Latvijas uzņēmējiem būs pieejams EIB aizdevums 200 miljonu eiro apmērā • IR.lv

Latvijas uzņēmējiem būs pieejams EIB aizdevums 200 miljonu eiro apmērā

22
Foto: Kaspars Krafts, F64

Tas paredzēts ieguldījumiem enerģētikā, transporta infrastruktūrā un citās jomās

Otrdien finanšu ministrs Jānis Reirs (V) un Eiropas Investīciju bankas (EIB) viceprezidents Pims van Balekoms parakstīja vienošanos par 200 miljonu eiro aizdevumu investīciju atbalstam.

Aizdevums paredzēts, lai atbalstītu ieguldījumus enerģētikā, transporta infrastruktūrā un citās jomās, ziņo LETA.

EIB pieder visām 28 Eiropas Savienības dalībvalstīm. Tā aizņemas naudu no kapitāla tirgus un ar zemu procentu likmi aizdod projektiem, kuru mērķis ir uzlabot infrastruktūru, energoapgādi vai vides aizsardzību gan Eiropas Savienības, gan tās kaimiņvalstīs vai jaunattīstības valstīs.

EIB būs iesaistīta arī tā dēvētā Junkera plāna īstenošanā. Žana Kloda Junkera vadītā Eiropas Komisija plāno šogad izveidot Eiropas Stratēģisko investīciju fondu, kurā sākotnēji tiks ieguldīts 21 miljards eiro pašas Eiropas Savienības līdzekļu. Šajā summā 16 miljardi eiro būs garantija no Eiropas Komisijas un pieci miljardi eiro – no EIB resursiem.

Iecerēts, ka šiem sākotnējiem ieguldījumiem vajadzētu piesaistīt 15 reizes lielāku privātā finansējuma apjomu. Tādējādi kopumā Eiropas ekonomikā paredzēts ieguldīt 315 miljardus eiro, lai veicinātu izaugsmi un jaunu darbvietu radīšanu.

Eiropas Savienības amatpersonas solījušas, ka Eiropas Stratēģisko investīciju fonds darbību sāks līdz 2015.gada vidum.

 

Komentāri (22)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu