Esmu Latvijas pusē • IR.lv

Esmu Latvijas pusē

5
«Ņemot vērā gāzes patēriņa apjomu, kas Latvijā katru gadu samazinās, praktiski nav iespējams ieviest alternatīvu piegādātāju. Neviens nevar uzbūvēt infrastruktūru.»
Indra Sprance

Ekspremjers Aigars Kalvītis atgriežas, lai varas gaiteņos aizstāvētu Latvijas gāzes intereses

No pirmdienas a/s Latvijas gāze (LG) ir jauns vadītājs. Uzņē-muma akcionāri – Krievijas enerģētikas kompānijas Gazprom, Itera Latvija un Vācijas E.ON Ruhrgas – vienbalsīgi nolēmuši uzņēmuma vadības grožus uzticēt ekspremjeram Aigaram Kalvītim (49). Ar ko izpelnījies šādu gāzes monopolista uzticību, un kāds ieguvums no tā būs Latvijai – intervija ar jauno LG vadītāju viņa pirmajā darba dienā.

Kas bija jūsu priekšrocības, lai nonāktu jaunajā amatā?
Pirmkārt, pietiekami liela politiskā pieredze. Droši vien nav mazsvarīgi – kā bijušais valdības vadītājs biju labās attiecībās ar daudzām valstīm gan Eiropas Savienībā (ES), gan, protams, ar Krieviju, kas ir viens no akcionāriem. Droši vien tāpat enerģētikas jomā – daudz dabūju ar LG jautājumiem strādāt gan kā ekonomikas ministrs, gan premjers.

Kā jūs raksturotu to, cik spēcīgs līdz šim ir bijis Krievijas gāzes monopolista lobijs?
Es domāju, ka daudz mītu ir cilvēkiem, kas līdz galam nav iedziļinājušies LG attiecībās ar Latvijas valsti. Bieži vien tiek runāts par lobijiem, bet ir jāsaprot tas, ka notika privatizācija, tika parakstīts akcionāru līgums starp pašreizējiem akcionāriem un Latvijas valsti, kur stingri atrunāts, kādā veidā LG funkcionēs tuvākajos 20 gados. Dabīgi, ka šis līgums, kā jau investīciju līgums, aizsargā pašreizējos akcionārus. Runāt, ka LG kaut ko pārmērīgi būtu izlobējusi no Latvijas valdības, nevaram.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu