7 mīti par miegu • IR.lv

7 mīti par miegu

4
Ilustrācija — Freepik
Gunita Nagle

Mūsdienās ir daudz nepatiesību par miegu, kas lielākoties saistītas ar vēlmi ķibeles ar nogurumu vai nervozitāti atrisināt ar kārtīgu izgulēšanos. Daži pieņēmumi atbilst patiesībai, citi – maldina

Likt darbiniekiem sākt strādāt pirms pulksten 10 no rīta! Tas ir pielīdzināms spīdzināšanai, nesen rakstīja Delfi.lv, atsaucoties uz Nationalpost.com publicētu Oksfordas Universitātes doktora Pola Kellija pētījumu. Nekādas norādes uz to, kā doktors nonācis pie šāda secinājuma, publikācijā nebija, tāpēc šķiet, ka ieteikumi likt ierasties skolā un darbā ne agrāk par desmitiem ir radušies paša Kellija kunga neizgulēšanās dēļ, nevis balstīti zinātniskos pierādījumos. Tādu priekšstatu par miegu, kas veidojušies no atsaucēm uz dažādiem it kā britu zinātnieku pētījumiem (biežāk tās bijušas tikai nelielas aptaujas), ir vairāki. Kuri no tiem ir patiesi, mēģinām noskaidrot ar Miega laboratorijas vadītāja Jura Svažas palīdzību. Viņš ir anesteziologs, kurš vairāk nekā desmit gadus ir pētījis ar miegu saistītus elpošanas traucējumus un tāpēc arī seko līdzi pētījumiem par miegu.

1. Visiem jāguļ astoņas stundas diennaktī 

Nav taisnība. Ir bijuši dažādi pētījumi par nepieciešamā miega daudzumu. Piemēram, pētot mednieku kopienas Āfrikā un Dienvidamerikā, konstatēts, ka ciltīs dzīvojošajiem pietiek ar sešām stundām. Pirms kāda laika aktuāla bija hipotēze, ka mūsdienu pilsētniekam, kurš dzīvo lielā stresā, vajadzīgas vismaz astoņas stundas, lai izgulētos. Tagad to atspēko ar versiju, ka pietiek ar septiņām stundām. Juris Svaža pārliecinājies: kā viens uzvalks, tā arī viens ieteikums neder visiem. Vairumam tiešām nepieciešams gulēt septiņas astoņas stundas, bet ir daudz cilvēku ar atšķirīgu diennakts režīmu un vajadzībām. 

2. Kurš putniņš agri ceļas, agri slauka deguntiņu

Nav taisnība. Pieņemts uzskatīt, ka tie, kuri piecos mostas, pussešos izpilda jogas vingrojumus un sešos jau sāk strādāt, ir čaklāki un paspēj izdarīt vairāk par citiem mirstīgajiem. Tomēr darba spējas nav atkarīgas no tā, cikos cilvēks pamostas. Ja cilvēkam, kurš visproduktīvāk strādā pēcpusdienās un vēlos vakaros, atvēl iet gulēt divos trijos naktī un celties deviņos desmitos no rīta, viņš var būt lielisks sava darba darītājs.   

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu