Kā palīdzēt jaunatnes organizācijām • IR.lv

Kā palīdzēt jaunatnes organizācijām

29
Jaunieši šogad pulcējušies pie Brīvības pieminekļa uz Valsts prezidenta Andra Bērziņa un Zviedrijas karaļa Kārļa XVI Gustava ziedu nolikšanas ceremoniju. Foto: Edijs Pālens, LETA
Randa Medne

Atklāta vēstule Ministru prezidentei Laimdotai Straujumai, Ministru kabinetam par lēmumprojektu nr. TA-2411

Augsti vērtējam LR Aizsardzības ministrijas vēlmi strādāt ar valstij būtiskiem jautājumiem jaunatnes jomā – patriotiskā audzināšana, īpaši ģeopolitiskajā kontekstā.

Taču aicinām šo jautājumu skatīt kopējās jaunatnes politikas griezumā un:

* atlikt šā lēmumprojekta izskatīšanu patlaban un skatīt to kopā ar Jaunatnes politikas pamatnostādņu projektu 2015.-2020.gadam un tā realizācijas plānu;

* vai likumprojektu “Par valsts budžetu 2015.gadam” un likumprojekta “Par vidēja termiņa budžeta ietvaru 2015., 2016. un 2017.gadam” sagatavošanas, izskatīšanas un pieņemšanas procesā palielināt finansējumu Jaunatnes politikas valsts programmas realizācijai no 330 520 eiro (2014.gadā) vismaz uz 1 000 000 eiro (2015.gadā), un Jaunatnes politikas pamatnostādņu 2015-2020. realizācijas plānam atbilstošu finansējumu turpmākajiem gadiem.

Arī bērnu un jaunatnes nevalstiskās organizācijas, jo sevišķi nacionāla līmeņa, veicina pilsonisko apziņu, piederību valstij, audzina jaunos, pozitīvos līderus, arī īsteno to mērķus, kas ir svarīgi valsts kopējai attīstībai.

Tomēr 24 gadu laikā nav bijis politiskās gribas un rīcības palīdzēt šo organizāciju stratēģiskai attīstībai. Tās galvenokārt ir darbojušās uz privātu finansēja pamata, kur katrs fonds/finansētājs realizē savu „jaunatnes politiku”, nevis Latvijas valstij svarīgu un stratēģisku.

Piemērs: Latvijas Mazpulki apvieno 1537 biedrus, Latvijas Skautu un gaidu centrālā organizācija – 831 biedru (pēc IZM Jaunatnes organizāciju reģistra datiem). 2014.gadā jaunatnes NVO valsts politikas programmā atvēlētais finansējums darbības atbalstam bija 52 723, 30 eiro, tai skaitā Latvijas Mazpulki un Latvijas Skautu un gaidu organizācija saņēma 14 288 eiro katra. Attiecīgi izdalot, viena mazpulcēna darbība izmaksāja 9,32 eiro, bet viena skauta/gaidas darbība – 17,19 eiro.

Pēc informatīvā ziņojuma datiem, 2013./2014.mācību gadā Jaunsardzē darbojās 6188 jaunsargi, „Jaunsardzes centra” budžets 2014.gadam bija 1 997 123 eiro (6047 eiro ieņēmumi no maksas pakalpojumiem), attiecīgi izdalot – 321,76 eiro uz vienu jaunsargu.

Vēlamies pieminēt arī to, ka, aprēķinot skautu/gaidu brīvprātīgo vadītāju ieguldījumu ikdienas darba nodrošināšanai (iknedēļas nodarbības, nedēļas nogales pārgājieni, apmācības, organizatoriskie darbi, līdzdalība u.c.), pārvēršot stundās un to pielīdzinot vidējai darba algai valstī, ik gadu sniedz ap 300 000 eiro vērtu brīvprātīgo darbu.

Ja organizācijas pamatdarbībai būtu pieejami vismaz četras reizes lielāks finansējums gada atbalsta darbībai nekā tas ir tagad (ap 60 000 eiro), tad tai būtu iespēja rekrutēt, apmācīt, atbalstīt un motivēt vēl vairāk brīvprātīgo vadītāju, kas strādātu ar bērniem un jauniešiem.

Aicinām Ministru prezidenti un pārējos Ministru kabineta locekļus skatīt jaunatnes politiku kā horizontālo politiku un tai nodrošināt līdzvērtīgus konkurences apstākļus! Atbalsts jaunatnes nevalstisko organizāciju darbībai ir izšķiršanās par valsts drošību un ģeopolitiskajām interesēm!

Pārdomātu lēmumu vēlot,

Randa Medne, biedrības “Latvijas Mazpulki” padomes priekšsēdētāja

Jānis Iklāvs, Latvijas Skautu un gaidu centrālās organizācijas valdes priekšsēdētājs

 

Komentāri (29)

Ebenemezers-3 10.12.2014. 20.41

kameer mums nav finanseejuma , tikmeer kautkaada kompaanija jauniešu mieriigi aizbrauc uz krievijaa organizeetajiem jaunatnes militaarajiem laaģeriem , izraadas ka to driikst mieriigi dariit , jo nekas par nosodiijumu nav dzirdeets, krievija ir teroristu valsts ( Gribauskaite) tad ko tur maaca beerniem , atliek mineet.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu