Prokuratūra uzrāda apsūdzību "tautas tribunāla" izveidotājam Grantiņam par nacionālā naida kurināšanu • IR.lv

Prokuratūra uzrāda apsūdzību “tautas tribunāla” izveidotājam Grantiņam par nacionālā naida kurināšanu

14
Foto: Nora Krevneva, F64

Grantiņam tiesa noteikusi drošības naudu 5000 eiro apmērā

Prokuratūra 24.augustā uzrādījusi apsūdzību “Helsinki-86” izveidotājam Linardam Grantiņam par nacionālā, etniskā un rasu naida izraisīšanu, izmantojot automatizētu datu apstrādes sistēmu, aģentūrai LETA apliecināja prokuratūrā.

Drošības policija (DP) iepriekš teica, ka tā uzskata – 2012.gadā sāktā kriminālprocesa gaitā ir iegūts pietiekami daudz pierādījumu, lai rosinātu sākt kriminālvajāšanu pret Grantiņu aizdomās par noziedzīga nodarījuma veikšanu, kas atbilst gan Krimināllikuma 78.panta otrās daļas – par nacionālā, etniskā un rasu naida izraisīšanu, izmantojot automatizētu datu apstrādes sistēmu, gan Krimināllikuma 81.panta – par aicinājumu vardarbīgi gāzt Satversmē nostiprināto valsts varu vai vardarbīgi grozīt valsts iekārtu – pārkāpumiem.

Šā iemesla dēļ DP nolēma nodot kriminālprocesa materiālus Rīgas tiesas apgabala prokuratūrai, rosinot sākt kriminālvajāšanu pret Grantiņu.

24.jūlijā Grantiņš tika aizturēts, pamatojoties uz tiesas lēmumu piemērot viņam drošības līdzekli – apcietinājumu. Šo drošības līdzekli tiesa viņam piemēroja jau 2014.gadā pēc DP lūguma saistībā ar 2012.gada 10.aprīlī sākto kriminālprocesu pēc Krimināllikuma panta par darbībām, kas apzināti vērstas uz nacionālā naida un nesaticības izraisīšanu, izmantojot automatizētu datu apstrādes sistēmu.

Savukārt pirmdien Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa nolēma pret drošības naudu no apcietinājuma atbrīvot Grantiņu. Kā liecina tiesas lēmums, Grantiņam tika noteikta drošības nauda 5000 eiro apmērā. Tāpat lēmumā noteikts, ka ir jāturpina piemērot drošības līdzekli – apcietinājumu -, nosakot, ka tas tiks atcelts, ja līdz 24.septembrim tiks veikta drošības naudas samaksa. Lēmums nav pārsūdzams.

Grantiņa aizstāvji uzskata, ka DP pret klientu pielietojusi pārmērīgu spēku. Apcietinājuma atcelšana nepieciešama, jo aizturēšanas laikā iegūtā rokas trauma Grantiņam esot ļoti nopietna – no elkoņa kaula atdalījies gabals. Šādu traumu nav iespējams sadziedēt bez operācijas, bet Rīgas Centrālcietumā operāciju nav iespējams veikt.

Tāpat Grantiņam iepriekš ir diagnosticēta izkaisītā skleroze, kuras izplatības ierobežošanai ir nepieciešami medikamenti, kuru cietumā nav.

DP aģentūrai LETA skaidroja, ka aizturēšanas laikā Grantiņš izrādīja pretošanos un uzbruka DP amatpersonām, tāpēc amatpersonas bija spiestas piemērot samērīgu spēku.

Vācijā dzīvojošais Grantiņš ir izveidojis mājaslapu “www.tautastribunals.eu”. Viņš iepriekš sevi bija pasludinājis par Latvijas Republikas tautas tribunāla (LRTT) priekšsēdētāju un regulāri lamājis un kritizējis Latvijas politiķus un citas amatpersonas. Iepriekš Grantiņš paziņoja, ka piespriež augstāko soda mēru dažādām Latvijas amatpersonām un politiķiem.

Šogad jūnijā tīmekļa vietnē ievietotajā paziņojumā Grantiņš raksta, ka ieradies savā tēvzemē, neskatoties uz draudiem, kuri nāk no valdošās kliķes.

 

Komentāri (14)

jautajums_4 25.08.2015. 16.15

Nesaprotu es šito. Nu kuram nav skaidrs, ka šitais cīnītājs ir ar putniem galvā? Nu kurš viņu vispār ņem par pilnu?

Un to aizturēšanas veidu un turēšanu cietumā es arī ‘nesaprotu…mums slepkavas līdz tiesai, un gadās arī pēc, brīvībā ganās…Tas puisis, piemēram, kurš nodūra klases biedru, un pēc tiesas nozuda-policija atrast nevar…

Bet kāpēc Grantiņš par, pēc būtības,mētāšanos ar tukšiem vārdiem- ar tik smagu slimību kā multiplā skreloze+lauzta roka ir jātur apcietinājumā….Es nesaprotu!

+11
-3
Atbildēt

0

Merilī 25.08.2015. 19.13

Cik interesanti, ka “Ir” nav uzskatījis par vajadzīgu ievietot ziņu par teroristu marokāni ātrvilcienā Parīze-Amsterdama. Noklusētais dažkārt pastāsta vairāk kā pateiktais.

+10
-3
Atbildēt

2

    Merilī > Merilī 25.08.2015. 20.05

    – fretka

    Kāds curiks tad laikam jau pāris dienas raujas vaiga sviedros, lai izdaiļotu stātu par nabaga izsalkušo marokāni priekšācelšanā mums kāda eksperta kārtējā melu kompilācijā.

    +6
    -4
    Atbildēt

    0

    fretka > Merilī 25.08.2015. 19.52

    “Ir” nav uzskatījis par vajadzīgu ievietot ziņu par teroristu marokāni

    ——–

    Tas marokānis jau ir pastāstījis savai advokātei, ka gribējis ātrvilcienā tikai mazliet palaupīt, jo bijis izsalcis. Viņam Briselē bezpajumtnieki esot iestāstījuši, ka šajā vilcienā brauc vieni “biezie”.

    Savukārt “kalašņikovu” viņš atradis parkā pie Briseles stacijas.

    Starp citu, viņš ir pārsteigts, ka tiek dēvēts par teroristu :)

    http://www.reuters.com/article/2015/08/23/us-france-train-shots-lawyer-idUSKCN0QS0HF20150823

    Tā ka curiki mierīgi var rakstīt par šo lietu un pat izmantot to savā “bēgļu” izdaiļošanas kampaņā.

    +10
    -3
    Atbildēt

    0

Austras koks 25.08.2015. 18.51

Vispār interesanti – visi komentāri samērā līdzīgi, tai pat laikā J4 plusi, pārējiem mīnusi. Te toč visi dragā laikam tos plusus un mīnusus nevis pēc viedokļiem, bet pēc deguniem :))

Bet pats pievienojos augstāk minētajam – tas izskatās pēc nesamērīga marasma un līdzekļu šķērdēšanas.

Ja nu vienīgi DP pēc tam šo gadījumu izmantos, lai lauztu rokas un sēdinātu iekšā Lindermanu un līdzīgos, un varēs teikt, ka mēs vienādi rīkojamies ar dažādu ekstrēmu viedokļu paudējiem.

+9
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu