Bummm! Un ir • IR.lv

Bummm! Un ir

7
Rihards Zaļupe.
Ieva Alberte

Komponista Riharda Zaļupes pirmā simfonija Namejs 20.martā Lielajā ģildē. Pirmatskaņojums

Novembra drūmumā Rihardam gribējās aizbraukt uz Itāliju un komponēt Nameju tur. Neizdevās. Viņa pirmā simfonija tapa Latvijā. Mājās, darbā, kafejnīcās. Troksnis procesam netraucē. Rakstījās raiti, jo tēma jau bija. Tā tapa 2012.gadā, kad kinorežisors Māris Martinsons aicināja Rihardu uzrakstīt mūziku viņa iecerētajai spēlfilmai par Nameju. Rihards izlasīja četras Laimoņa Pura grāmatas par Nameju, pēc kuru motīviem tika plānots veidot filmu. «Man ideja bija skaidra, un – hopā! – nedēļas laikā galvenā tēma bija gatava. Iespēlējām studijā ar Laimu Jansoni un viņas kokli, Ainārs Paukšēns – čellu, Andis Klučnieks – flautu, pielikām elektroniku. Bumm! Ir. Bija skaidrs, ka tas būs soundtrack,» Rihards atceras tābrīža pacēlumu. 

Finanšu trūkuma dēļ filmēšana uz priekšu nekust. Arī muzikālā tēma stāvēja tālāk neattīstīta gandrīz divus gadus, līdz pērnā gada novembrim, kad Zaļupe domāja, par ko rakstīt simfoniju. Atcerējās Nameju. «Nopietna drēbe man patīk,» Rihards saka un uzreiz gan piebilst, ka nesen sarakstījis mūziku pasakai par trim ruksīšiem. «Nav problēmu rakstīt arī tādu foršu mūziku, taču gribas radīt darbus, kas nozīmīgi Latvijai, ar vēsturisku tēmu. Mēs varam ikdienā runāt par savu identitāti un to, ka esam patrioti, bet – nu kādi patrioti. Par savu vēsturi tikpat kā neko nezinām.» 

Jā, par ulmaņlaikiem zinot, par vāciešiem, kuri uzcēla Rundāles pili, bet par to, kas pirms tam bija, diez ko ne. Lai apjaustu 13.gadsimta notikumus, Rihards daudz lasīja un arī devās uz Tērveti apskatīt vietu, kur atradās senā zemgaļu pils. Tieši tā bija viduslaiku nocietinājums, kur Namejs vadīja zemgaļu cīņas pret krustnešiem. «Žēl, ka nevienam nav ienācis prātā uztaisīt koka pili, kāda tā agrāk bija. Tas būtu Eiropas topa galamērķis! Neko tādu neesmu redzējis, un ceļoju es daudz.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu