Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

2
Tripoles tiesa piespriedusi nāvessodu bijušā Lībijas diktatora Muamara Kadāfi dēlam Saifam el Islāmam, kā arī bijušajam premjerministram Bagdadi el Mahmudi un kādreizējam izlūkdienesta šefam Abdullam Senusi. No 37 apsūdzētajiem nāvessods piespriests vēl sešām citām bijušajām Kadāfi režīma amatpersonām, kuras tiesa atzinusi par vainīgām «genocīdā» un «slepkavībās», kas pastrādātas 2011.gada sacelšanās laikā.

Nedēļas notikumi pasaulē

Turcija izmantojusi NATO 4.panta tiesības un pieprasījusi NATO ārkārtas sanāksmi, lai apspriestu militārās operācijas Sīrijā un Irākā. Turcijas gaisa spēki pēc terorakta Suručā veica uzbrukumus Islāma valsts pozīcijām Sīrijā, kā arī Kurdistānas Strādnieku partijas (PPK) pozīcijām Irākā. Kurdu separātistu bruņotais grupējums paziņoja, ka pamiera uzturēšanas nosacījumi vairs nepastāv. NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs paziņoja, ka alianse solidarizējas ar Turciju, ko apdraud «briesmīgi terora akti» un nestabilitāte pie tās dienvidu robežas.

ASV prezidentam Barakam Obamam prezidentūras laika lielākā vilšanās ir nespēja reformēt likumdošanu valstī, lai ierobežotu šaujamieroču brīvu pieeju iedzīvotājiem. ASV Konstitūcija garantē ikvienam pilsonim tiesības brīvi nēsāt ieroci. Sešarpus gados prezidenta amatā Obama ne reizi vien paziņojis par nepieciešamību padarīt stingrākus ieroču nēsāšanas un lietošanas likumus. 2012.gadā Obama ierosināja aizliegt civilpersonām glabāt un nēsāt ieroci. Taču Kongress, kurā vairākums ir republikāņiem, to noraidīja.

Ukraina veikusi svarīgu eiroobligāciju procentu maksājumu, tādējādi novēršot valsts nonākšanu tehniskā maksātnespējā jeb defoltā un iespējamu izolāciju no globālajiem kreditēšanas tirgiem. 2,6 miljardu dolāru vērto obligāciju termiņš beidzas 2017.gada jūlijā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu