Šumeiko: “Mēs visi piesakāmies armijā” • IR.lv

Šumeiko: “Mēs visi piesakāmies armijā”

42
Vladimirs Šumeiko. Foto: Dmitrijs Suļžics, F64
Māra Miķelsone

Latvijā ārstējies ukraiņu puisis stāsta par noskaņojumu Kijevā

Ukrainas protestu aktīvists Vladimirs Šumeiko, kurš pirms mēneša ārstējās Latvijā, “pierakstījies armijā”. “Mēs visi piesakāmies armijā,” mierīgi un cieti nosaka Vladimirs pirmdienas naktī, skaipā sazinājies ar “Ir”.

Kijevas barikādēs zaudējis aci, Ukrainas protestu aktīvists Vladimirs Šumeiko (34) ārstējās Rīgā. 22.janvārī Kijevas centrā aiz barikādēm viņš kopā ar kolēģiem pārlaida kārtējo berkutiešu uzbrukumu. Šķitis, ka apšaude jau beigusies. Iestājies klusums. Pacēlis galvu augšā, bet tas izrādījās neapdomīgi – no attāluma izšauta gumijas lode trāpījusi tieši labajā acī, gluži kā iezīmējot Vladimiru, kurš tobrīd turējis rokās valsts karogu, rakstīja žurnāls “Ir” par Vladimiru.

Par Vladimiru ne reizi vien kolēģi žurnālā “Ir” iedomājās tieši pēdējās dienās, jo pēc acs ārstēšanas Rīgā viņš 18.februārī aizlidoja atpakaļ uz Ukrainu pilns apņēmības taisni no lidostas doties uz Maidanu.

Tā iznāca, ka viņš Kijevā ielidoja 19.februārī, kad jau no rīta sākās asiņainas sadursmes Neatkarības laukumā un bija pirmie nogalinātie.

Mūsu īsā pusnakts saruna nav par pagātni, bet nākotni, jo Vladimirs joprojām atrodas birojā kopā ar kolēģiem. Neviens nevarot aiziet mājās, jo Krievijas Melnās jūras flotes komandieris vakarā bija paziņojis – ja ukraiņu armijas daļas Krimā nepadosies un nenoliks ieročus līdz pulksten 5 no rīta, sāksies vispārējs uzbrukums.

Tā nu ukraiņu puiši sēžot un gaidot, sekojot līdzi ANO Drošības padomes ārkārtas sēdei par Ukrainu, klausoties internetā padomes tiešraidi.

Vladimirs teic, ka visi viņam pazīstamie pieteikušies Ukrainas armijā, viņš arī. Vladimirs uzsver vārdu “visi”. Un ar mazu sāpi balsī prasa – kāpēc Eiropas valstu reakcija uz notiekošo Ukrainā un Krievijas agresiju Krimā ir tāda – nu,  nekāda.

Atbildu, ka visi grib mieru nevis karu. Mēģinās attiecības starp valstīm gludināt diplomātiskā ceļā. Vladimirs it kā to dzird, bet viņam liekas, ka Eiropas Savienības reakcija ir vāja un nepārliecinoša. Nekāda. Krievija to nesaprot.

Vladimirs stāsta, kā pirmdienas vakarā Kerčā ienākuši Krievijas karavīri un padzinuši visus Ukrainas robežposteņus. Ukraiņi baidās no Krievijas sarīkotām provokācijām. Vladimirs man atgādina, ka nesen atrasti nogalināti trīs ukraiņu autoinspektori. Viņi nošauti ar šāvieniem tieši krūtīs. Autoinspektori pēc Maidana uzvaras esot pārgājuši jaunās Ukrainas varas pusē. Kāpēc viņus nošāva? Jautājums ir neatbildēts.

Ir jau sen pāri pusnaktij, bet Kijevā nevienam miegs nenāk. Norunājam atkal sazināties un vēlam viens otram – mierīgu nakti!

 

Komentāri (42)

ligakalnina 04.03.2014. 12.00

Ukraiņi jau parādīja, ka viņi ir Nācija un Tauta ar lielo burtu.

Un, lai kā nebeigtos šī agresija, tas tikai stiprinās Ukrainas politisko nāciju un Ukrainas tautu, kā šīs nācijas daļu, jo pret Kremļa agresiju iestājas ne tikai ukraiņi.

Ukraiņi patreiz neatsakās no partnerības ar Krieviju, kas, īstenībā, nozīmē Krievijas diktātu, vai no NVS, viņi, beidzot, atsakās no sovoka.

Pretēji tam, Krievija strauji virzās uz sovoku, un zaglīguma, blēdīguma, amoralitātes un bezprincipialitātes ziņā jau sāk to pārspēt.

Nav nekādas šaubas, ka, pēc gadiem desmit, Ukraina vairāk līdzināsies Polijai, nevis Krievijai, un viss viņiem būs labi.

+19
-1
Atbildēt

8

    Inese > ligakalnina 04.03.2014. 18.29

    Jācer, ka ukraiņu aktīvistam tika pastāstīts arī par Edgaru Gorbaņu, kuram latviešu specvienība Alfa 2009.gada 13. janvāra tautas protestos izšāva aci. Kā arī to, ka izšautās acs protezēšanai Latvijas valstij nauda neatradās.

    http://img8.kasjauns.lv/objs/news/lv/images/w_image_1392039006053_41954.jpg

    0
    -6
    Atbildēt

    0

    Signija Aizpuriete > ligakalnina 04.03.2014. 13.39

    ——-dzeris49:”(..)Nav nekādas šaubas, ka, pēc gadiem desmit, Ukraina vairāk līdzināsies Polijai, nevis Krievijai, un viss viņiem būs labi.”

    ===============================================================================

    Pēc gadiem desmit pat Lībijā būs labi – ja ne visiem Kadaffi pretiniekiem, tad vismaz 1%!

    Viss notiek – šodien Lībijā, rīt Ukrainā?

    Two weeks of ethnic clashes kill 154 in Libya http://www.presstv.ir/detail/2014/01/25/347736/two-weeks-of-clashes-kill-154-in-libya/

    http://www.youtube.com/watch?v=csJNNvu1RTg

    0
    -5
    Atbildēt

    0

    Signija Aizpuriete > ligakalnina 05.03.2014. 00.57

    ——–dzeris49 Vismaz, tagad viņiem ir cerība….

    ===============================================================================

    “Cerība – ku-kū demokrātu mierinājums.”

    Statistika “ku-kū” demokrātus neinteresē, jo viņi dzīvo “citā realitātē”.

    Nav brīnums, ka zinātne Latvijā nīkuļo – “ku-kū” demokrātiem tā nav vajadzīga:

    Antonijs Zunda, vēsturnieks:

    “Mūsdienas vēsturē ieies ar iedzīvotāju skaita dramatisko samazināšanos”

    «Ja runā par mūsdienām un šiem pēdējiem gadiem, lielākā problēma ir tā, ka apmēram par pusmiljonu samazinājās Latvijas iedzīvotāju skaits. Tas ir vairāk nekā dramatiski,» sacīja Zunda, atbildot uz jautājumu, ko mēs atcerēsimies par šo laiku.

    Ja 1990.gadā Latvijā bija 2,6 miljoni iedzīvotāju, tad 2012.gadā tie vairs ir tikai divi miljoni.

    «Domāju, ka tas ir vairāk nekā nopietns jautājums, uz ko vajadzētu visiem fokusēties. Ja ir noticis tik krass tautas samazinājums tik īsā laika posmā, tas liecina, ka mēs vairs nevaram sevi atražot, droši vien arī sociālās sistēmas un sociālo garantiju stabilitāte arī zināmā mērā ir zem jautājuma.”

    http://www.tvnet.lv/zinas/viedokli/486129-musdienas_vesture_ieies_ar_iedzivotaju_skaita_dramatisko_samazinasanos

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Viņam tovakar vispār Vecrīgā nebija jāatrodas. Oficiālais mītiņš jau vismaz 2 stundas kā bija beidzies. Tur, kur ārdās ķertie, normāliem cilvēkiem nav ko darīt. 13. janvāra vakarā Vecrīgas notikumam lieku vienādības zīmi ar Maidana radikāļiem un sovoku provokatoru un jedinorosu pogromiem, Doņeckā, Harkovā un Simferopolē.

    Andrej, visi krievi nav jukuši. Tā vienkārši nav taisnība. Pašam Krievijā dzīvo attāli radinieki un paziņas un viņi stāsta pavisam ko citu. Tie, kas šobrīd taisa bardaku ir lumpenproletariāts, noziedznieki, kas glābj savu kabatu, PSRS privilēģijas atpakaļ dabūt gribošie sovoki un dažāda kalibra iznireļi, kuri izmanto juku laikus savā labā. Biomasa. Protams, ar savām cūcībām viņi tagad panāk, ka visa pasaule uz krieviem skatās kā garā vājiem.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Ojārs > ligakalnina 04.03.2014. 22.58

    Krievi gan ir stulbeņi. padomju laikos, man škiet, nebija PSRS tautas, kas tik labi izturētos pret krieviem kā gruzīni. Tā vietā, lai turpinātu uzturēt labas attiecības ar neatkarīgu Gruziju un šo tautu, vini sāka atbalstit separātistus Abhāzijā, Adžārijā un Osetijā. Gruzīni to vēl kaut kā norija, bet pēc krievu iebrukuma 2008. gadā, viņi krievus vienkārši nīst (mana radiniece vienu māciibu semestri pavadīja Gruzijā,un sīki pastāstīja par parasto grūzīnu attieksmi pret krieviem.)

    Kaut arī viņi visi runā krieviski, viņiem nav lielāka ienadnieka par krieviem. Tagad krieviem ir izdevies to pašu panākt ar ukraiņiem. Kādiem muļķiem jābūt, lai tā rīkotos…

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    gundega_heiberga > ligakalnina 04.03.2014. 21.28

    Vai krievu specdienesti, kuri vervēja puisi uz grautiņa izraisīšanu, brīdināja puisi par iespēju zaudēt aci !?

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 04.03.2014. 17.13

    Vismaz, tagad viņiem ir cerība, un problēmas, principā, līdzīgas mūsu, tikai, daudz lielāka mēroga.

    Bet, ja valstī ir cilvēki, kas demokrātijas un godīgas politikas un godīgas valsts iekārtas idejas vārdā gatavi riskēt ar savu dzīvību, valstij ir nākotne.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

    aivarstraidass > ligakalnina 04.03.2014. 13.36

    Ja tiešām izveidosies pilsoniskā sabiedrība (aktīvistu organizācijas) un viņas kontrole pār politisko eliti, tad Ukrainai ir cerības tuvoties Polijas līmenim. Un vismaz nedaudz piebremzēt valsts izzagšanu – lai rietumvalstu palīdzības miljardi nepazustu kā caurā mucā (kas savukārt veicina nestabilitāti un iedzīvotāju vieglāku padošanos visādām Krievijas provokācijām).

    Skeptiskāks novērotājs teiktu, ka nekas tāds pagaidām nenotiek – ka “Maidans” kā pilsoniskās sabiedrības organizācija ir tomēr vājš un haotisks. Faktiski mēra sajūtu zaudējušo V.Janukoviču padzinusi J.Timošenko, bet reģionu līderi, piemēram, G.Kerness (kriminālajās aprindās pazīstams ar iesauku Gepa) Harkovā pagaidām pārmetuši kažoku uz otru pusi un iestājas par Ukrainas vienotību – kaut arī viņš neko nedara, lai novērstu no Krievijas ar autobusiem iebraukušo “separātistu” demonstrācijas un harkoviešu piekaušanas. Runājot Latvijas analoģijās tas būtu apmēram tāpat kā ja Ušakovu no varas atbīdītu Lembergs; un Raimonds Munkevics kaut kur Jūrmalā atrastu, ka šobrīd izdevīgāk piebalsot Lembergam.

    +11
    0
    Atbildēt

    0

archoftriumph 04.03.2014. 12.08

sis ir labs links ar krievu viedokli par saviem pasu meliem ukrainas sakaraa: http://news.liga.net/articles/politics/993677-informatsionnaya_voyna_pyat_primerov_rossiyskoy_propagandy.htm/section1/

+7
-1
Atbildēt

0

Jolanta Švābe (Stalidzāne) 04.03.2014. 19.22

Provokatori taisījās šaut Krievijas karavīrus, taču noraustījās. Par to nošāva autoinspektorus, kuri arī ne pie kā nav vainīgi. Tādas pretīgas zemiskas cūcības. Gluži kā pie mums barikāžu laikā un neilgi pirms tam, kad nošāva Robertu Mūrnieku un Medinīku muitniekus. Taisnība vien būs tam, ka Krimā šobrīd patiesībā valda bandīti.

+5
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu