FOTO: Aizdomās par uzbrukumu "Charlie Hebdo" Francijā izsludināti meklēšanā divi brāļi (papild.) • IR.lv

FOTO: Aizdomās par uzbrukumu “Charlie Hebdo” Francijā izsludināti meklēšanā divi brāļi (papild.)

145
Meklēšanā izsludināts 32 gadus vecais Šerifs Kuaši (pa kreisi) un viņa 34 gadus vecais brālis Saids, kuri abi dzimuši Parīzē. Foto: AFP/LETA

Uzbrukumā franču žurnāla “Charlie Hebdo” redakcijai nogalināti 12 cilvēki – arī žurnāla galvenais redaktors un vieni no Francijas pazīstamākajiem karikatūristiem Kabu, Tinjuss un Volinskis

Francijas drošības spēki ceturtdien turpina meklēt divus brāļus, kuri tiek turēti aizdomās par trešdien notikušo asiņaino uzbrukumu satīriskā žurnāla “Charlie Hebdo” redakcijai, kur tika nogalināti 12 cilvēki.

Policija publiskojusi aizdomās turamo attēlus, aicinot sabiedrību sniegt jebkuru informāciju, kas var palīdzēt viņu notveršanā, ziņo LETA/AFP/BBC.

Meklēšanā izsludināts 32 gadus vecais Šerifs Kuaši un viņa 34 gadus vecais brālis Saids, kuri abi dzimuši Parīzē. Policijas paziņojumā viņi raksturoti kā bruņoti un bīstami.

Šerifs Kuaši, kurš zināms arī ar vārdu Abu Isens, jau agrāk nonācis policijas uzmanības lokā un 2008.gadā tika notiesāts par līdzdalību grupējumā, kas nodarbojās ar kaujinieku vervēšanu starptautiskajai teroristiskajai organizācijai “Al Qaeda” Irākā.

Viņam tika piespriesti trīs gadi cietumā, no kuriem viņš aiz restēm pavadīja 18 mēnešus un pēc tam tika atbrīvots.

Mediji ziņo, ka viņš sācis strādāt lielveikalā, bet pēc tam atkal nonācis varasiestāžu uzmanības lokā par saistību ar notiesāto franču islāmistu Džamelu Begālu. Tomēr apsūdzības viņam netika izvirzītas.

Mazāk zināms par viņa vecāko brāli Saidu Kuaši.

Trešais aizdomās turamais par uzbrukumu “Charlie Hebdo” redakcijai ir aizturēts.

Kāds informēts avots atklāja, ka 18 gadus vecais Hamids Murads, kurš tiek turēts aizdomās par līdzdalību uzbrukuma organizēšanā, netālu no Reimsas pats padevies policijai pēc tam, kad “redzējis savu vārdu cirkulējam sociālajos medijos”.

Ziņu aģentūra AFP vēsta, ka policija saistībā ar uzbrukumu “Charlie Hebdo” veikusi reidus Strasbūrā, pilsētās Parīzes apkārtnē, kā arī Reimsā.

Valstī izsludināta augstākā terorisma trauksme un karavīri nosūtīti sargāt mediju birojus, lūgšanu vietas, transporta mezglus un citus sensitīvus objektus, ziņo britu raidorganizācija BBC.

LU profesors: Muhameda karikatūras ir tikai slaktiņa iegansts

Francijas žurnālā “Charlie Hebdo” publicētās pravieša Muhameda karikatūras bija tikai islāmistu teroristu uzbrukuma iegansts, lai pievērstu sev pēc iespējas lielāku uzmanību, nevis reālais iemesls. Šādu viedokli “LNT Ziņās sešos” pauda Latvijas Universitātes Komunikācijas studiju nodaļas asociētais profesors Ojārs Skudra.

“Ir pilnīgi skaidrs, ka pravieša Muhameda karikatūra ir iegansts, jo viņu mērķis jau nav panākt, ka pravieša Muhameda karikatūras vairs nezīmētu nevienā preses izdevumā. Viņu mērķi ir tālejošāki – par to liecina tas, kas notiek ar tā saukto “Islāma valsti”, tas ir viņu tālejošais mērķis,” raidījumam teica eksperts.

Pēc viņa norādītā, teroristu vidū ir arī “izglītoti cilvēki”, kuri labi saprot, ko nozīmē komunikācija un mediji. “Protams, ka viņi ir ieinteresēti iespējami plašākā mediju rezonansē, lai aiznestu šo savu nāvējošo vēstījumu līdz iespējami plašākām iedzīvotāju grupām,” norādīja Skudra.

Viņaprāt, nav ne mazāko šaubu, ka vārda brīvība ietver sevī arī brīvību zīmēt pravieša Muhameda karikatūru. Taču vienlaikus, publicējot šāda veida materiālus, plašsaziņas līdzekļiem ir jāapzinās, ka tie automātiski pakļauj sevi uzbrukuma riskam un ar to jārēķinās.

Jau ziņots, ka ar automātiskajiem ieročiem bruņoti cilvēki trešdien iebrukuši Francijas satīriskā žurnāla “Charlie Hebdo” redakcijā, un apšaudē nogalināti vismaz 12 cilvēki. Tas ir asiņainākais teroristu uzbrukums Francijā 40 gadu laikā, vēsta LETA/AFP.

Bojāgājušo vidū ir apsargi, divi policisti, kā arī četri karikatūristi, ieskaitot galveno redaktoru Stefanu Šarbonjē, kurš bija pazīstams arī kā Šarbs. Trīs pārējie noslepkavotie ir vieni no Francijas pazīstamākajiem karikatūristiem Kabu, Tinjuss un Volinskis. Vēl desmit cilvēki uzbrukumā guvuši ievainojumus. No viņiem četri atrodas kritiskā stāvoklī.

Uzbrucēji bija bruņoti ar Kalašņikova triecienšautenēm un granātmetēju. Pēc apšaudes teroristi sagrābuši kādu automašīnu un bēgot notriekuši kādu gājēju. Kāds avots policijā pavēstījis, ka uzbrucēji esot saukuši “Mēs atriebjam pravieti!”, kā arī “Dievs ir dižens!”.

Francijas iekšlietu ministrs Bernārs Kazenēvs paziņoja, ka laikrakstam uzbrukuši trīs cilvēki. Tiek darīts viss, “lai iespējami ātri neitralizētu trīs noziedzniekus, kas pastrādāja šo barbarisko aktu”, sacīja ministrs.

Francijas prezidents Fransuā Olands, kas personīgi devies uz notikuma vietu Parīzes centrā, ir sasaucis valdības ārkārtas sēdi. Prezidents notikušo jau nosaucis par “īpaši barbarisku terora aktu”.

Aptuveni stundu pirms uzbrukuma žurnāls tviterī publicēja karikatūru par teroristu organizācijas “Islāma valsts” līderi Abu Bakru al Bagdadi, to parakstot ar vārdiem “Ar vislabākajiem novēlējumiem, starp citu”.

Tikmēr visā Parīzē izsludināts visaugstākais pretterorisma trauksmes līmenis.

Latvija stingri nosoda uzbrukumu franču žurnāla “Charlie Hebdo” redakcijai, kurā nogalināti 11 cilvēki, aģentūrai LETA sacīja Ārlietu ministrijas preses sekretārs-vēstnieks Kārlis Eihenbaums. Līdzjūtību bojāgājušo tuviniekiem izteikusi Latvijas Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V).

“Latvija šādu uzbrukumu stingri nosoda un izsaka solidaritāti Francijai,” pavēstīja Eihenbaums, piebilstot, ka Latvija iestājas par preses brīvību.

“Šādi barbariski uzbrukumi ir vēl viens atgādinājums, ka starptautiskai kopienai jāturpina kopīgi cīnīties pret terorismu un vardarbīgu ekstrēmismu, ko Latvijas prezidentūra Eiropas Savienības Padomē uztver kā ļoti nopietnu un svarīgu uzdevumu. Starptautiskajai kopienai arī jāturpina aizsargāt preses brīvību gan Eiropas Savienībā, gan ārpus tās,” norādīts ministrijas izplatītajā paziņojumā.

Žurnāls “Charlie Hebdo” 2006.gadā izpelnījās ievērību visā pasaulē, pārpublicējot musulmaņu pravieša Muhameda karikatūras, kas sākotnēji parādījās dāņu laikrakstā “Jyllands-Posten” un izsauca islāma pasaules sašutumu.

2011.gadā notika uzbrukums “Charlie Hebdo” redakcijai, kurā tika izmantoti tā dēvētie Molotova kokteiļi.

Nedz draudi, nedz vardarbība, nedz tiesas prāvas līdz šim nebija piespiedušas “Charlie Hebdo” atkāpties no savas nostājas, un 2012.gadā tā slejās atkal parādījās Muhameda karikatūras. Šoreiz pravietis bija attēlots kails.

Pēc uzbrukuma “Charlie Hebdo” pastiprināta Dānijas laikraksta “Jyllands-Posten” drošība

Trešdien pēc uzbrukuma Francijas satīriskā žurnāla “Charlie Hebdo” redakcijai pastiprināti drošības pasākumi Dānijas laikrakstā “Jyllands-Posten”, kas 2005.gadā izpelnījās musulmaņu pasaules sašutumu ar karikatūrām par pravieti Muhamedu.

“Jyllands-Posten” ar e-pastu informējis savu personālu par drošības pasākumu pastiprināšanu, savā vietnē ziņo Dānijas avīze “Berlingske”.

“Ap galveno biroju Kopenhāgenā un [rietumu pilsētā] Vibijā pastiprināta novērošana un drošības līmenis,” teikts e-pasta vēstulē. “Mēs cieši sekojam līdzi situācijai saistībā ar šodien notikušo uzbrukumu “Charlie Hebdo”.”

“Jyllands-Posten” 2005.gada 30.septembrī publicēja 12 Muhameda karikatūras, izsaucot vardarbīgus protestus visā musulmaņu pasaulē. 2006.gadā tās pārpublicēja “Charlie Hebdo”.

Kurts Vestergords, kurš bija autors visskandalozākajai no 12 karikatūrām un 2010.gadā tikko izvairījās no slepkavas uzbrukuma savās mājās, trešdien paziņoja, ka nebaidās par savu drošību, pateicoties policijas sniegtajai aizsardzībai.

Viņš Dānijas sabiedriskajam radio sacīja, ka uzbrukums Parīzē bija “biedējošs un šausmīgs” un viņam ar “Charlie Hebdo” esot bijis “kopīgs liktenis”.

“Charlie Hebdo” darbinieki bija “ļoti apņēmīgi un zināmā veidā anarhisti”, sacīja Vestergords.

“Die Welt” publicētais amatiervideo no notikuma vietas skatāms šeit.

(papildināta no sākuma)

Komentāri (145)

Austras koks 07.01.2015. 18.04

Piekrītu dzeris viedoklim. Ja kaut kas islamticīgajiem nepatīk, lai brauc un dzīvo savās islama zemēs.

+23
-10
Atbildēt

5

    edge_indran > Austras koks 07.01.2015. 18.09

    ——-

    Viņiem ir kalašņikovi – tāpēc brauks izplatīt savu ticību pa visu planētu.

    Atcerēsimies, kā uzvedās Eiropas liberasti, kad Čečenijā uzdarbojās kaujinieki.

    https://www.youtube.com/watch?v=38QR4LwORGc

    0
    -7
    Atbildēt

    0

    Edgars Avotiņš > Austras koks 07.01.2015. 18.10

    Imigrācijas politiku Eiropai vajadzētu pārskatīt. Bet pieaicināt pilnu Eiropu ar islamticīgajiem un tad tīši kurināt konfliktu? Tas gan nav gudri.

    +5
    -8
    Atbildēt

    0

    edge_indran > Austras koks 07.01.2015. 18.16

    ——–

    Ja nevar atrisināt sociālās problēmas (kaut vai jaunieši bezdarbu) – tad jāaicina islamticīgie, – tas ļaus visu tvaiku izlaist etniskos konfliktos.

    Te nu ir tā “arābu pavasara” sekas….

    https://www.youtube.com/watch?v=uuVRwDBiKws

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Krisjanis > Austras koks 08.01.2015. 00.28

    Eiropas gadsimtiem ilgā, īpaši pēdējie divi gadsimti, koloniālā politika, kas slepkavo arābus un okupē viņu zemes ir novedusi pie šāda rezultāta. Ne jau no labas dzīves viņi bēg uz eiropu, vai tiek ievesti kā krievi šeit. Protams ir daļa kam ir ubi bene ubi patria, bet tādu nav vairums, to var redzēt arī pie latviešiem, liela daļa aizbrauca jo nevarēja iztikt.

    Reliģija ir briesmīga politika, kas ciniski zombē cilvēkus un nekas nevar attaisnot tos slepkavas, kas gatavi savas religijas dēļ slepkavot, paverdzināt vai aplaupīt citus, vai tas būtu musulmanis, kristietis, cionists vai swedbank pārstāvis.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    v_rostins > Austras koks 07.01.2015. 20.52

    Austras koks

    Ja kaut kas islamticīgajiem nepatīk, lai brauc un dzīvo savās islama zemēs.

    _______________

    Varbūt mums būtu jāsāk ar krievu sātanistu sektu un staļinistu izdzimteņiem – vatņikiem, kurus aizvaino mūsu svētki un piemiņas dienas?

    +6
    -5
    Atbildēt

    0

J.Biotops 07.01.2015. 19.03

Lai novērtu līdzīgus pazemoto un apspiesto musulmaņu saasināto reakciju uz necilvēcīgo izturēšanos jauniegūtajās mītnes zemēs, progresīvā sabiedrība tagad ar steigu gatavos izmaiņas ES valstu likumos:

1. Jāpalielina pabalsti un nestrādājošiem musulmaņiem jāpiešķir labāki dzīvokļi lielpilsētu centros;

2. Sērkociņi musulmaņu bērniem no 12 gadu vecuma izsniedzami par brīvu;

3. Ieroču glabāšanas un nēsāšanas ierobežojumi attiecināmi tikai uz baltajiem iezemiešiem;

4. Balsstiesības musulmanim piešķiramas līdz ar ierašanos balsošanas vietā;

5. Avīžu redaktori jāapstiprina EDSO pēc saskaņošanas ar vietējo mullu;

6. Jāaizliedz publiska ziemassvētku svinēšana, krucifiksi un cūkgaļa:

7. Mošejas jābūvē par budžeta naudu vietās, kur mulla norādījis;

8. Musulmaņu noziegumus jātiesā tikai pašiem musulmaņiem;

9. Policistiem aizliegta jebkāda darbība pret musulmani bez viņa rakstiskas piekrišanas;

10. Skolās un augstskolās musulmaņiem aizliedzams nesekmīgs vērtējums, dokumenti par sekmīgu pabeigšanu izsniedzami neatkarīgi no skolas apmeklēšanas;

11. Pazemojošais apzīmējums „nelikumīgais imigrants” jāaizstāj ar „dārgais viesis un skolotājs”.

12. Korāna lasīšana neticīgajiem atļaujama tika mullas uzraudzībā, lai neviens neiedomātos tur izlasīt to, kas nemaz nav domāts neticīgu suņu lasīšanai.

+18
-9
Atbildēt

1

    andrejs > J.Biotops 07.01.2015. 21.00

    1. Jāpalielina pabalsti un nestrādājošiem musulmaņiem jāpiešķir labāki dzīvokļi lielpilsētu centros;

    2. Sērkociņi musulmaņu bērniem no 12 gadu vecuma izsniedzami par brīvu;

    3. Ieroču glabāšanas un nēsāšanas ierobežojumi attiecināmi tikai uz baltajiem iezemiešiem;

    4. Balsstiesības musulmanim piešķiramas līdz ar ierašanos balsošanas vietā;

    5. Avīžu redaktori jāapstiprina EDSO pēc saskaņošanas ar vietējo mullu;

    6. Jāaizliedz publiska ziemassvētku svinēšana, krucifiksi un cūkgaļa:

    7. Mošejas jābūvē par budžeta naudu vietās, kur mulla norādījis;

    8. Musulmaņu noziegumus jātiesā tikai pašiem musulmaņiem;

    9. Policistiem aizliegta jebkāda darbība pret musulmani bez viņa rakstiskas piekrišanas;

    10. Skolās un augstskolās musulmaņiem aizliedzams nesekmīgs vērtējums, dokumenti par sekmīgu pabeigšanu izsniedzami neatkarīgi no skolas apmeklēšanas;

    11. Pazemojošais apzīmējums „nelikumīgais imigrants” jāaizstāj ar „dārgais viesis un skolotājs”.

    12. Korāna lasīšana neticīgajiem atļaujama tika mullas uzraudzībā, lai neviens neiedomātos tur izlasīt to, kas nemaz nav domāts neticīgu suņu lasīšanai.

    ————————

    tas pats par krievu kolonistiem Latvijā. Tikai vārds Korāns jāaizstāj ar pravoslavije vai padomju tautas tradīcijas (pēc izvēles).

    +8
    -10
    Atbildēt

    0

J.Biotops 07.01.2015. 19.03

Lai novērtu līdzīgus pazemoto un apspiesto musulmaņu saasināto reakciju uz necilvēcīgo izturēšanos jauniegūtajās mītnes zemēs, progresīvā sabiedrība tagad ar steigu gatavos izmaiņas ES valstu likumos:

1. Jāpalielina pabalsti un nestrādājošiem musulmaņiem jāpiešķir labāki dzīvokļi lielpilsētu centros;

2. Sērkociņi musulmaņu bērniem no 12 gadu vecuma izsniedzami par brīvu;

3. Ieroču glabāšanas un nēsāšanas ierobežojumi attiecināmi tikai uz baltajiem iezemiešiem;

4. Balsstiesības musulmanim piešķiramas līdz ar ierašanos balsošanas vietā;

5. Avīžu redaktori jāapstiprina EDSO pēc saskaņošanas ar vietējo mullu;

6. Jāaizliedz publiska ziemassvētku svinēšana, krucifiksi un cūkgaļa:

7. Mošejas jābūvē par budžeta naudu vietās, kur mulla norādījis;

8. Musulmaņu noziegumus jātiesā tikai pašiem musulmaņiem;

9. Policistiem aizliegta jebkāda darbība pret musulmani bez viņa rakstiskas piekrišanas;

10. Skolās un augstskolās musulmaņiem aizliedzams nesekmīgs vērtējums, dokumenti par sekmīgu pabeigšanu izsniedzami neatkarīgi no skolas apmeklēšanas;

11. Pazemojošais apzīmējums „nelikumīgais imigrants” jāaizstāj ar „dārgais viesis un skolotājs”.

12. Korāna lasīšana neticīgajiem atļaujama tika mullas uzraudzībā, lai neviens neiedomātos tur izlasīt to, kas nemaz nav domāts neticīgu suņu lasīšanai.

+18
-9
Atbildēt

1

    andrejs > J.Biotops 07.01.2015. 21.00

    1. Jāpalielina pabalsti un nestrādājošiem musulmaņiem jāpiešķir labāki dzīvokļi lielpilsētu centros;

    2. Sērkociņi musulmaņu bērniem no 12 gadu vecuma izsniedzami par brīvu;

    3. Ieroču glabāšanas un nēsāšanas ierobežojumi attiecināmi tikai uz baltajiem iezemiešiem;

    4. Balsstiesības musulmanim piešķiramas līdz ar ierašanos balsošanas vietā;

    5. Avīžu redaktori jāapstiprina EDSO pēc saskaņošanas ar vietējo mullu;

    6. Jāaizliedz publiska ziemassvētku svinēšana, krucifiksi un cūkgaļa:

    7. Mošejas jābūvē par budžeta naudu vietās, kur mulla norādījis;

    8. Musulmaņu noziegumus jātiesā tikai pašiem musulmaņiem;

    9. Policistiem aizliegta jebkāda darbība pret musulmani bez viņa rakstiskas piekrišanas;

    10. Skolās un augstskolās musulmaņiem aizliedzams nesekmīgs vērtējums, dokumenti par sekmīgu pabeigšanu izsniedzami neatkarīgi no skolas apmeklēšanas;

    11. Pazemojošais apzīmējums „nelikumīgais imigrants” jāaizstāj ar „dārgais viesis un skolotājs”.

    12. Korāna lasīšana neticīgajiem atļaujama tika mullas uzraudzībā, lai neviens neiedomātos tur izlasīt to, kas nemaz nav domāts neticīgu suņu lasīšanai.

    ————————

    tas pats par krievu kolonistiem Latvijā. Tikai vārds Korāns jāaizstāj ar pravoslavije vai padomju tautas tradīcijas (pēc izvēles).

    +8
    -10
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu