Cita realitāte • IR.lv

Cita realitāte

35
Prezidents Andris Bērziņš armijas parādē valsts svētkos. Foto: Lauris Aizupietis, F64
Gunārs Nāgels

Mums jāpiestrādā pie patiesas mūsu vēstures izpratnes ārzemēs, jo šī izpratne ir daļa no mūsu aizsardzības arsenāla

Kāda ir mūsu realitāte – kā to var aprakstīt? Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs trešdien, 11.februārī, vieslekcijā Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātē uzskaitīja četrus iespējamus scenārijus, kas izrietētu no Vācijas, Francijas, Ukrainas un Krievijas sarunām Minskā, piebilzdams, ka mēs varētu jau nākamajā dienā pamosties citā realitātē.

Mūsu realitāte – miers, bet skatāmies ar nelielām bažām uz karadarbību Ukrainā. Kijeva ir pāri par 800 km attālumā, un karš notiek vēl tālāk. Liekas, ka tas ne sevišķi attiecas uz mums.

Bet pirms 75 gadiem Parīze bija (un vēl šodien ir) vairāk nekā divreiz tik tālu, un zīmīgā kara aktivitāte notika tieši Parīzes tuvumā. Mūsu kaimiņš nebija tajā konfliktā iesaistīts, izņemot ar savu neuzbrukšanas līgumu, kas deva nacionālsociālistiskai Vācijai brīvu roku darboties rietumu virzienā. Mums pat bija iepriekšējā gadā parakstītais Savstarpējās palīdzība pakts ar Padomju savienību, kas mūs pasargāja no Vācijas imperiālistiskām tieksmēm.

Cilvēki mierīgi dzīvoja savu dzīvi – gāja darbā, skolā, apmeklēja koncertus. Un tad… cita realitāte.

Mūsu palīgi uzbrūk Latvijas robežpostenim Masļenkos, slepkavo robežsargus un civilistus, iesniedz ultimātu, un padomju tanki pabraukājās pa Rīgas centra ielām. Apcietināšanas, spīdzināšanas, slepkavības, deportācijas. Ne jau tikai gadu vēlāk 1941.gada jūnijā, bet visa gada garumā.

Viss mainījās divu dienu laikā.

Šī ir realitāte, kuru noteikti nevēlamies piedzīvot.

Mūsu valdības uzdevums ir divējāds – vispirms darīt visu, lai pasaules realitāte veidojas mums vēlamā virzienā. Otrkārt, sagatavot rīcību, ja tomēr izveidojas mums nevēlama realitāte.

Arī jāsaka, ka diemžēl trimdas darbs vēl nav beidzies. Tagad vairs nerunājam par veco trimdu, bet gan par diasporu. Ņemot vērā to, ka daudzās valstīs ārpus Latvijas dzīvo liels skaits latviešu, šiem cilvēkiem ir iespēja ietekmēt sabiedrisko domu valstī, kur dzīvo. Vēl jo vairāk, ja ir pieņēmuši tās zemes pilsonību.

Agrāk trimdas organizācijas nemitīgi atgādināja valsts vadītājiem par Latvijas pretlikumīgo un varmācīgo okupāciju.

Mums vēl arvien diemžēl jāpiestrādā pie patiesas mūsu vēstures izpratnes ārzemēs. Jo šī izpratne ir daļa no mūsu aizsardzības arsenāla.

Un vēl arvien jāatgādina, ka Latvija ir daļa no Eiropas, kaut arī uz kāda laika bija svešas Austrumvalsts jūgā.

Minskā tikās valsts vadītāji, parakstīja pamiera vienošanos. Savādi gan, ka neparakstīja divpusīgu pamieru starp Ukrainas valsti un teroristiem Ukrainas austrumos, bet gan starp Ukrainu un trim valstīm, kuras it kā nav tieši iesaistītas. Nebija Latvijas okupācijas, un neesot Krievijas atbalsts teroristiem. Daži tic patiesībai un daži – meliem.

Tāda ir šodienas realitāte. Kāda būs rīt?

Autors laikraksta “Latvietis” redaktors

 

Komentāri (35)

    v_rostins > lno 16.02.2015. 22.18

    Ino

    Holokausts ir tūkstošgadu afēra, bet par Kostju, ja Kononovs un Oškalns bija nodevēji, arī viņš bija.

    Skaidrojumam, nekad manā mūžā ne galvā vai kādā caurumā mani nav drāzis deģenerāts poļitruks, tāpēc mani spriedumi nesakrīt ar fašistisko izdzimtenu bidlostānas propagandu, vēl vairāk, tie ir gluži pretēji.

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    v_rostins > lno 17.02.2015. 05.40

    Ino

    “Gitļera gāzes kameras” un “seši miljoni jebreju”, 20 gadsima nekaunīgākie meli. Kamēr mani tautieši, upurējot savas dzīvības, karoja pret absolūto ļaunumu, atradās izdzimteņi, kas, gluži pretēji, darīja visu, lai ātrāk atkārtotos krievu okupācija (lasi: šāva maniem tautiešiem mugurā).

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    lno > lno 16.02.2015. 21.26

    aivarsk. Jā, jā holokausts ir mīts un K. Čakste bija nodevējs:):):)

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    v_rostins > lno 17.02.2015. 11.37

    aiavarsk

    Upuri bija tie sarkanarmieši, kurus kā aunus dzina uz kautuvi, bet kuri nebija izrādījuši centību cilvēku slepkavošanā. Čakstem bija sava pozīcija un angļus varēja gaidīt, kad pēdējais krievu fašistiskais izdzimtenis būtu noslīcis Japāņu jūrā un ne minūti ātrāk. Vai tiešām, vari pieļaut, ka tas kroplis nezināja par krievu sarīkoto genocīdu “Baigo gadu”, lai tā “pateiktos” vāciešiem par tā pārtraukšanu?

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    v_rostins > lno 17.02.2015. 05.57

    aivarsk

    Kāds vēl 19. gads un kāds “pēc kara”? Karš ritēja pilnā sparā un nolādētais kuces bērns, Konstantīns Čakste, bija izvēlējies, kurā pusē karot, tāpat kā Maldis Skreija, Džems Bankovičs un citi latviešu nīdēji.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    v_rostins > lno 16.02.2015. 13.09

    Ino

    Atkal Gitļers?

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    aivarsk > lno 17.02.2015. 22.15

    Diemžēl 1943. gada otrajā pusē Vācija bija nolemta sakāvei. Latvijai vajadzēja parādīt, demonstrēt, ka asiņainā “tēvoča džo” pasaciņa par “brīvprātīgo pievienošanos” un “socialistisko revolūciju” Latvijā, nav patiesa. Ar ko no Latvijas pārstāvjiem runāt? Kas varēja paust Latvijas gribu GADĪJUMĀ, ja kāds to prasītu. Tu taču nedomā, ka Čakste vai Kurelis reāli spēja izmainīt vācu uzvaras vai zaudējumu karā.

    Neapšaubāmi, tas bija naivs mēģinājums, bet mēs neesam viņu laikā un vietā.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    aivarsk > lno 16.02.2015. 19.21

    Jā, Hitlera nopelni nav ne 1/10 no blakusstāvētāja padarītā. Tur labāk iederētos sifilītiķis vai priekšsēdētājs, citādi sanāk ka abus pārējos nepelnīti noniecinām…

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    v_rostins > lno 18.02.2015. 12.03

    aivarsk

    Reiz Džons iegāja bārā un pavaicāja bārmenim:

    -cik maksā pilīte viskija

    -necik

    -nu tad piepilini man glāzi

    Vai tos krietnos vīrus, kuri līdz pēdējam turējās Kurzemes katlā, dodot iespējas daudziem latviešiem nomukt uz Zviedriju un izglābt savas dzīvības, jāuzskata par idiņiem?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    lno > lno 16.02.2015. 23.52

    Aleksandra Grīna rediģētajā Pasaules vēsturē, kura izdota 20/30. gadu mijā, jau apjausts, ka Latvijas neatkarībai visbīstamākie ir nacionālsociālists Ā. Hitlers, ja viņš iegūs varu un PSRS, bet daži vēl 21. g.s. uzskata fīreru par atbrīvotāju un žīdu šaušanu par mītu.

    Izlasi Mein Kampf, tad sapratīsi, cik tautām bija bīstams Hitlers:)

    Strīdēties, kurš bija zvērīgāks – Hitlera gāzes kameras vai Staļina mežoņi, kura izvaroja un piesita upurus ar naglām pie māju durvīm, nav civilizēta cilvēka cienīgi. Ja pret latviešiem nacistu režīms bija mīkstāks, nevar prasīt, lai to atzītu žīdi, kurus iznīcināja masveidā. Ne jau tikai Staļins iznīcināja PSRS iedzīvotājus, savu paveica arī Ļeņins. Hitleram vēsture atvēlēja daudz mazāku laika posmu savu mērķu realizācijai, pie tam pirmos gadus vajadzēja ziedot savas tautas un pasaules nozombēšanai /analoģija ar Putinu/.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    aivarsk > lno 16.02.2015. 23.36

    lno Jā, jā holokausts ir mīts un K. Čakste bija nodevējs:):):)

    ________________________

    Nesāksim nu visu no sākuma atkal.

    Ja Hitleram var inkriminēt necilvēcīgu attieksmi pret vienu tautību, tad staļinam pret cik tautām? Ja Hitlera vainas dēļ gāja bojā X cilvēki, tad staļina dēļ 10-15X. Pielīdzinot šos abus noziedzniekus vienādus, mēs nododam ap 45 miljonu cilvēku piemiņu. Es neesmu morāli gatavs likt vienlīdzības zīmi starp šiem noziedzniekiem! Ja Hitlers ellē vārās 1000 gadu, tad staļinam jāvārās 15 000. Vai Tev šādi paskaidrots saprotams taisnīgums?

    Par K.Čaksti – man pilnībā saprotamas viņa darbības un cerības. Diemžēl 1919. g. neatkārtojās un Latvija pēc kara neatguva brīvību.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    aivarsk > lno 19.02.2015. 09.42

    Vai tos krietnos vīrus, kuri līdz pēdējam turējās Kurzemes katlā, dodot iespējas daudziem latviešiem nomukt uz Zviedriju un izglābt savas dzīvības, jāuzskata par idiņiem?

    ————————————————-

    Protams, ka nē!

    Bet ģeopolitiski nevar ignorēt, kurā pusē bija pasaules spēcīgākā lielvara ASV, kura jau 1940. paziņoja, ka neatzīst Latvijas okupāciju. Ja viņi redzēja, ka Vācija nenoturēsies mūžīgi + sakari ar angļu izlūkdienestu, kas ierosināja veidot pašpārvaldes organizāciju, varbūt daudz piemuldot no sērijas – mēs jūs nepametīsim, tad kļūst saprotama cerība atjaunot Latviju ar angļu un ASV palīdzību. Līdzīgi, kā 1919.g. Naivi – neapšaubāmi. Uzmeta viņus “sabiedrotie”, taču vai tas viņus padara par noziedzniekiem? Nedomāju.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    aivarsk > lno 17.02.2015. 08.43

    rostin, neesmu pārliecināts, ka K.Čakstes mērķis būtu bijis vispasaules proletariāta triumfs, bet angļu un amerikāņu gaidīšana gan varētu būt, ņemot vērā arī aktīvo informācijas apjomu, kad katrs ticēja, ka tūlīt angļi būs klāt…

    Tomēr, kā mēs zinām, nekas no tā nenotika, tāpēc Čakste uzskatāms par upuri.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    aivarsk > lno 17.02.2015. 00.44

    Nozombēšanā sifilītiķim un staļinam tāpat ir plašāki nopelni.

    Šeit nav īstā vieta, lai diskutētu ar dokumentiem par PRECĪZIEM skaitļiem un to vai Osvencimā badināja ar tīšāku nodomu, vai vispār Vācija tolaik, faktiski nebija ko ēst un viss tika frontei, ne jau par to ir stāsts.

    Tāpat arī ne par to, ka uz traģēdiju kādi taisa milzu biznesu.

    Ļaunums no Hitlera pielīdzināšanas Staļinam rodas Eiropas valstu izpratnē par pastrādātā samērību. Kā beļģim, holandietim, dānim ieskaidrot, kas ir staļins, ja mēs viņu salīdzinam ar Hitleru??????

    Dānijā noslepkavoto žīdu skaits vācu okupācijas laikā – nulle! Atļāva izbraukt uz Zviedriju.

    Cik holandiešu Hitlers izveda uz “sibīriju” Rūras apgabalā??? Nulle!

    Kādas konvencijas tur neievēroja?

    Jā, holandietis un dānis saka – okupācija tas ir briesmīgi, Hitlers, tas ir slikti… Bet nebija jau nemaz TIK slikti, bija pašpārvalde, valdību nenošāva, sēdēja mājas arestā utt. To vienkārši nevar saprast, ja mēs nestāstīsim par staļinu.

    70 gadus visiem Eiropā ir borēts, ka absolūtais ļaunums ir Hitlers un viņu apziņā ir tas, ka nemaz TIK nepārdzīvojams tas viss nav, ja vien tu neesi žīds, bet staļins – atbrīvotājs, ja vien tu nenokļuvi realitātē padomju okupācijas zonā…, bet vāciešiem, kuri stāsta šausmu lietas jau īsti nevar ticēt, viņi tak slepkavoja žīdus…

    Ja pret latviešiem nacistu režīms bija “mīkstāks”, tad Hitlera režims pret pārējām Eiropas tautām nesalīdzināms ar staļinu.

    Bez tam daudzi piemirst pašu vietējo franču, holandiešu un visu citu iniciatīvas žīdu likvidācijā, līdz pat tam, ka žīdus šāvuši tikai vācieši un H. Cukurs!

    Vai ar to jāsmierinās?????

    +2
    0
    Atbildēt

    0

lno 16.02.2015. 13.48

Jauns Sokolova raksts Футбол на минском поле http://m5zgc3tjfzzhk.dresk.ru/opinion/sokolov/m.238050.html

+2
0
Atbildēt

0

lno 16.02.2015. 23.37

    andrejs > lno 16.02.2015. 23.53

    man liekas tas ir vecs foto. Pirms gadiem trim visi bijām šokā kko tādu ieraugot Latvijas(?) policista izpildījumā.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    lno > lno 17.02.2015. 00.18

    andrejs. Pats nefotografēju, šodien ielikts Twitterī:)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu