras istabiņa joprojām ir neērta, joprojām nelaiž vaļā

Savulaik, režisora Pētera Pētersona uz šīs pašas skatuves uzvesta (1983), Pilna Māras istabiņa bija ārkārtīgi svarīgs notikums latviešu teātrī, un šī nav pirmā reize, kad režisore Inese Mičule pārbauda leģendu noturību. Viņas atbildes (un izrādes) ne vienmēr pārliecina, taču tikpat bieži ir pārsteigušas ar kailo patiesību, ko režisore ieraudzījusi pa īstam vai tikai šķietami sarežģītās lietās un parādībās. Tā atklājās, teiksim, Māras Zālītes un Jāņa Lūsēna Kaupēn, mans mīļais! otrreizējā iestudējumā – piezemētā un skarbā, kur ļaunums tika saukts vārdā un tam nebija ne attaisnojuma, ne nožēlas iespējas. 

Ar savu mierīgo, skaidro skatu un neticību pārbaudītām patiesībām Inese Mičule man atgādina Baņutu Rubess – tādu pašu savrupu, līdz galam nenovērtētu un nepieņemtu režisori. Arī šajā Pilnā Māras istabiņā ir daudz kailas patiesības.

Nominam pēdas

Izrāde sākas ar garu ievadījumu – bezgalīgu vāķu rituālu (konsultante Zoja Heimrāte), pustumsai mijoties ar pilnīgu tumsu vai citas realitātes uzspīdējumiem (gaismu mākslinieks Oskars Prauliņš). Droši vien svarīgi, kādu dziesmu kurš no ģimenes uzsāk, bet atmiņā iegravējas Madaras (Elita Kļaviņa) divkārt – ne tikai tēvu, bet arī brāli bērējot – uzsāktā pēdu dzēšana: «Nominu, nodeju tētiņa pēdas…» Lai zina savu vietu pagātnē, lai nenāk atpakaļ tagadnē. Jo tieši Madara pēc tam būs tā, kas to pašu nomīto pagātni centīsies ielikt zīmēs, nosargāt, paglabāt nākamībai – pildīs savu mākslinieces pienākumu kaislīgi līdz histērijai. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu