Lielais darījums • IR.lv

Lielais darījums

4
Aivars Ozoliņš

Vienošanās par Irānas kodolprogrammu ir svarīga arī Latvijas drošībai

Pagājušo ceturtdien panāktā vienošanās par Irānas kodolprogrammu var būt patiešām vēsturiska un būtiski mainīt politisko un drošības situāciju Tuvajos Austrumos, Eiropā un pasaulē. Taču ar nosacījumu, ka šī vienošanās tiks tiešām noslēgta un pēc tam arī pildīta. Ja «velns ir detaļās», tad pašlaik svarīgākā no «detaļām» ir pašas vienošanās un ar to saistīto dokumentu parakstīšana un apstiprināšana, ko paredzēts pabeigt līdz jūlijam.

Likmes ir ārkārtīgi augstas – vienošanās stāšanās spēkā nozīmētu Irānas atteikšanos no mērķa iegūt atombumbu un izbeigtu kopš 1979.gada islāmiskās revolūcijas arvien pastiprināto starptautisko sankciju režīmu pret Irānu. Tas būtiski ietekmētu ne tikai reģiona valstu un to tiešo kaimiņu, bet arī daudz plašākas starptautiskās attiecības.

Piemēram, raugoties no Latvijas interešu viedokļa, var minēt kaut vai tikai divus acīmredzamus lielus drošības ieguvumus. Pirmkārt, sankciju atcelšana Irānas naftas un gāzes eksportam palīdzētu noturēt zemas energoresursu cenas pasaules tirgū, kas mazinātu Eiropas enerģētisko atkarību no Krievijas un ierobežotu Kremļa finansiālās iespējas savu agresīvo ambīciju īstenošanai. Otrkārt, atrisinājušas Tuvajos Austrumos vienu no sāpīgākajām drošības prioritātēm, Savienotās Valstis, cerams, varētu vēl nopietnāk pievērsties Maskavas ekspansijas iegrožošanai un NATO Eiropas partneru drošības nostiprināšanai.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu