Spēle uz robežas • IR.lv

Spēle uz robežas

6
Skats no izrādes. Aktieri Everita Pjata un Kaspars Kārkliņš.

Liepājas teātra izrāde Mans blasters ir izlādējiesneparasts eksperiments Latvijas teātrī

Režisora Konstantīna Bogomolova izrāde Mans blasters ir izlādējies ir skandāla apdvesta. Pēc pirmizrādes aprīlī no Liepājas pienāca ziņas, ka sašutuši skatītāji īsās viencēliena izrādes laikā pamet zāli, skaļi cērtot durvis un lamājoties. Tā (gan bez lamāšanās elementa) bija arī Rīgas viesizrādēs, bet Liepājā tas ir tik traucējoši, ka Gatis Maliks Kroders.lv publicētajā aktiera dienasgrāmatā veltījis savas pārdomas jautājumam, vai neapmierinātajiem nebija pienākums jau iepriekš izvērtēt savas intereses. 

Arī Bogomolovs sūdzas par skatītāju mietpilsoniskumu, un viņš nav kurš katrs režisors, bet gan līdz šim spožākā Liepājas teātra starptautiskā panākuma – dalības prestižajā Wiener Festwochen festivālā ar izrādi Stavangera – autors. Tāpēc Blastera viesizrāde Rīgā pagājušajā nedēļā intriģēja ļoti. Kam izrādīsies taisnība?

Taču vispirms mazliet par izrādi. Mans blasters ir izlādējies ir pazīstamā Krievijas režisora autor-darbs – viņš ir gan lugas, gan iestudējuma autors. Izrāde sākas ar jau atvērtu priekškaru – scenogrāfes Larisas Lomakinas telpā (daži plastmasas krēsli, lēts dīvāns, galds, vienīgā unikālā telpas iezīme – stūrī piesliets zārks) ienāk divi Liepājas aktieri laikmetīgos, bet neizteiksmīgos kostīmos, nosēžas pie galda viens otram pretim un sāk runāt par neveiksmīgu pašnāvību. «Kāpēc gribat sevi nogalināt?» – «Bērnībā slīku, kopš tā laika man bail no dziļuma.» Vārdu pa vārdam «dziļums» iegūst aizvien plašāku nozīmi: pieaugot dzīve kļūst «dziļāka», pagātne veido bezdibeni, virs kura uztupinātais cilvēks nolemts eksistenciālu šausmu pilnai dzīvei. Nekas netiek izrunāts vai atrisināts; saruna beidzas, aktieri aiziet, uznāk nākamais pāris, un tā pusotru stundu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu