Pasaulē labākais veloceļotājs • IR.lv

Pasaulē labākais veloceļotājs

Brīdis, kad ir sasniegts Ginesa rekords — no Beļģijas iebraucot Nīderlandē. Foto no personīgā arhīva
Alise Zita Zeidaka

Krišjānis Ratiniks (39) labojis Ginesa rekordu, diennaktī ar velosipēdu apmeklējot deviņas valstis, un vēlas iedvesmot citus sekot saviem sapņiem

Pirms gadiem septiņiem Krišjānis izdzirdēja, ka Ginesa rekords par diennakts laikā ar velosipēdu visvairāk apmeklētajām valstīm ir sešas valstis. «Nodomāju: savos ceļojumos diennakts laikā esmu bijis piecās valstīs. Kāpēc nenobraukt sešas?» Viņš ņēma karti un sāka zīmēt maršrutu, lai pievarētu septiņas valstis un sasniegtu jaunu rekordu. Kad maršruts bija gatavs, nosprieda — gan jau kaut kad nobrauks. Gadi gāja, un kāds pamanījās šķērsot septiņas valstis. «Bija jāzīmē maršruts ar astoņām valstīm, un tas jau ir daudz sarežģītāk.» Un atkal — kamēr Krišjānis gaidīja, cits jau paspēja labot rekordu. «Tad nolēmu: tagad vai nekad!»

Viņš sāka rēķināt maršrutu, kā 24 stundu laikā pabūt 10 valstīs — tā, lai sasniegtu nepārspējamu rekordu. «Sapratu, ka tehniski tas nav reāli.» To varētu tikai pārcilvēks. Taču šķērsot deviņas valstis šķita sasniedzams mērķis.

Unikālais maršruts tapa slepenībā — par Krišjāņa ieceri zināja tikai trīs cilvēki. Astoņus mēnešus pirms brauciena viņš reģistrējās Ginesa rekordu organizācijā. Saņēma lērumu noteikumu, un atskārta — viņš tos nevarētu ievērot, ja mītos viens pats. «Katrā valstī jābūt vismaz diviem neatkarīgiem lieciniekiem, kas aizpilda dokumentus. Kad tas ir izdarīts, es piebraucu, nofotografējos ar viņiem un braucu tālāk. Nedrīkstu apstāties.»

Noteikumi atļauj, ka mašīnā līdzi brauc atbalsta komanda, kuras uzdevums ir meklēt lieciniekus un gādāt par pārtiku. Krišjāni pavadīja sieva ar savu māsu un viņas vīru — šiem cilvēkiem bija būtiska loma rekorda sasniegšanā.  

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu