Utopija • IR.lv

Utopija

4
Mūsdienās rets skats — milzīgi fabrikas skursteņi skaistas, neskartas dabas vidū. 200 gadu bijusi Līgatnes māte barotāja, tagad papīrfabrika stāv klusa un pamesta. Vai to maz vajag atjaunot? Līgatnes iedzīvotāji droši vien nepiekritīs, bet es ieteiktu meklēt citu saturu skaistajām ēkām šajā skaistajā vietā.

Šovasar Ir piedāvā ekspedīciju stāstus, kuru autors Mārtiņš Ķibilds aicina doties vasarīgos klejojumos Rīgā, Latvijā vai tuvējās kaimiņvalstīs. «Kad biju mazs, vecākiem bija savdabīgs brīvā laika pavadīšanas veids – iesēsties kādā Rīgas sabiedriskā transporta maršrutā un izlūkot, kas atrodas galapunktā. Man nepatika, tomēr pielipa. Tagad ķeru kaifu no šķietami bezmērķīgiem klejojumiem,» saka Mārtiņš, kurš no septembra LTV1 veidos arī arhitektūras un dzīvesvides raidījumu Adreses

Līgatni pazīst gandrīz katrs. Dažs kopš ekskursijām «pretī zelta rudenim» uz simtreiz redzēto dabas taku ar lāčiem un lūsi būrī, kurš nekad nerādījās, cits kopš nesenākiem laikiem, kad par publiskas apskates hitu kļuva iespaidīgais padomju valdības bunkurs zem Līgatnes sanatorijas. Taču šie nodrillētie tūrisma objekti ir Līgatnes nomale. Īsto Līgatni – vēsturisko papīrfabrikas ciematu – pazīst mazāk, kaut tieši te ir šīs apkaimes sirds un elpu aizraujošākie atklājumi. Vismaz tiem, kam patīk vēsture un utopiski brīnumi. 

Parokoties grieķu valodas niansēs, vārdam «utopija» ir divas nozīmes – vai nu «vieta, kuras nav», vai arī «ideālā vieta». Ideāli eksistē tikai iedomās, tad jau tas pats vien ir, jūs teiksit. Taču Līgatne ir īsta un reāla un vismaz kādreiz patiešām skaitījās ideāla. Tieši tā mūsdienās tiek definēts ekonomiskais modelis, kāds te veiksmīgi darbojās ziedu laikos, 19.gs. otrajā pusē un 20.gs. sākumā, – saimnieciskā utopija. 

Līgatnes pilsēta Līgatnes upes gravā ir tapusi tikai viena iemesla dēļ – papīrfabrikai. Straujā upe bija ideāla vieta, kur celt fabriku, jo to sākotnēji darbināja ūdensdzirnavas. Pirmā ražotne sāka strādāt tieši pirms 200 gadiem, 1815.gadā. Abpus gravai, stāvajos kalnos starp klintīm un mežiem, tapa fabrikas strādnieku dzīvojamās mājas, izveidojot unikālu pilsētvidi. Kur vēl esat redzējuši pilsētu, kas iecelta mežā, visus pilsētas rajonus sauc par kalniem un pilsētnieki pārvietojas nevis pa ielām, bet pa stāvām klinšu takām un tiltiņiem? Īsta Latvijas hobitu zeme. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu