"Reverta" valstij atmaksājusi 313 miljonus eiro • IR.lv

“Reverta” valstij atmaksājusi 313 miljonus eiro

27
Bankas "Reverta" logo. Foto: Evija Trifanova, LETA

Grūtības ar aizdevumu atgūšanu no Krievijas un Ukrainas

AS “Reverta” kopš “Parex bankas” restrukturizācijas 2010.gadā valstij atmaksājusi 313,4 miljonus eiro, pēc valdības sēdes sacīja Privatizācijas aģentūras (PA) vadītājs Vladimirs Loginovs.

PA valdībai prezentēja “Revertas” darbības rezultātus, kas plašāk tiks publiskoti šīs nedēļas beigās vai nākamās nedēļās sākumā. Loginovs uzsvēra, ka valsts atbalsta atgūšana notiek pēc plāna.

Pēc Loginova teiktā, kopš “Parex bankas” restrukturizācijas 2010.gadā valstij ir atmaksāti 313 miljoni eiro. Tāpat pa šo laiku atmaksāts sindicētais aizdevums ap 243 miljoniem eiro. Līdz ar to “Reverta” jau atguvusi un valstij samaksājusi aptuveni pusmiljardu eiro.

PA vadītājs norādīja, ja pagājušais gads kredītu atgūšanas ziņā nebija viegls, jo dažus no aizdevumiem, kas izsniegti Krievijā, Ukrainā un citās NVS valstī, kļuvis grūtāk atgūt. “Nevaru nosaukt konkrētu zaudēto summu, bet rubļa devalvācijas dēļ šo valstu iedzīvotājiem ir apgrūtinātas kredīta atmaksas iespējas,” sacīja Loginovs un piebilda, ka papildu zaudējumiem nevajadzētu būt lieliem, jo daži klienti aizdevumu varētu arī atmaksāt.

PA vadītājs uzsvēra, ka pārējie kredīti tiek atgūti tādā pašā tempā kā iepriekš, taču, kā jau iepriekš prognozēts, valsts no “Parex bankā” ieguldītās summas varētu neatgūt aptuveni 500 miljonus eiro.

Loginovs stāstīja, ka valdība izskatīja “Revertas” pārdošanas stratēģiju, taču nolēma pie šā jautājuma atgriezties pēc gada.

PA paziņojumā medijiem informē, ka valdība nolēma atbalstīt PA un piesaistītā konsultanta SIA “KPMG Baltics” (KPMG) rekomendāciju turpināt iepriekš apstiprinātās pārdošanas stratēģijas īstenošanu, kas paredz aktīvu izstrādi un to aktīvu pārdošanu, kuru uzturēšanai un pārvaldīšanai nepieciešamās izmaksas ir augstākas par prognozēto vērtības pieaugumu restrukturizācijas plānā noteiktajā periodā.

Valdībai sagatavotajā ziņojumā PA piesaistītais konsultants KPMG norāda, ka makroekonomiskā vide Eiropā, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, ir dramatiski mainījusies Krievijas-Ukrainas krīzes dēļ.

2011.gada maijā valdība atbalstīja “Reverta” pārdošanas stratēģiju “Kombinēts risinājums”, kas paredz pakāpenisku aktīvu izstrādi un pārdošanu. Atbilstoši valdības lēmumam PA regulāri iesniedz ziņojumu par stratēģijas īstenošanas gaitu un piesaista konsultantu, lai veiktu izpēti par aktuālo tirgus situāciju un izvērtētu īstenotās stratēģijas atbilstību tirgus attīstības tendencēm.

“Revertas” darbība ir koncentrēta trīs galvenajos virzienos: kredītu restrukturizācija, parādu atgūšana, kā arī nekustamo īpašumu pārvaldīšana un pārdošana.

No 2010.gada augusta līdz 2014.gada beigām valsts no “Revertas” ir saņēmusi 313,4 miljonus eiro, tajā skaitā valsts depozītu/obligāciju pamatsummas atmaksu un procentu maksājumus, kā arī noteiktajā termiņā un apjomā “Reverta” ir samaksājusi valsts galvoto 233 miljonu eiro sindicēto aizdevumu un uzkrātos procentus 10,6 miljonus eiro. Valsts atbalsta atmaksu “Reverta” sāka gadu ātrāk, nekā paredzēts restrukturizācijas plānā. Līdz šim brīdim atmaksāto līdzekļu daudzums būtiski pārsniedz plānā noteikto, informē PA.

“Revertas” darbības rezultātā valsts ir saņēmusi nodokļu un dažādu valsts nodevu maksājumos aptuveni 15 miljonus eiro.

Atlikušais valsts atbalsts “Revertai” 2014.gada beigās bija 749,01 miljons eiro.

Valsts 2008.gada rudenī pārņēma finanšu grūtībās nonākušo “Parex banku”, kas vēlāk tika sadalīta divās kredītiestādēs. Labos aktīvus pārņēma banka “Citadele”, bet problemātiskos turpināja pārvaldīt “Parex banka”, kas 2012.gadā atteicās no bankas licences, mainīja nosaukumu un tagad strādā ar zīmolu “Reverta”.

 

Komentāri (27)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu