Konservatīvie cauruļvadu licēji • IR.lv

Konservatīvie cauruļvadu licēji

3
Grobiņas SPMK īpašnieks un valdes priekšsēdētājs Ilgonis Jēčis.

Grobiņas SPMK ir viens no vecākajiem Latvijas uzņēmumiem, kas savu darbību sācis vēl padomju laikā un pat saglabājis tālaika nosaukumu. Tagad grobiņnieki modernizējas un met skatienus arī uz Lietuvu, lai nopelnītu kaimiņu ūdensapgādes renovācijas darbos

Mūsdienās, lai atšifrētu saīsinājumu «SPMK», jābūt ļoti erudītam vai arī cienījamā vecumā un ar labu atmiņu. Pat atšifrēta «specializētā pārvietojamā mehanizētā kolonna» daudzos tik un tā viesīs neizpratni. «Bet padomju laikā tādas bija katrā rajonā, kur nodarbojās ar cauruļvadu likšanu, ventilācijas izbūvi un fermu aprīkošanu,» atgādina Grobiņas SPMK īpašnieks un valdes priekšsēdētājs Ilgonis Jēčis. Viņam, tāpat kā daļai uzņēmuma darbinieku, ar šiem četriem burtiem saistīts teju viss darba mūžs.

Atšķirībā no citiem SPMK, kas arī tika privatizēti 90.gadu sākumā, kurzemnieki palikuši uzticīgi savai darbības jomai. Tiesa, uzņēmējdarbības sākumā, kad lielo pasūtījumu skaits strauji saruka, grobiņnieki apguvuši jauna produkta – individuālajām mājām paredzētu kurināmo katlu – ražošanu. Vēlāk tiem pievienojušies arī lielākas jaudas katli daudzdzīvokļu mājām un ūdens boileri, bet pirms gadiem pieciem – siltuma akumulācijas tvertnes jau modernākām apkures sistēmām. «Tomēr kopumā mēs esam diezgan konservatīvi,» saka Ilgonis. 

Vēl 1977.gadā neklātienē studējot Rīgas Politehniskā institūta Celtniecības fakultātē, kur apguvis siltuma, gāzes apgādes un ventilācijas iekārtu izbūvi, viņš sācis strādāt par meistaru mehanizētajā kolonnā. «Es neko daudz nezinu par kokmateriāliem vai nekustamajiem īpašumiem, kas savulaik bija ļoti ienesīgs bizness, toties zinu visu par caurulēm. Tāpēc strādājam ar tām, nemēģinot izplūst plašumā vai lauzties citās sfērās.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu