Lidostas noklausīšanās lietā aizdomās turamā statuss piemērots astoņām amatpersonām • IR.lv

Lidostas noklausīšanās lietā aizdomās turamā statuss piemērots astoņām amatpersonām

26
Lidostā "Rīga". Foto: Ieva Lūka, LETA

DP pagaidām neatklāj, kas ir šīs personas un vai tās ir bijušās vai tagadējās lidostas amatpersonas

Tā dēvētajā Rīgas lidostas noklausīšanās lietā aizdomās turamā statuss piemērots astoņām bijušajām vai pašreizējām amatpersonām, aģentūra LETA noskaidroja Drošības policijā (DP).

Pagājušajā gadā DP sāka kriminālprocesu pēc Krimināllikuma panta par korespondences, pa telekomunikāciju tīkliem pārraidāmās informācijas un citas informācijas noslēpuma pārkāpšanu. Vēlāk iespējamo noziegumu kvalifikācija tika paplašināta.

Patlaban astoņām bijušajām vai pašreizējām amatpersonām piemērots aizdomās turamā statuss par dienesta pilnvaru pārsniegšanu, valsts amatpersonas bezdarbību un par korespondences, pa telekomunikāciju tīkliem pārraidāmās informācijas un citas informācijas noslēpuma pārkāpšanu.

DP gan pagaidām atturas minēt, kas ir šīs personas un vai tās ir bijušās vai tagadējās lidostas amatpersonas. Vakar bijušais starptautiskās lidostas “Rīga” valdes priekšsēdētājs Aldis Mūrnieks LETA apliecināja, ka viņam ir piemērots aizdomās turamā statuss.

Portāls “Pietiek.com” vēsta, ka aizdomās turamā statuss par amatpersonas bezdarbību šonedēļ jau oficiāli noteikts arī bijušajam lidostas valdes priekšsēdētājam Arnim Luhsem, kā arī bijušajiem valdes locekļiem Andim Damlicam, Agrim Balodim un Artai Duntavai, bet Raimonds Rožkalns šonedēļ uzaicināts uz DP.

Piemēram, Duntavai amatpersonas bezdarbība tiek inkriminēta, jo viņa kā atbildīgā valdes locekle saskaņojusi attiecīgās sarunu ierakstu aparatūras iepirkumu, bet Luhsem – tas, ka viņš kā valdes priekšsēdētājs parakstījis attiecīgu iepirkuma līgumu. Balodim, kurš līdz atbrīvošanai no valdes locekļa amata piecus mēnešus bijis atbildīgs par drošības jautājumiem lidostā, inkriminēta amatpersonas bezdarbība, jo viņš neesot laicīgi atklājis, ka aparatūra tiek izmantota nelikumīgai sarunu noklausīšanai. Tas pats inkriminēts Rožkalnam, kurš pārņēma valdē drošības jautājumus un šo faktu atklāja tikai savas darbības sestajā mēnesī – pērnā gada decembrī, norāda “Pietiek.com”.

Vienlaikus DP uzsver, ka, pretēji izskanējušām baumām, DP ir ieinteresēta iespējami ātrākā lietas izmeklēšanā un pierādījumu nostiprināšanā. Šī kriminālprocesa uzraugošais prokurors, kā arī amatā augstākie prokurori vairākkārtīgi veikuši pārbaudi par izmeklēšanas gaitu un nav konstatējuši, ka lieta tiktu novilcināta.

DP arī informē, ka, pretēji atsevišķu anonīmu autoru izplatītajai informācijai, ka šajā krimināllietā procesuālās darbības tika veiktas tikai pēc ģenerālprokurora iejaukšanās, šī kriminālprocesa gaitā ģenerālprokurors nav jebkādā veidā vērsies pie procesa virzītāja.

“Regulāra nepatiesas informācijas izplatīšana par šo izmeklēšanu ir vērtējama kā procesa virzītāja un DP apzināta diskreditācija nolūkā apšaubīt procesa virzītāja pieņemto lēmumu tiesiskumu. Vēlamies informēt šo baumu izplatītājus, ka šādi centieni nav ietekmējuši un arī turpmāk neietekmēs izmeklēšanas gaitu,” uzsvēra DP.

Ņemot vērā izmeklēšanas intereses, DP pagaidām plašāku informāciju par izmeklēšanas gaitu nevar sniegt.

Jau ziņots, ka DP jau kopš pagājušā gada veic izmeklēšanu kriminālprocesā par iespējamo lidostas “Rīga” darbinieku sarunu izspiegošanu.

DP sākotnēji paziņoja, ka piecām personām šajā lietā ir piemērots statuss – persona, pret kuru sākts kriminālprocess. DP neatklāj, vai ir saņemti izņemto ierīču ekspertīzes rezultāti.

Saistībā ar šo lietu no amata tika atstādināts lidostas “Rīga” Drošības departamenta priekšnieks Raimonds Lazdiņš un divi viņa padotie. LETA jau rakstīja, ka no amata tika atstādināts arī lidostas Drošības departamenta darbinieks Andrejs Savko un Ints Rubezis. Visi trīs tiesājās, un šobrīd amatā ir atjaunots Rubezis. Lazdiņam un Savko pēdējo instanču lēmumi ir labvēlīgi, taču lidostai vēl ir tiesības spriedumus pārsūdzēt Augstākajā tiesā.

Sabiedrība par iespējamiem pārkāpumiem lidostā “Rīga” tika informēta pagājušā gada 14.decembrī, kad medijiem tika izplatīts paziņojums par lidostas vadības rīcībā nonākušo informāciju, ka, lidostas valdei nezinot, ir veikta vairāku lidostas darbinieku nesankcionēta un prettiesiska telefona sarunu noklausīšanās un ierakstīšana.

Saņemot informāciju par iespējamiem pārkāpumiem, nekavējoties tika sākta iekšējā pārbaude un atstādināti vairāki lidostas darbinieki. Papildus lidostas valde vērsās tiesībsargājošās iestādēs ar iesniegumu veikt izmeklēšanu, lai noskaidrotu, vai lidostas darbinieku rīcībā nav saskatāmas noziedzīga nodarījuma pazīmes.

 

Komentāri (26)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu