Eirozonā pirmoreiz oficiāli apspriesta Grieķijas maksātnespējas iespēja • IR.lv

Eirozonā pirmoreiz oficiāli apspriesta Grieķijas maksātnespējas iespēja

14
Grieķijas premjerministrs Aleksis Ciprs. Foto: AFP/LETA

Nekādi secinājumi pagaidām nav izdarīti

Eiropas Savienības (ES) amatpersonas pirmo reizi oficiāli apspriedušas Grieķijas maksātnespējas scenāriju.

Valdību pārstāvji, kuri gatavojās nākamnedēļ paredzētajai eirozonas finanšu ministru sanāksmei, pārrunās Bratislavā secinājuši, ka Grieķijai ir trīs iespējamie scenāriji, atklājušas ES amatpersonas.

Vismazāk ticamais scenārijs ir jau nākamnedēļ panākt Grieķijas vienošanos ar kreditoriem par reformu veikšanu, kas ļautu tai līdz jūnija beigām saņemt atlikušo palīdzības programmas finansējumu – 7,2 miljardus eiro, lai veiktu parādu maksājumu Starptautiskajam Valūtas fondam (SVF), ziņo LETA/Reuters.

Otrais scenārijs būtu pašreizējās Grieķijas glābšanas programmas pagarināšana. Tā noslēdzas mēneša beigās ar parāda maksājuma veikšanu SVF. Trešais scenārijs, kuru pirmoreiz oficiāli apspriedušas ES augstākās amatpersonas, ir Grieķijas maksātnespējas iestāšanās.

Par pirmo scenāriju amatpersonas izteikušās skeptiski, norādot, ka tas prasītu “dažu dienu laikā panākt tādu progresu, kāds nav panākts vairāku nedēļu laikā”. Pat ja Atēnas apņemtos īstenot reformas un tām kļūtu pieejams atlikušais palīdzības maksājums, tehniski būtu ļoti grūti noorganizēt, lai Grieķija vajadzīgo summu saņemtu līdz jūnija beigām.

Tādēļ otrais scenārijs paredz pagarināt pašreizējo palīdzības programmu, paturot 7,2 miljardus eiro, un vēl 10,9 miljardus eiro atvēlēt Grieķijas banku rekapitalizācijai. Tie kļūtu pieejami Atēnām, kad vēlāk tiktu panākta vienošanās par reformām.

Apspriesti dažādi jauni termiņi – gan dažas nedēļas, gan gada beigas, gan 2016.gada marts. Amatpersonas atzinušas, ka otrais scenārijs ļautu turpināt Grieķijai izvirzīt nosacījumus un pa daļām izmaksāt naudu, kad tie būtu izpildīti.

Tomēr dažu valstu pārstāvji uzskata, ka vajadzētu gatavoties trešajam scenārijam – Grieķijas maksātnespējai. Līdz šim pat slēgtās sanāksmēs šāda iespēja nav tikusi apspriesta, lai arī dažas valstis, tai skaitā Vācija, šādam scenārijam gatavojušās.

Diskusijas bijušas ļoti teorētiskas, un nekādi secinājumi nav izdarīti, jo eirozonas valsts maksātnespēja būtu bezprecedenta notikums.

Amatpersonas norādījušas, ka pie šī scenārija Grieķijai būtu jāievieš kapitāla kontrole, lai eiro no valsts neaizplūstu, un tai varētu nākties izdot parādzīmes, lai iegūtu alternatīvus maksāšanas līdzekļus.

 

Komentāri (14)

ierados 12.06.2015. 18.20

Grieķija ir tāda Krima, tikai nedaudz lielāka. Staļins pēc WW2 ļoti gribēja Grieķiju, bet tur kaut kas nogāja greizi. Putins pēc visiem pastāstiem pavelkas uz Josifu Visarionoviču. Ceru, Beta, ka nojaut par to ilgumu.

+7
-1
Atbildēt

0

Bet 12.06.2015. 17.53

Grieķija jau sen to ir pelnījusi un uzprasījusies uz maksātnespēju, un tagad izskatās, ka turpina ņirgāties par Eirozonu. Vienreiz taču jāpielik punkts un jāizgriež tas augonis, ko sauc par Grieķiju!

Cik ilgi var zāgēt tam sunim to asti?

+8
-2
Atbildēt

0

lno 13.06.2015. 22.29

Китай чтобы не сориться с Вашингтоном решил России денег не давать http://lifeinvest.com.ua/index.php/ekonomika/6768-kitaj-chtoby-ne-soritsya-s-vashingtonom-reshil-rossii-deneg-ne-davat

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu