Putnu gripas dēļ "Balticovo" iekļūst ASV vistu olu tirgū • IR.lv

Putnu gripas dēļ “Balticovo” iekļūst ASV vistu olu tirgū

25
"Balticovo" olu ražošanas cehā. Foto: Ieva Čīka, LETA

“Balticovo” sadarbības partneris ASV ir viens no lielākajiem olu pārstrādātājiem pasaulē

Olu un olu produktu ražotāja AS “Balticovo” sākusi vistu olu eksportu uz ASV, iekļūstot šajā tirgū valsti piemeklējušās putnu gripas dēļ. Eksportam uz ASV plānots novirzīt ne vairāk kā 20% saražotās produkcijas, aģentūru LETA informēja kompānijas valdes priekšsēdētājs Andris Platais.

“Vairāk nekā desmit gadus ASV tirgus bijis slēgts, jo tas bija pašpietiekams vadošais olu eksportētājs un ASV ir otra lielākā olu ražotājvalsts pēc Ķīnas. Nepieciešamību pēc olu importa ASV izraisījusi nepieredzēta krīze putnkopībā, dējējvistām masveidā saslimstot ar putnu gripu, kuras dēļ likvidēts vairāk nekā 48 miljoni dējējvistu un tītaru jeb līdz 70% no visiem vistu ganāmpulkiem gripas skartajos reģionos,” atzina Platais.

“Balticovo” sadarbības partneris ASV ir viens no lielākajiem olu pārstrādātājiem pasaulē, kas apgādā pazīstamus zīmolus ar olu produkcijas izejvielām. “Balticovo” eksportētās olas tiks izmantotas industriālā pārtikas produktu ražošanā – majonēzes, mērču, kulinārijas un konditorejas izstrādājumu izgatavošanā.

Platais teica, ka uzņēmums jau ir saņēmis regulārus pasūtījumus 12 mēnešiem. “Olu transportēšana notiek dzesējamos kuģu konteineros. Ceļš no Iecavas līdz ASV vidienei ilgst ap trim nedēļām. Pirmais kuģis ar olu konteineriem uz ASV devās ceļā 17.jūlijā,” sacīja uzņēmējs.

Lai sāktu olu eksportu uz ASV, valsts iestādēm bija jāveic starpvalstu normatīvo regulējumu un dažādu prasību saskaņojums, jo olu ražošanas un tirdzniecības regulējums ASV būtiski atšķiras no Eiropas Savienības prasībām. “Par operatīvu rīcību, veicot nopietnus normatīvu un regulējumu saskaņošanas darbus ar ASV valsts iestādēm, esam pateicīgi Zemkopības ministrijai, Pārtikas un veterinārajam dienestam un ASV vēstniecībai Latvijā,” sacīja uzņēmuma vadītājs.

Šā gada aprīlī Ziemeļamerikas putnkopības nozari skārusi nepieredzēta apjoma putnu gripas epidēmija. Speciālisti pieļauj, ka putnu gripas epidēmija izplatījusies ar gājputniem, kas ik gadu migrē no Dienvidamerikas uz Ziemeļameriku. Visvairāk skarta ir ASV teritorijas vidiene – Aiovas un Minesotas štats. Šī krīze izraisījusi nepieredzētu olu ražošanas jaudu kritumu, olu deficītu un to sadārdzināšanos.

“Balticovo” apgrozījums pagājušajā gadā bijis 43 miljoni eiro, liecina uzņēmuma neauditētie dati. Salīdzinot ar 2013.gadu, kad uzņēmums apgrozīja 39,76 miljonus eiro, tas ir par 8% vairāk. Taču provizorisko peļņas rādītāju uzņēmums neatklāj.

Savukārt pērn darbu sākusī “Balticovo” rapša sēklu pārstrādes rūpnīca nodrošinājusi papildu apgrozījuma pieaugumu un 2014.gadā veidojusi jau 6,2% no uzņēmuma kopējā apgrozījuma.

Kopējais investīciju apjoms uzņēmumā pērn bija 550 000 eiro.

“Balticovo” tirgus daļa Latvijā saskaņā ar uzņēmuma aplēsēm ir ap 40%. “Balticovo” eksportē līdz 70% no savas produkcijas uz visām Eiropas Savienības valstīm, kā arī Angolu.

“Balticovo” reģistrēts Iecavā 1992.gadā, uzņēmuma pamatkapitāls ir 4 407 806 eiro.

No 2009.gada maija “Balticovo” akciju kontrolpakete – 95% – pieder SIA “BCO”. Kā liecina “Firmas.lv” informācija, “BCO” īpašnieki kopš 2009.gada 17.decembra ir Tatjana Poplavska (66% kapitāldaļu) un Valdis Grimze (33% kapitāldaļu).

 

Komentāri (25)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu