Dimants: Trīs gadu laikā jaunais kanāls krievu valodā sasniegtu pusi no PBK auditorijas • IR.lv

Dimants: Trīs gadu laikā jaunais kanāls krievu valodā sasniegtu pusi no PBK auditorijas

18
Ainārs Dimants. Foto: Ieva Lūka, LETA

Rietumu partneri vairākkārt ir Latvijai aizrādījuši – beidziet tikai runāt par Krievijas propagandu, sāciet beidzot kaut ko darīt

Latvijas Televīzijas (LTV) trešā programma trīs gadu laikā varētu sasniegt vismaz pusi no “Pirmā Baltijas kanāla” pašreizējās auditorijas un tas jau būtu liels sasniegums, ja šie cilvēki saņems alternatīvu informāciju, intervijā “Latvijas Avīzei” stāsta Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) vadītājs Ainārs Dimants.

Tas ir tad, kad Krievija, pēc ekspertu analīzes, būs militāri gatava uzbrukt Baltijas valstīm, uzsver Dimants.

“Rietumu partneri mums neskaitāmas reizes ir aizrādījuši – beidziet tikai runāt par Krievijas propagandu, sāciet beidzot kaut ko darīt, un tad mēs jūs atbalstīsim arī finansiāli šajā lietā. Partneri mums saka – piedošanu, jūs gribat, lai mēs jūs militāri atbalstām konflikta gadījumā, bet ko darīs Krievijas informatīvajā telpā pamestie cilvēki šādā situācijā? Viņi šaus mugurā, jā?” intervijā “Latvijas Avīzei” jautā Dimants.

Viņš intervijā uzsver, ka ir svarīgi neitralizēt Krievijas propagandu ar alternatīvas informācijas piedāvājumu. “Patiešām, mūsu uzdevums ir neitralizēt Krievijas propagandu, un to var panākt, piedāvājot alternatīvu informāciju. Un te nav runa tikai par jaunu sabiedriskās televīzijas kanālu ar multimediālu interneta platformu sadarbībā ar Latvijas Radio 4, kas sasniedz auditoriju krievu un citās mazākumtautību valodās, bet arī, piemēram, par atbalstu privātajām krievvalodīgajām radiostacijām Latgalē, par regulējuma stiprināšanu u.c.,” saka Dimants.

NEPLP martā pieņēma lēmumu atbalstīt LTV trešās programmas izveidi. Lēmumu kopā ar minēto koncepciju NEPLP nosūtīja Kultūras ministrijai. Finanšu ministrija neatbalsta LTV krievu kanāla veidošanu, raksta LETA.

LTV trešo programmu bija paredzēts veidot kā jauktu žanru televīzijas kanālu krievu valodā ar subtitriem latviešu valodā, kā izņēmumus atstājot tiešraides raidījumus, liecina LTV trešās programmas krievu valodā koncepcijas sākotnējā versija.

Pagājušā gada aprīlī LTV vadītājs Ivars Belte aģentūrai LETA stāstīja par ieceri veidot kopīgu Baltijas valstu telekanālu krievu valodā, kurā pārraidītu ziņas un Ukrainā, Krievijā ražotus seriālus “bez propagandas”. Šī iecere tika arī prezentēta kolēģiem Lietuvā un Igaunijā, informētas šīs valsts “pirmās personas”, kuras devušas konceptuālu piekrišanu.

Arī valdību veidojošo politisko spēku pārstāvji tolaik pozitīvi vērtēja ieceri visām trim Baltijas valstīm izveidot kopīgu televīzijas kanālu, kas raidītu krievu valodā.

Savukārt Igaunijas nacionālās raidsabiedrības veiktie aprēķini liecina, ka kopīgais Baltijas televīzijas kanāls, kas raidītu krievu valodā, gadā izmaksātu ap 7,5 miljoniem eiro. Tādējādi katrai valstij gadā nāktos atvēlēt 2,5 miljonus eiro.

 

Komentāri (18)

traductrice 07.07.2015. 14.51

Ja visus krievu kanālus saliktu vienā paketē, izņemtu to no standartpakas un šai pakai piemērotu abonēšanas maksu, kā tas ir vairākām citām ārpus standartpakas esošajām tematiskajām pakām, tad būtu panākts 2x efekts:

1. tie, kas REĀLI grib skatīties šo saturu, par to maksātu naudiņu, kas ieplūstu valsts kontrolē esošā uzņēmuma kabatā, no kuras attiecīgi varētu finansēt valsts drošībai svarīgu saturu

2. būtu zināms, cik liela tad ir šo kanālu FAKTISKĀ auditorija.

+13
0
Atbildēt

0

Absints 07.07.2015. 13.27

Dimants paskatījās griestos- teica pusi… Muļķības! Kremļa kanāliem ir milzīgs budžets, ko pat trijas Baltijas valstis nu nekādi nespēs nosegt. Pie kam runa jau nav tikai par politiskiem raidījumiem, jo tie ierindas cilvēkam ir starp diviem izklaides raidījumiem, kurus viņš skatās. Jaunus kanāls politiskos raidījumus uztaisītu gan, bet nebūtu to, kuru starpā tos ielikt – un cilvēki neskatīsies…

Man kā karogs NEPLP darbībai, ir viņu atbalsts valsts finansējumam operatoriem, lai tie translēti Kremlinu propagandu. Tas ir tas, kur ir rietumu partneru pārmetumi, ka NEPLP neko nedara.

Un vēl par pašu koncepciju. Jau vairākas reizes esmu teicis, ka nevajag krievu kanālu. Nu nevajag izdabāt Kremlim, vai vienai Latvijas diasporai, tā apvainojot citas.

Vajag Baltijas kanālu ar pārslēdzamām valodām (tehniski tas visiem (!) jau ir iespējams), arī krievu, arī angļu, bet arī latviski, igauniski un lietuviski. Kanālu, kas vienkārši rāda labāko no Baltijas valstu TV, to vienkārši iztulkojot. Ziņas, pirmām kārtām. Es pats labprāt paskatītos, kas notiek Tallinā vai Viļņā, paskakstītos arī labākos no Baltijas valstu izklaides raidījumiem. Tagad labāk zinam, ko pusdienās ēdusi Kembridžass hercogiene, ne to, kādas būtiskas problēmas risina Lietuvas valdība. Tas būtu jāmaina. Tas būtu riktīgs Vienotais Sabiedriskais Medijs, nevis tā gaisa pils, ko Dimants un viņa draudze vēl nesen būvēja. Pie kam tā būtu ne tikai antipropaganda Kremlim, bet informācija Eiropai, jeb veidas, kā veicināt Latvijas atpazīstamību. Uz Kremļa propagandu jau arī nevajag tieši atbildēt, tā būtu nolaišanās līdz viņu līmenim, nevajag pa punktiem atspēkot vienu vai otru tēzi, vienkārši jārāda dzīves realitāte, arī sliktais, jo propaganda ir vajadzīga tad, kad Patiesību nevar stāstīt. Mēs varam. Un patiesība jau ir visiedarbīgākā..

Tāpēc neatkarīgi no tā, ka NEPLP atsaukuma iesniedzēji paši ir zaudējuši reputāciju (vai nav kuriozi- krogus skandalētājs un melis Kaimiņš uzdrošinās spriedelēt par reputāciju), atbalstu NEPLP un Dimanta, pirmām kārtām, atsaukšanu, jo, manuprāt, viņu vīzijas ir galīgi šķības un sabiedrībai nevajadzīgas.

Šinī sakaribā man likās, ka Ķezberei ir līdzīgs skatījums. Dievs dod, lai viņas domas iegūtu svaru.

+10
-2
Atbildēt

0

Optiskais Tēmeklis 07.07.2015. 12.01

Ar apgalvojumu, ka — iepret KF finansu iespējām — baltiešu kanāls dažos gados varētu savāk Dimanta minēto auditorijas apjomu, Dimants pats apstiprinājis savu nekompetenci. NEPLP tiešām vajag sakarīgāku virsaiti, — cits jautājums, vai politizētajā ķīselī neizķeksēs vēl vārgāku.

+10
-2
Atbildēt

1

    edge_indran > Optiskais Tēmeklis 07.07.2015. 12.16

    ——–

    Pat platīna cilvēks šai situācijā nespēs neko vairāk par dimanta. Turpinot īstenot neo-liberālisma ideoloģijas “veiksmes stāstu” – turpināsies tukša runāšana, līdzekļu izšķērdēšana, škandāli, lielīšanās ar “čika” rezultātu –

    un ierastā atsaukšanās uz Rietumu partneru ieteikumiem.

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu