FOTO: Gruzijā pēc spēcīgajiem plūdiem izsludināta sēru diena (papild.) • IR.lv

FOTO: Gruzijā pēc spēcīgajiem plūdiem izsludināta sēru diena (papild.)

25
Begemots Tbilisi ielās pēc plūdiem. Foto: AFP/LETA

Plūdos Tbilisi 12 bojāgājušie iedzīvotāji; plūdos gājuši bojā ap 300 zoodārza iemītnieku

Zaudējumi, ko Gruzijas galvaspilsētai Tbilisi nodarījuši nedēļas beigās notikušie plūdi, no krastiem izejot Veras upei, lēšami ap 18 miljoniem dolāru (40 miljoni Gruzijas laru), vēsta Dw.de. Gruzijas premjerministrs Iraklijs Garibašvili svētdien uzdeva Finanšu ministrijai sniegt 10 000 laru (ap 4,5 tūkstoši dolāru) lielu atbalstu katrai plūdos cietušajai ģimenei.

15.jūnijs Gruzijā izsludināts par visas tautas sēru dienu, pieminot plūdos bojāgājušos. Līdz svētdienas vakaram bija skaidri zināms, ka Tbilisi apkārtnē gājuši bojā 12 cilvēki, 24 – pazuduši bez vēsts, vēl 37 ir traumēti un hospitalizēti.

Gruzijas prezidents Dāvids Margvelašvili izdevis rīkojumu bruņotajiem spēkiem palīdzēt stihijas seku novēršanā.

No plūdu zonas Veras upes ielejā un no Ahaldabas ciema ar helikopteriem evakuēti desmitiem cietušo ģimeņu, paziņoja iekšlietu ministrs Vahtangs Gomelauri. Vairākumam šo ģimeņu pilnībā ir iznīcinātas mājas.

Gruzijai savu palīdzību solījušas ārvalstis un starptautiskās organizācijas. Savukārt ārvalstu zoodārzi piedāvājuši palīdzēt Tbilisi zoodārzam izmitināt sagrautā dārza iemītniekus. Pēc pēdējām ziņām, liela daļa zoodārza zvēru ir plūdos gājuši bojā. Glābjot dzīvniekus, gāja bojā arī trīs zoodārza darbinieki.

Pēc ģeologu vēstītā, nāvējošo plūdu iemesls bijis milzīgs zemes nogruvums, kas naktī uz svētdienu, 14.jūniju, iegāzās Veras upes ielejā. Pēc tam ūdens pārrāva mākslīgo dambi un gāzās uz Gruzijas galvaspilsētu.

Gājuši bojā vairāk nekā 300 zoodārza iemītnieki

Vairāk nekā 300 Tbilisi zoodārza iemītnieku gājuši bojā plūdos svētdien. Daļa no zvēriem noslīkuši savos voljeros, bet no zoodārza izbēgušos plēsējus esot nogalinājuši specdienesta darbinieki, paziņojusi zoodārza administrācija.

„Zoodārzā bija vairāk nekā 600 iemītnieku, vairāk nekā puse nav izdzīvojusi. No aizbēgušajiem zvēriem daļa tika iznīcināta, daļa pārvesta uz drošu vietu. Patlaban notiek attīrīšanas darbi teritorijā. Mūsu visu mīlulis – baltais lauva Šumba – tika atrasts nogalināts,” paziņoja zoodārza administrācija medijiem.

Jau iepriekš zoodārza direktors Zurabs Gurielidze paziņoja, ka daži no izbēgušajiem zvēriem tika nogalināti bez īpašas nepieciešamības.

Joprojām turpinās izbēgušo dzīvnieku meklēšana Tbilisi, bet zoodārza administrācija nevar pagaidām precīzi pateikt, cik zvēru izbēguši un cik vēl turpina klaiņot pa pilsētu.

Plūdos Tbilisi 12 bojāgājušie

Jau ziņots, ka Gruzijas galvaspilsētā Tbilisi spēcīgajās lietavās un plūdos dzīvību zaudējuši 12 cilvēki, svētdien vēsta telekanāls “Rustavi-2”.

Tbilisi zoodārza teritorijā, kas teju pilnībā iznīcināts, atrasti trīs cilvēku līķi, divi no viņiem ir zoodārza darbinieki, vēsta LETA/BBC.

Tbilisi drošības struktūras cenšas sadzīt pēdas no zoodārza izbēgušajiem plēsējiem. Meklēšanas darbos ir iesaistījušās arī Iekšlietu ministrijas specvienības. No zoodārza izbēgušas sešas lauvas, seši tīģeri, septiņi lāči un 13 vilki.

Tbilisi mērs Dāvids Narmanija mudinājis iedzīvotājus nepamest savus mājokļus un ziņot par pamanītajiem plēsējiem.

Spēcīgo lietavu rezultātā applūduši vairāki pilsētas rajoni. Applūduši pagalmi, namu pagrabi un pirmie stāvi, tuneļi.

Svētdien, 14.jūnijā, Latvijas Ministru prezidente Laimdota Straujuma (Vienotība) tālsarunā ar Gruzijas premjerministru Irakliju Garibašvili izteica Latvijas līdzjūtību Gruzijai par traģiskajiem plūdiem Tbilisi.

Gruzijas premjerministrs apstiprināja, ka pēc pašreizējām ziņām 10 cilvēki gājuši bojā, 20 pazuduši bez vēsts. Situācija Tbilisi, pēc Garibašvili teiktā, tiek kontrolēta un papildus atbalsts nav nepieciešams.

(papildināta no sākuma)

Komentāri (25)

tilobox 14.06.2015. 10.59

Tas ZOO bija diezgan briesmīgs. Dzīvnieki drausmīgos apstākļos dzīvoja. Veiksmi viņiem brīvībā!

+2
-1
Atbildēt

0

lno 14.06.2015. 16.56

    klusais > lno 14.06.2015. 22.28

    Islandē bija plūdi ?

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu