Ušakovs par absurdu sauc VVC ierosināto pārbaudi par 9.maija uzrunu • IR.lv

Ušakovs par absurdu sauc VVC ierosināto pārbaudi par 9.maija uzrunu

26
Rīgas mērs Nils Ušakovs uzrunā sanākušos pie Uzvaras pieminekļa 9.maijā. Foto: Evija Trifanova, LETA

Ušakovs 9.maijā Uzvaras parkā sacīja uzrunu krievu valodā

Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) uzskata par absurdu Valsts valodas centra (VVC) ierosināto pārbaudi par to, vai viņam kā Rīgas domes priekšsēdētājam bija tiesības 9.maijā Uzvaras parkā sanākušos svinētājus uzrunāt tikai krievu valodā, ziņo LETA.

Ironisku viedokli par notikušo viņš pauda sociālajā tīklā “Facebook”, norādot, ka šajā situācijā pašvaldības pārstāvji varētu sūdzēties VVC par vienu no domes kaķiem, jo darbiniekiem esot aizdomas, ka dzīvnieks apmeklētājus neuzrunā valsts valodā.

“Uzzināju, ka Valsts valodas centrs nolēmis sarīkot pārbaudi par manu runu krievu valodā 9.maija svinību pasākumos. Nedomāju, ka viņiem ir tik daudz brīva laika un viņiem nav, ar ko nodarboties,” “Facebook” raksta Uškaovs.

“Lai biedri negarlaikotos, uzrakstīšu viņiem sūdzību par vienu no diviem [Rīgas] domes kaķiem – par Kuzju (attēlā tas, kurš ir svītrains). Mūsu kolektīvam radies iespaids, ka viņš ar apmeklētājiem nesazinās latviešu valodā. Un ar kaķi Muri (tas, kurš ir balts) nav skaidrības, kā viņš sazinās. Lai inspektori pārbauda,” krieviski raksta Ušakovs.

Politiķis sacīja, ka apzinās – daļa no klātesošajiem 9.maija pasākumos bija latvieši, tomēr viņš šajā dienā vēlējies uzrunāt dalībnieku vairākumu viņu dzimtajā valodā – krieviski. “Valsts šos cilvēkus konsekventi ignorē un pēc tam brīnās par integrācijas neveiksmēm, vainojot izglītības sistēmu,” savu viedokli pauda Ušakovs.

Viņš arī uzsvēra, ka 9.maija pasākumu organizē nevalstiskā organizācija “9.maijs.lv”, nevis pašvaldība, tādēļ neesot svarīgi tas, kādā statusā viņš teicis uzrunu – kā Rīgas mērs vai privātpersona.

Arī iepriekšējos gados 9.maija pasākumos Ušakovs pie klātesošajiem ar uzrunu vērsies krievu valodā.

Ka ziņots, VVC sācis pārbaudi, skaidrojot, vai Rīgas domes priekšsēdētājam Ušakovam bija tiesības 9.maijā Uzvaras parkā sanākušos svinētājus uzrunāt tikai krievu valodā.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja VVC direktora vietnieks Agris Timuška, speciālisti pārbaudīs, vai Ušakovam bija tiesības savu uzrunu par godu tā dēvētajai uzvaras dienai teikt krievu valodā. VVC skaidros, kas bija pasākuma organizators un kādā statusā tajā svinētājus uzrunāja mērs. Pārbaudi VVC sāka pēc paša iniciatīvas.

Pagaidām nevarot prognozēt precīzu datumu, kad VVC varētu pieņemt lēmumu par to, vai Ušakova uzrunas forma vērtējama kā pārkāpums, taču Timuška sacīja, ka izvērtēšana varētu notikt aptuveni divas nedēļas.

Ušakovs 9.maijā Uzvaras parkā sacīja uzrunu krievu valodā, paužot, ka nevienā citā pasaules pilsētā 9.maijs netiek svinēts tā, kā tas tiek darīts Rīgā.

 

Komentāri (26)

StopPutinRegime 12.05.2015. 14.38

Ušakovs nav viesis no Krievijas, kas Latvijā uzrunā Latvijas tautu. Ušakovs ir Latvijas galvaspilsētas mērs, kurš pats apgalvoja, ka 9. maijs ir tautas svētki – tātad Ušakovs apzinājās, ka neuzrunā Krievijas tūristu grupu, kas saprot tikai krievu valodu.

Pasākuma organizētāji Ušakovu pieteica pirms uzrunas visiem pasākuma apmeklētājiem kā Rīgas mēru:

http://www.youtube.com/watch?v=VyKS1rD-NJo

Attiecīgi ar tādu statusu arī viņš teica šo uzrunu nenodrošinot tulkojumu valsts valodā.

Visas izmeklēšanas beigas.

Ušakovs sapinies savos melos.

+15
0
Atbildēt

1

Jānis 12.05.2015. 14.44

Lai tas urļiks pļurina kādā mēlē viņam tīk. Man vairāk nožēlojami likās tas ”Nekur nesvin tā kā rīgā” – respektīvi pietempties kā cūkām, piemēslot apkārtni un tupi aurot rosija rosija ir tas kā rīgas mēra prāt ir jāsvin.

+15
0
Atbildēt

0

traductrice 12.05.2015. 14.39

…kādā statusā tajā svinētājus uzrunāja mērs.

—-

ņils savus sogrždanus uzrunāja kaķa Vasjkas statusā. Kaķi mjaukaķ drīkst savā dzimtajā valodā.

+13
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu