Vingro, atpūties, vingro, neatslābsti! • IR.lv

Vingro, atpūties, vingro, neatslābsti!

4
Pietupieni.
Gunita Nagle

Sportistu sagatavošanā jau sen tiek izmantoti augstas intensitātes intervālu treniņi, taču pēdējos gados milzu popularitāti ieguvusi tabatas treniņu metode. Kas tajā tik īpašs? Treniņš īss, bet neiespējami smags!

Tabatas reklāmas kampaņu vissaldākais cukurgraudiņš ir laika ietaupījums. Treniņu metodes princips ir 20 sekundes ilga vingrošana, pēc tās – 10 sekunžu atpūta. Nepieciešami astoņi šādi vingrojumu atkārtojumi jeb seti, un – olalā! – četrās minūtēs augstas intensitātes intervālu treniņš beidzies. 

Taču nelolojiet ilūzijas, ka tas ir viegli! Tabatas metodi izstrādāja japāņu sporta zinātnieki profesionāliem sportistiem. Vingrojumi ir tik augstā intensitātē, ka pēc īsā treniņa visiem spēkiem jābūt izsmeltiem, skaidro Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijas doktorante, sertificēta trenere Aleksandra Čuprika. Sporta klubos tiek piedāvāta fitnesa tabata, kas pielāgota cilvēkiem, kuri nav sportisti. Taču tik un tā šī treniņu metode piemērota aktīva dzīvesveida cienītājiem ar labu veselību. Pārējiem jāpierod lēnām un pakāpeniski.  

Treniņu metode nosaukta pētnieka, japāņu sporta zinātnieka Izumu Tabatas, Ritsumeikanas Universitātes profesora, vārdā. Taču ideju par augstas intensitātes intervāla treniņu viņš aizņēmās no Irisavas Koiči (Irisawa Koichi), kurš 90.gados bija Japānas ātrslidošanas komandas galvenais treneris. Viņš izdomāja neparastas treniņa metodes sportistu īsajām atpūtas pauzēm un atklāja, ka, augstas intensitātes vingrojumiem mijoties ar īsu atelpu, ir iespējas īsā laikā palielināt spēku un izturību. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Iepriekšējais raksts

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu