Sašņorē kurpes un skrien! • IR.lv

Sašņorē kurpes un skrien!

5
Paskriet ar portāla Noskrien.lv izveidotāju Signi Vāveri devusies raksta autore.
Zane Mače

Nevajag sargāt iedomāto skrējēja godu! Ja kļūst par smagu, jāpāriet soļos – skriešanas sezonu aicina atsākt skrējējs Signis Vāvere 

Grūtākais ir kedu uzvilkšana, nereti dīvāns šķiet pievilcīgāks par pilsētas skrejceļiem, taču, sa-šņorējot kurpes un sākot skrējienu, kļūst skaidrs – izdarīta pareizā izvēle. Skrējēji Rīgā manīti arī ziemā, taču īstā sezona sākas patlaban, un to, kā no jauna pareizi iekāpt kedās, jautāju lielākā skrējēju portāla Noskrien.lv «tēvam» Signim Vāverem.

Skriešanā, tāpat kā jebkurā citā nodarbē, galvenais ir gribēšana. Signis aicina nemest skrejamkurpes krūmos pēc pirmās reizes, bet regulāri paskriet nedēļas divas un tad izdarīt secinājumus. Protams, ja nav skriets, sākumā daudzi pieļauj kļūdas – skrien pārāk ātri, neiesildās, mēģina pieveikt pārāk garu distanci un nākamajā dienā nevar izkāpt no gultas. Tad rodas nepareizs priekšstats – skriešana nav domāta man. 

Skrējēju ābece māca, ka ir svarīgi iesildīties, izstaipīt muskuļus – kājas, gurnus, plecus. Muskuļi jāizstaipa arī pēc skrējiena. Protams, atsākot skriešanu vai skrienot pirmo reizi, ir jāsāk ar mazumiņu. Signis min, ka maldīgs ir priekšstats – visu noteikto distanci jāpieveic neapstājoties. Ja kļūst pārāk grūti, var pāriet soļos, tas nav pārkāpums vai kauns. «Nevajag izspiest no sevis maksimumu, lai nezaudētu iedomātu skrējēja godu,» mudina Signis. Viņš iesācējiem iesaka tehniku, kas skriešanu apvieno ar ātru iešanu – minūti paskrien, divas soļo. Tā cilvēks atpūšas un nomierina sirdi. Arī pareizu skriešanas tempu var noteikt vienkārši: «Ja skrienot vari sarunāties ar līdzskrējēju, neesi aizelsies, tad viss ir kārtībā.» 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu