Melu bābele nebūs mūžīga • IR.lv

Melu bābele nebūs mūžīga

4
Nikolajs Uskovs.
Nellija Ločmele

Krievijā pašlaik valda nevis Putins, bet sabiedrisko attiecību profesionāļi, taču ilgi tā turpināt nevarēs, prognozē žurnālists Nikolajs Uskovs

Kad krievu cilvēkam kaut kas nepatīk, viņš to nevis izlabo, bet pamet un dodas tālāk – šādu nacionālā rakstura iezīmi definē vēsturnieks un žurnālists, intelektuāļu iecienītā izdevuma Snob galvenais redaktors Nikolajs Uskovs. Tomēr viņš nav sekojis šim stereotipam un negrasās pamest Krieviju, bet aicina domājošos cilvēkus pašsaglabāties un sagaidīt, kad vara sapratīs – meli nav ilgtspējīga stratēģija. Kamēr tas nav noticis, Uskovs turpina Krievijas eiropeisko identitāti attīrīt no mītu uzslāņojumiem un uzrunāt cilvēkus gan Snob, gan Eho Moskvi komentāros un nesen izdotā grāmatā Nezināmā Krievija. Vēsture, kas jūs pārsteigs, par kuru izpelnījies  aicinājumus viņu tiesāt kā hronisku rusofobu. Tiekos ar Uskovu Rīgā, kad viņš konferencē Reputācijas kari skaidro, kāpēc Krievija pašlaik ir neveiksmei nolemts PR projekts.

Pērnā gada nogalē rakstījāt – Krievijā sabiedrība pasauli tagad uztver «melnbalti», bet tāda situācija parasti nobriest pirms pilsoņu kara. Tiešām uzskatāt, ka Krievija atrodas uz pilsoņu kara robežas?
Karš ir iespējams, taču robeža vēl nav sasniegta. Man ir ļoti nepatīkama doma, ka gan liberāļi, gan Putina piekritēji atrodas tik asā konfrontācijā, ka nespēj un nevēlas dzirdēt viens otru. Turklāt ir acīmredzami, ka Krievijas sabiedrībā gandrīz puse, 42% atzīst – paļaujas tikai paši uz saviem spēkiem. Tas ir ļoti augsts procents, gandrīz kā ASV. Pārējie paļaujas uz valsti. Harmoniska attīstība iespējama tikai tad, ja šie divi spēki savā starpā vienosies. Svarīgi visiem atcerēties, ka mūsu ir ļoti daudz – gan vienā, gan otrā pusē. Vajag mierīgi un atbildīgi rīkoties. Redzu nocietināšanos no abām pusēm, un mani tas biedē.

Bet kā iespējams vienoties ar kādu, kurš nemitīgi kliedz?
Nevajag to atdarināt. Agri vai vēlu vara gribēs uzklausīt otras sabiedrības daļas viedokli, tikai jābūt stingriem savos uzskatos. Krievijā ļoti bieži opozīcijas nepacietība ir bijusi iemesls milzīgām kataklizmām. Jāsaprot – varasvīri ir norūpējušies apmēram par to pašu, tikai baidās pazaudēt varu. Cilvēki, kas sēž Kremlī, ir pierādījuši savu politisko efektivitāti. Tāpat vien viņi neaizies. Ir jāpiedāvā kopēja platforma.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu