ASV tiesa Igaunijas kibernoziedzniekiem piespriež cietumsodus • IR.lv

ASV tiesa Igaunijas kibernoziedzniekiem piespriež cietumsodus

32
Foto: Ķēstutis Vanags, F64/BFL

Hakeri no interneta reklāmas starpniekiem saņēma ne mazāk kā 21,9 miljonus ASV dolāru un 234 000 eiro

ASV Manhetenas Federālā tiesa piespriedusi trīs Igaunijas izcelsmes vīriešiem cietumsodu tā dēvētajā “ghost click” (“spoku klikšķu”) krimināllietā un uzdevusi tiem samaksāt kopā 4,5 miljonus dolāru, vēsta Igaunijas sabiedriskā raidorganizācija ERR.

Tiesa 35 gadus vecajam Timuram Gerasimenko piesprieda četrus gadus, bet 37 gadus vecajam Dmitrijam Jegorovam un Konstantīnam Poltevam mazliet vairāk nekā trīs gadus cietumā par interneta krāpšanu, kas tika veikta 2007. līdz 2011.gadā.

Gerasimenko jāmaksā 2,5 miljoni ASV dolāru, bet Jegorovam un Poltevam – katram miljons dolāru.

Savukārt 35 gadus vecajam Vladimiram Čaščinam, kas tiek uzskatīts par noziedzīgās shēmas autoru un kurš Manhetenas Federālajā tiesā jūlija sākumā atzina savu vainu, spriedums tiks paziņots 14.oktobrī, jo viņš ir apsūdzēts nozieguma plānošanā.

Noziedzīgā shēma lika vairāk nekā četriem miljoniem datoru 100 dažādās valstīs vākt grupējuma labā naudu. Tiek uzskatīts, ka iefiltrēšanos datoros un interneta krāpšanas shēmu izplānojis Čaščins.

Viņš no 2006.gada līdz 2011.gada novembrim organizēja ļaunprogrammatūras “DNS Charger” attīstīšanu, izplatīšanu un administrēšanu. Programmatūra atļāva no ārienes kontrolēt datoru interneta uzstādījumus, kā arī novirzīt lietotājus uz vēlamām vietnēm un adresēm vai neļaut tiem apmeklēt noteiktas interneta vietnes.

Kontrolējot inficēto datoru interneta plūsmu, ļaunprogrammatūras operatori varēja novirzīt datoru lietotājus uz noteiktu reklāmu klikšķināšanu, par ko viņi saņēma naudu no interneta reklāmas kompānijām. Tā rezultātā viņi no interneta reklāmas starpniekiem saņēma ne mazāk kā 21,9 miljonus ASV dolāru un 234 000 eiro.

Igaunijas un ASV varasiestādes aizturēja kriminālo grupējumu 2011.gada 8.novembrī.

 

Komentāri (32)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu