Visi mani premjeri • IR.lv

Visi mani premjeri

6
Vienotības līdere Solvita Āboltiņa partijas valdes sēdē 4.janvārī, kad lēma par tālāko rīcību valdības veidošanas procesā.
Indra Sprance

Četru nedēļu laikā kopš premjeres Laimdotas Straujumas demisijas Saeimā pārstāvētajām partijām tā arī nav izdevies vienoties par premjera kandidātu. Iniciatīvu pārņēmis Valsts prezidents Raimonds Vējonis, kas meklējumus sāk Vienotības biedru rindās

Kamēr pirmdien medijus pāršalca ziņas par biedru izstāšanos no Vienotības – šoreiz partiju pametusi daļa no Saldus nodaļas (pirms mēneša daļa Kandavas nodaļas) un aiziešanas formalitātes kārtoja arī bijušais partijas ētikas komisijas loceklis Jānis Egliņš -, Vienotības biedri partijas birojā pulcējās uz valdes sēdi. Lai spriestu par turpmāko rīcību valdības veidošanas procesā. Nepilnas divas stundas ilgā sanāksme aiz slēgtām durvīm beidzās ar skaļiem aplausiem. Ne tāpēc, ka partija beidzot – pēc gandrīz četras nedēļas ilgas domāšanas – būtu vienojusies par visiem Vienotības biedriem pieņemamu premjera kandidātu, kurš varētu savākt vismaz 51 deputāta atbalstu Saeimā, – nē, partijas priekšsēdētājai Solvitai Āboltiņai nupat bijusi vārdadiena.

«Paņem tās rozes!» biedri mudina Āboltiņu ar ziediem doties televīzijas kameru priekšā. Partijas priekšsēdētāja žurnālistus informē, ka Vienotība lēmumu nav mainījusi. «Es joprojām esmu premjera amata kandidāte,» paziņo Āboltiņa, norādot, ka pašas frakcijā viņai esot 17 deputātu atbalsts no 23 partijas deputātiem. «Balsojums ir pārliecinošs,» uzskata Āboltiņa.

Cik balsu viņa var savākt ārpus savas partijas frakcijas – pie pārējiem koalīcijas partneriem -, Vienotības priekšsēdētāja pēc būtības neatbild, norādot, ka premjera nominēšana esot Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa ziņā. Viņš, redzot partiju nespēju nākt ar savu piedāvājumu, uzņēmies iniciatīvu atrast piemērotu kandidātu premjera amatam. «Vienotība, kura ir vēlējusi šo prezidentu, izņemot Ilzi Viņķeli un Lolitu Čigāni, uzticas prezidentam, prezidentam ir ļoti liela politiskā pieredze, viņš pazīst kandidātus, pazīst politiķus,» saka partijas priekšsēdētāja, atzīstot – Vienotība ir sašķelta, tāpēc esot atbalstāma Vējoņa iniciatīva, «lai politiķi neturpinātu spēlēties ar valsti, spēlētu kaut kādas ēnu spēles, vilktu sarkanās līnijas un spraustu sarkanos karodziņus».

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu