Maigais Eiropas Hermanis • IR.lv

Maigais Eiropas Hermanis

6
Pilsētas galva Skvozņiks–Dmuhonovskis, ko spēlē Mihaels Mertenss, ir tramīgs kā stirna un allaž norūpējies, bet pa īstam nobijies te tomēr nav neviens.

Vīnes Burgteātrī Nikolaja Gogoļa Revidents – pēc 12 gadiem Alvis Hermanis atgriežas pie tiem pašiem varoņiem un vides, bet stāsts sanāk pavisam cits

Vispirms, protams, acīs iekrīt līdzīgais. Vide ir tā pati – sabiedriskās kopdzīvošanas vieta ar ēstuvi, virtuvi, daudzlietotām labierīcībām un kaut kādu naktsmītni. Sākums arī – koncerts ķēkšām ar trauku un karošu orķestri. Bet diezgan ātri sakrājas arī atšķirības. 

Kad pērn notika konference Sarunas par Hermaņa teātri, pārsteidza ārvalstu kritiķu izteikumi par to, cik viņa izrādes ir maigas un cilvēcīgas. Vai mēs maz runājam par vienu un to pašu režisoru? Latvijā Alvja Hermaņa izrādes – tāpat kā viņa izteikumi publiskajā telpā – ir asas, ironiskas, pravietiskas, provocējošas, populistiskas, visādas. Katrā ziņā maigumu šajā apzīmējumu rindā gribētos likt pašās beigās – ja vispār minēt. Vīnē beidzot ieraudzīju «maigo Hermani».  

«Krievulaika» ēdnīcu ar graņonkām un neaizmirstamo zupas un trauklupatu smaku nomainījis gandrīz vai pieklājīgs bistro: vienkārši galdiņi, fajansa trauki, katrā lielveikalā nopērkamas glāzes. Savukārt varoņi vairs nav kā saauguši ar saviem pufīgajiem kostīmiem, bet ir tikai nesportiski un aptukuši, proti, aktieriem ir polsterēti rumpīši, bet rokas un kājas brīvas. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu