Grieķija ierosina divu gadu vienošanos ar ES (papild.) • IR.lv

Grieķija ierosina divu gadu vienošanos ar ES (papild.)

80
Grieķijas premjerministra Alekša Cipra seja kļūst arvien drūmāka. Foto: EPA/LETA

Varufakis: Grieķija otrdien neveiks maksājumu SVF

Grieķijas valdība otrdien pieprasīja divu gadu vienošanos ar Eiropas Savienību (ES), lai glābtu krīzes skarto valsti dažas stundas pirms beidzas tās starptautiskās glābšanas programmas termiņš.

“Grieķijas valdība šodien ierosināja divu gadu vienošanos ar Eiropas Stabilitātes mehānismu (ESM), lai pilnībā segtu valsts finansēšanas vajadzības un vienlaicīgu parādsaistību restrukturizāciju,” otrdien paziņoja Grieķijas premjer birojs.

„Standard & Poor’s” samazina līdz negatīvam Grieķijas kredītreitingu

Grieķijas finanšu ministrs Janis Varufakis paziņojis, ka valsts nespēs ievērot otrdien noteikto termiņu, lai Starptautiskajam Valūtas fondam (SVF) veiktu svarīgu parādsaistību maksājumu, ziņo LETA/AFP.

Atbildot uz žurnālistu jautājumu, vai Grieķija veiks parādsaistību maksājumu 1,5 miljardu eiro apmērā, Varufakis sacīja, ka “nē”.

Iepriekš par to, ka Grieķija otrdien nespēs SVF veikt parādsaistību maksājumu jau paziņoja Grieķijas premjerministrs Aleksis Ciprs.

Jau ziņots, ka starptautiskā reitingu aģentūra „Standard & Poor’s” Grieķijas ilgtermiņa kredītreitingu samazinājusi līdz negatīvam – no „CCC” līdz „CCC-„, ziņo BBC. Savukārt īstermiņa reitingi palikuši „C” līmenī.

Tikmēr Grieķijas premjerministrs Aleksis Ciprs paziņojis, ka Grieķija otrdien neveiks 1,6 miljardu eiro lielo parāda maksājumu Starptautiskajam Valūtas fondam.

Savukārt Grieķijas finanšu ministrs Janis Varufakis paziņojis, ka tad, ja Grieķiju izslēgs no eirozonas, valsts izmantos juridiskas metodes. „Līgumos ar ES nav noteikta izstāšanās kārtība no eirozonas,” intervijā avīzei „Daily Telegraph” teica ministrs. Otrdien publicētajā intervijā viņš saka, ka valdība veic konsultācijas ar juristiem, lai šādā gadījumā sagatavotu prasību Eiropas Tiesai.

„S&P” Grieķijas kredītreitinga pazemināšanu saista ar to, ka Atēnas nespēs dzēst parādus nākamā pusgada laikā. Iespēja, ka valsts izstāsies no eirozonas, pēc „S&P” domām, ir ap 50%.

Jau ziņots, ka no pirmdienas Grieķijas bankas slēgtas uz nedēļu bažās par valsts bankrotu un izstāšanos no eirozonas. Varas iestādes noteikušas skaidras naudas izņemšanas limitu – tie ir 60 eiro dienā. Arī Grieķijas fondu birža ir slēgta. Valdības vadītājs Ciprs ir izsludinājis referendumu 5.jūlijā, lai tauta atbild, vai piekrist starptautisko aizdevēju prasībām.

Pirmdien Atēnās un Salonikos ielās devās ap 17 000 cilvēku, lai protestētu pret starptautisko kreditoru vienošanās priekšlikumu, apsūdzot aizdevējus šantāžā. Demonstranti nesa plakātus ar uzrakstu: “Mūsu dzīves nepieder kreditoriem!”. Daudzi no viņiem atbalsta Cipru un svētdien paredzētajā referendumā plāno balsot pret vienošanās piedāvājumu, kaut arī tas var izraisīt Grieķijas izstāšanos no eirozonas, ziņo LETA/DPA.

Savukārt otrdien paredzēta demonstrācija vienošanās atbalstam. Ciprs paziņojis, ka viņa valdība respektēs gaidāmā referenduma rezultātu, bet, ja vēlētāji vienošanos ar starptautiskajiem aizdevējiem atbalstīs, viņa valdība atkāpsies. Savukārt, ja iedzīvotāji referendumā nobalsos pret vienošanos viņa valdībai būs “daudz spēcīgāka pozīcija”, uzskata Ciprs.

(papildināta no sākuma)

Komentāri (80)

morgenstern 30.06.2015. 09.12

Grieķi vienkārši spekulē uz Eirokonmisijas, un personīgi Junkera, neizlēmību. Neviens negrib uzņemties atbildību par nepopulāriem lēmumiem, plus spiediens no banku lobija. No vienas puses pat labi, ka pašreizējā sarkanā grieķu valdība ir zaudējusi pēdējās kauna paliekas un sākusi neslēptu šantāžu, tādējādi nogriežot lavierēšanas iespējas.

+12
0
Atbildēt

0

klusais 30.06.2015. 09.01

Interesanti kāds ir EK pacietības mērs ? Grieķi vālē virsū pa visām frontēm , bet viņi vēl cenšas kaut ko risināt. Diezgan apbrīnojami …

+10
0
Atbildēt

1

    v_rostins > klusais 30.06.2015. 09.57

    klusais

    Ar visiem šiem jautājumiem pie “saldā pārīša”, Junkera un Dombrovska. Ne jau vieni nēģeri, pederasti un komunisti tos kropļus ievēlēja augstos amatos. Balsu nepietiktu.

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

dzeris49 30.06.2015. 08.54

Diezin vai, neskatoties uz visu, Grieķiju izslēgs no eirozonas, gan jau atradīs kompromisu.

Un, īstenībā, no vienas puses, tas būtu nepareizi – tad jau visi var aizņemties, bet, neatdod.

No otras puses – kur ir to atbildība, kurš Grieķiju uzņēma eirozonā, lieliski zinot, ka visi tās rādītāji ir fikcija.

Un vēlāk, cerot uz peļņu, turpināja aizdod tai naudu, saprotot, ka Grieķija ir parādos līdz ausīm, un, diezin vai, spēs to naudu atdod?

Tie par savām kļūdām un alkatību neatbild nekad?

+9
-1
Atbildēt

4

    Econ > dzeris49 30.06.2015. 10.56

    @Bet

    Ekonomika nav morāle un pat ja būtu, tad pat kristīgajā mācībā tiek runāts par to, kad parādi ir neapmaksājami.

    Būtībā kopš svētdienas var teikt, ka vairs nav eiro, ir Vācijas eiro un 18 citi eiro, tajā skaitā lveiro, ko nepieciešamības gadījumā var devalvēt ar ECB ELA, tāpat kā ‘pašreiz tiek darīts ar eleiro.

    0
    -6
    Atbildēt

    0

    Edgars Avotiņš > dzeris49 30.06.2015. 16.04

    Šeit nepiekrītu Džerim – visdrīzāk, ka Griekija izstāsies no Eirozonas, jo pretejā gadījuma viņi šo krīzi nekādi arī nepārvarēs.

    Viņiem strauji jāsamazina valsts izdevumi. Aizdevēji piedāvā SAMAZINĀT PENSIJAS utml. Pasakiet man – kurš politiķis gan varētu samazināt pensijas? Kur nu vēl kreisie, kas tieši tāpēc ievēlēti, ka solīja nemazināt!!!

    Bet ja Grieķija izstājas no Eirozonas un nodrukā Drahmas, tad viņa automātiski neilgā laikā nodevalvēsies – un politiki varēs mazgāt rokas nevainibā – sak – “paši tak gribējāt – mēs jūsu pensijas neaiztikām” – bet reāli būs noticis tas kas nepieciešams – samazināti valsts tēriņi (eiro izteiksmē)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Aldis-2 > dzeris49 30.06.2015. 18.01

    Franču žurnālisti uzklausa, ko grieķi saka ielās:

    «Staline a laissé la Grèce à Churchill, qui a trahi la résistance communiste grecque après l’avoir désarmée. Il y a eu une guerre civile et les anciens collabos grecs ont finalement pris le pouvoir. Aujourd’hui Syriza, c’est aussi le parti des héritiers des perdants de la guerre civile.» (Stalins ir atstājis Grieķiju Čerčilam, kas nodevis grieķu komūnistu pretestības kustību pēc tās atbruņošanas. Bija civīlkaŗš, un bijušie grieķu kolaboracionisti galu galā tikuši pie varas. Šodien Siriza ir civīlkaŗa zaudētāju pēcteču partija.)

    “Mardi soir, la droite a appelé à manifester à Syntagma, «pour l’Europe et contre Tsípras». «S’ils manifestent, on ne les laissera pas occuper le terrain», avait averti ce week-end un militant de Syriza.” (Otrdien vakarā labējie sauc uz manifestāciju “par Eiropu, pret Cipru”. “Ja viņi manifestēs, mēs viņiem neļausim iekļūt laukumā”, paziņo Sirizas atbalstītājs.)

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Bet > dzeris49 30.06.2015. 09.26

    Piekrītu, jo redzams, cik milzu daudz naudas tiek izņemts no bankām dažu dienu laikā- mati ceļas stāvus, kā grieķi savākušies EUR!

    ja grieķi nedabūs mācību, ka nevar tā dzīvot uz citu rēkina, tad EUR zonā nekas labs nav gaidāms: būs donorvalstis, kas nebūs apmierinātas un būs šķērdētājvalstis, kas dzīvos uz citu rēkina. Jautājums , cik ilgi?

    Grieķiem vienreiz ir pāšiem jāiemācās dzīvot un taupīt ar to, ka spašu nopelnīts!To var izdarīt tikai izmetot viņus no EUR zonas. Citādi referendums Britānijā būs par izstāšanos no ES! Vai tik britiem nepaņēma vēl 2 miljardus EUR papildus kopējā fondā.

    +8
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu