Krima: vai Hruščova dāvana Ukrainai? • IR.lv

Krima: vai Hruščova dāvana Ukrainai?

37
Vienotas Ukrainas atbalstītāji Doņeckā 5.martā. Foto: EPA/LETA
Aleksejs Grigorjevs

Vēsturisks atskats – kā Krievija savu kundzību Krimai uzspieda

Pašlaik daudzos medijos izskan tēze, ka Krima nemaz neesot piederējusi Ukrainai, jo to Ukrainai esot dāvājis PSRS līderis, ukrainis Hruščovs. Tēze par dāvanu neiztur ne mazāko kritiku, kā rāda dokumentu analīze. Īstenībā tas bija padomju varas kolektīvs un apstākļu spiests lēmums, kas palīdzēja glābt Krimas ekonomiku no pilnīga sabrukumu. To iemesls bija represijas un kara postījumi. Īpaši graujošas sekas bija vairāku tautību cilvēku deportācijām, no tām visvairāk cieta Krimas tatāri.

Deportācijas no Krimas sākās drīz pēc Hitlera uzbrukšanas Padomju savienībai. Jau 1941.gada augustā padomju varas iestādes izsūtīja ap 60 tūkstošu vāciešu, kuri te bija dzīvojuši kopš ķeizarienes Katrīnas laikiem. Vēl pēc dažiem mēnešiem izsūtīja nelielu itāļu koloniju no Kerčas.

Pēc tam kad Krimu ieņēma Hitlera karaspēks, nacisti nošāva ap 40 tūkstošu ebreju un kalnu ebreju. Pēc padomju karaspēka atgriešanās, sākot ar 1944.gada 18.maiju, padomju vara sāka Krimas tatāru deportāciju. 238 500 Krimas tatāru deportēja, un aptuveni puse no viņiem dažu gadu laikā nomira no bada, aukstuma un slimībām. Šai lielajai deportācijai sekoja vēl divas mazākas: 1944.gada 27.jūnijā izsūtīja vēl 37 tūkstošus bulgāru, grieķu un armēņu, bet drīz pēc tam – divus tūkstošus vāciešu, kurus nepaguva deportēt 1941.gadā, un personas, kuras dzīvoja Krimā ar ārvalstu pasēm – Grieķijas, Turcijas, Irānas, Ungārijas, Rumānijas, un atlikušos itāļus.

Faktiski, visas etniskās kopienas, kuras dzīvoja Krimas pussalā pirms tās pievienošanās (aneksijas) Krievijai, tika no Krimas padzītas.

Krimas iedzīvotāju skaits samazinājās par divām trešdaļām. Krimas sabiedrības struktūra tika sagrauta, tās autonomija likvidēta. Sevišķi traģiskas sekas deportācijām un ebreju nošaušanai bija lauksaimniecībā. Kādreiz ražīgas zemes, augļu dārzi un vīnogulāji sāka aizaugt ar nezālēm.

PSRS varas iestādes mēģināja atdzīvināt Krimas saimniecisko dzīvi, ievedot jaunus iedzīvotājus. Pirmais ieceļotāju vilnis no Krievijas iekšējiem apgabaliem nemainīja situāciju. Krievijas mežu un purvaino zemju iemītnieki nespēja adaptēties Krimas kalnos un stepēs. Kā raksta vēsturnieks Petro Voļvačs, daudzi no šiem ziemeļniekiem pirmo reizi dabā redzēja tādas dienvidu kultūras kā tabaka, vīnogulāji un pat kukurūzu. Labības vidējā raža Krimā pazeminājās no 10,7 tonnām no ha 1940.gadā līdz 3,9 tonnām no ha 1950.gadā.

Maskava nespēja atbildēt uz neskaitāmām sūdzībām. Tieši tad Hruščovs ieradās Krimas pussalā pēkšņā vizītē 1953.gada vēlā rudenī, gandrīz inkognito. Krimas ekonomiskā realitāte pārsteidza viņu ar savu bezcerību, kā raksta Aleksejs Adžubejs, kurš viņu pavadīja. Steidzīgi vajadzēja kaut ko darīt.

No Krimas Hruščovs devās uz Kijevu, kur centās pierunāt Ukrainas vadību palīdzēt attīstīt Krimas ekonomiku. Jāsaka, ka arī līdz šim Krimas saimniecība bija cieši saistīta ar Ukrainu. Šīs saiknes veidojās gan Krievijas impērijas laikā, kad pussala un tagadējās Ukrainas dienvidaustrumu teritorijas (daļa no tagadējiem Hersonas, Zaporižjas un Doņeckas apgabaliem gar Azovas jūru) veidoja vienotu Tavrijas guberņu ar galvaspilsētu Simferopolē. Ciešas saimnieciskas saites starp Ukrainu un Krimu pastāvēja arī pirms Krimas valsts iekļaušanas Krievijas impērijā.

Tādējādi doma par Krimas administratīvu atkal savienošanu ar Ukrainu radās padomju varas iestādēs vēl 1953.gada rudenī – tas bija kā risinājums pašu radītām problēmām.

Pati pievienošana tika juridiski noformēta nedaudz vēlāk, 1954.gada ziemā. Vēlreiz uzsveru, ka ar to Krima atgriezās pie situācijas, kāda bija pirms Oktobra apvērsuma Krievijas impērijā. Krimas pussala tika iekļauta Krievijas Federācijā 1921. – 1946.gados kā Krimas Autonomā republika, kuras statuss atspoguļoja tās daudznacionālo sastāvu.

Pēc tam kad pussalas nacionālais samērs tika varmācīgi lauzts nacistu (ebreju un čigānu nošaušana) un komunistu (Krimas tatāru, grieķu, armēņu, un citu izsūtīšana) terorā, Krimai kādu laiku bija apgabala (oblastj) statuss Krievijas Federācijas sastāvā. 1954.gadā tas tika nodots Ukrainai ar uzdevumu Krimā atjaunot saimniecisko dzīvi.

Izsūtītajiem Krimas tatāriem iebraukšana pussalā tika liegta līdz pat PSRS sabrukšanai un viņu masveidīga atgriešanās pussalā sākās tikai pēc 1989.gada un turpinājās līdz ar Ukrainas valsts izveidošanu deviņdesmito gadu sākumā. Atbalstot Krimas tatāru centienus atgriezties dzimtenē, ļoti daudz darīja ukraiņu disidents pulkvedis Petro Grigorenko, kuru padomju vara par to pasludināja par psihiski slimu un vairākkārt ievietoja psihiatriskajā slimnīcā.

Nav nekāds brīnums, ka Krimas tatāri, kuriem izveidojušās ļoti labas attiecības ar Ukrainas nacionālajām partijām, ar šausmām skatās, kā PSRS un Krievijas impērijas atjaunotāju karaspēks atkal saimnieko pussalā.

Bet kā tad Krima vispār kļuvusi par Krievijas impērijas sastāvdaļu? Šie notikumi ir labi atspoguļoti gan dokumentos, gan aculiecinieku pierakstos.

Krievijas impērijai pirmo reizi bija kāda teikšana par Krimas pussalu, kad tā uzvarēja kārtējā Krievijas -Turcijas karā. Saskaņā ar 1774.gada miera līgumu, kura vārds ir pārāk sarežģīts, lai to pieminētu, Krimas haniste, kura jau 300 gadu bija Turcijas sultāna vasaļvalsts, kļūst „uz papīra” pilnīgi neatkarīga. Tad Krievija ar savu karaspēku hana tronī iesēdināja savu ielikteni Šahin Gireju un mudināja viņu bargi izrēķināties ar visiem, kurš kaut domās varētu pretoties.

Protams, tauta sacēlās pret savu valdnieku un krievu karaspēku. Sevišķi lielu sašutumu un šausmas izraisīja pirmā deportācija no Krimas 1778.gadā, kad Aleksandrs Suvorovs ar varu pārcēla uz Azovas krastiem visus Krimas kristiešus. Daļa no viņiem tik stipri negribēja atstāt savas mājas, ka pieņēma islāmu. Krievu pārstāvji kūdīja vienu iedzīvotāju grupu pret citu.

1783.gadā Krievijas karaspēks, laužot miera līguma burtu un garu, ienāca hanistes teritorijā un iedibināja savu administrāciju. Šahin Girejam bija atļauts dzīvot Krievijas pilsētā Voroņežā, vēlāk Kalugā, bet viņa pavalstnieki masveidīgi bēga uz Turciju. No apmēram 500 tūkstošiem iedzīvotāju 1793.gada tautas skaitīšana fiksēja vairs tikai 127,8 tūkstošus.

Bieži nākas dzirdēt, ka Krievijai ir īpašas tiesības uz Krimu, jo pussala ir tai piederējusi 300 gadu. Vispirms 300 – tas ir pārspīlējums. Krima bija Krievijas impērijas sastāvā 134 gadus – no 1783.gada līdz 1917.gadam, kad impērija saira. Vēl 74 gadus Krima bija PSRS sastāvā, no 1921. līdz 1946.gadam kā autonomā republika Krievijas Federācijā, un no 1954.gada līdz PSRS galam 1991.gadā – kā Ukrainas PSR daļa.

Tad jau Krimas tatāriem ir daudz pamatotākas pretenzijas: viņu valsts patiešām pastāvēja 342 gadus.

Daudzi Rietumu politiķi tagad Putina politiku salīdzina ar XIX gadsimteņa paražām. Viņi Putinam glaimo: līdzīgā veidā Krievija uzspieda savu kundzību Krimai XVIII gadsimtā.

Autors ir filologs un žurnālists

 

Komentāri (37)

silvija_vitina 06.03.2014. 12.25

Paldies par vēsturisko diskursu.

Uz zemes nav tādas teritorijas, kas gadsimtu griežos nebūt piederējusi te vieniem, te otriem. Tāds nu ir bijis cilvēces vardarbīgās evolūcijas ceļš. Tāpēc vēl jo vairāk Krievijas šodienas teritoriālās pretenzijas atgādina hanu un krustnešu laikus.

Krievijai nevajadzētu aizmirst, ka tikpat labi SAVAS teritoriālās pretenzijas varētu izvirzīt Japāna par Kuriļiem, Somija par Karēliju, Vācija par Kenigsbergu utt. galu beigās Ķīnai kā ideoloģiski vistuvākajai varai arī var ienākt prātā aizstāvēt savus tautiešus ārvalstīs, tostarp arī Krievijā mītošos.

Vai aizsviestais bumerangs jau nelido atpakaļ?

+22
-1
Atbildēt

5

    Signija Aizpuriete > silvija_vitina 06.03.2014. 13.47

    —–Aldis:”(..)

    Vārdu sakot, ar krieviem Krimai nav it nekāda sakara.”

    ===============================================================================

    Vārdu sakot – nekādu krievu Krimā nav, viss tikai Krievijas propagandas izdomājums? Ko gaida benderovieši un NATO, ko veltīgi tērē laiku sarunām Briselē?

    http://www.youtube.com/watch?v=LNsIg_1VIxc

    0
    -7
    Atbildēt

    0

    dace_roze_lmt_lv > silvija_vitina 06.03.2014. 14.04

    Plus_opinionAldis 1897.gada tautas skaitīšanas dati rāda, ka Krimā dzīvoja:

    194’294 tatāri (pamatiedzīvotāji)

    180’963 krievi (no kuŗiem liela daļa bija militāro garnizonu kaŗavīri)

    64’703 ukraiņi

    31’590 vācieši

    24’168 ebŗi

    17’114 grieķi

    8’317 ungari

    7’450 bulgari

    6’929 poļi (arī lielākoties garnizonos)

    2’176 igauņi (arī lielākoties garnizonos)

    Vārdu sakot, ar krieviem Krimai nav it nekāda sakara.”

    – Jo mazāk sakara ir Krimas tatāriem, kuri izsenis nodarbojās ar vergu tirdzniecību, par ko vēsture viņus arī bargi sodīja.

    “Военное бессилие России было полным. Московское правительство, не будучи в состоянии совладать с крымскими татарами, опустошавшими Украину и низовые области своими набегами, унизилось до платежа ежегодной дани крымскому хану! Обуздать этих степных хищников, уведших в рабство в Турцию в одном, например, 1688 году свыше 70 000 человек, оно было не в состоянии. Русскими невольниками были переполнены рынки Востока и, увы, Запада – что вечным позором ложится на “просвещенную Европу”, уже тогда торговавшую человеческим мясом с “каннибалами” По мнению известного слависта В.И.Ламанского, с XV века в продолжение 4 столетий (по XVIII век включительно) Великая и Малая Русь и часть Польши лишились от 3 до 5 миллионов жителей обоего пола, уведенных в турецкую неволю и проданных в рабство” http://xn--b1adccaencl0bewna2a.xn--p1ai/index.php/articles/42-articles/1253-rabotorgovlya-kak-istochnik-torgovli-dlya-tatar-kryma-

    Tātad tatāri nodarbojās ne tikai ar krievu, bet arī UKRAIŅU un POĻU paverdzināšanu.

    Ieskaties:

    https://www.google.lv/search?q=%D0%BA%D1%80%D1%8B%D0%BC%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%B5+%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B0%D1%80%D1%8B+%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BB%D1%8F&oq=%D0%BA%D1%80%D1%8B%D0%BC%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%B5+%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B0%D1%80%D1%8B+%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE&aqs=chrome.1.69i57j0.6605j0j7&sourceid=chrome&espv=210&es_sm=93&ie=UTF-8

    Vēl viens labs teksts šajā sakarā:

    Русские глазами работорговцевКомментарии: 589

    Наш колумнист прокомментировал заявление Эрнста Кудусова, который назвал русских “потомственными рабами”

    Глава московского землячества крымских татар Эрнст Кудусов назвал русских “потомственными рабами”. Это заявление он сделал, выступая на российском «Общественном Телевидении», рассуждая о депортации крымских татар в 1944 г. «Сталин привык управлять рабами. – заявил Кудусов, – Поэтому ему очень нравились русские – бывшие рабы, потомственные рабы. Тысячелетнее рабство, ничего тут не сделаешь».

    Не буду ничего говорить о депортации крымских татар в 1944 году. Я советую читателям съездить в русский город Севастополь на 35-ю батарею и послушать экскурсию о судьбе русских и евреев в Крыму в 1942-44 годах. Это будет боль и шок, но послушать стоит.

    Я постараюсь объяснить взгляд Эрнста Кудусова на русских как на потомственных рабов. Это взгляд – тысячелетнего потомственного рабовладельца и работорговца. С 1441 по 1783 г. существовало Крымское ханство. Основой экономики этого ханства была работорговля – крымско-татарские отряды нападали на Россию, Украину и Польшу угоняя тысячи людей для продажи в Турцию и Европу. Вторым источником экономики ханства было вымогательство дани и подарков у России. Ради этого русских послов в Крыму мучили и избивали.

    Россия, как мы знаем, решила крымскую проблему. В 1572 году воеводы Хворостинин и Воротынский разгромили крымское войско в битве при Молодях – «второй Куликовской битве». В 1635 была построена Засечная Черта, навсегда покончившая с набегами работорговцев на Россию. В 1783 г. Крым стал русским. Думаю, что и дальше «потомственных работорговцев» ждут некоторые разочарования.

    Ведь раб может освободиться. Жертва – дать отпор. А вот работорговец стать человеком – не может. http://www.kp.ru/daily/26198.5/3085499/

    0
    -7
    Atbildēt

    0

    Mārtiņš > silvija_vitina 07.03.2014. 09.13

    var jau iet vēl tālāk, senie balti dzīvoja līdz pat Maskavai, tātad arī mēs (LV, LT) varam izvirzīt pretenzijas:DDD Un arī Mongolija var izvirzīt pretenzijas, jo daudzas slāvu zemes bija tās pakļautībā:D

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    reksa > silvija_vitina 06.03.2014. 13.37

    1897.gada tautas skaitīšanas dati rāda, ka Krimā dzīvoja:

    194’294 tatāri (pamatiedzīvotāji)

    180’963 krievi (no kuŗiem liela daļa bija militāro garnizonu kaŗavīri)

    64’703 ukraiņi

    31’590 vācieši

    24’168 ebŗi

    17’114 grieķi

    8’317 ungari

    7’450 bulgari

    6’929 poļi (arī lielākoties garnizonos)

    2’176 igauņi (arī lielākoties garnizonos)

    Vārdu sakot, ar krieviem Krimai nav it nekāda sakara.

    +11
    0
    Atbildēt

    0

Jolanta Švābe (Stalidzāne) 06.03.2014. 13.13

Krimas pācelšanā ko Krievijas PFSR uz Ukrainas PSR bez ekonomikas glābšanas bija vēl kāda nianse. 1953. gadā nomira Staļins. Hruščovam, taisoties par jauno PSRS ģenseku, bija nopietna konkurence. Tāpēc viņš meklēja atbalstu arī savas dzimtenes Partija komitejā. Tiešu pierādījumu, ka viņš savējiem pret atbalstu apsolīja “piešķirt” Krimu, kas nomenklatūrai un PSRS iedzīvotājiem vispār skaitījās sapnis un kur aizbraukt skaitījās elīti, nav, taču ir pamats domāt, ka tas būs bijis viens no iemesliem.

+6
0
Atbildēt

5

Nika 06.03.2014. 17.38

Pec urliku “atbrivoshanas” Abhazija valda totala izniciba, posts, un degradacija. Nav nekadas attistibas. Vietejie noteikti “super laimigi”, ka lida ar anti-cilvecisko kremli viena gulta. Krima bus tapat. Tikai Krima ir normali cilveki tatari, nevis tikai krievu merkaki. Tatari okupantus sitis.

http://cyxymu.livejournal.com/1512097.html

+5
0
Atbildēt

1

    Egitazz > Nika 06.03.2014. 19.11

    nu tas ir skaidrs, ka dažiem arī vergu tirdzniecība attaisnojama, ja to darīja savējie pēc gara.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu