Krievijas «sudraba lode» • IR.lv

Krievijas «sudraba lode»

3
Tomass Elkjers Nisens.
Aivars Ozoliņš

Hibrīdkara eksperts Tomass Elkjers Nisens par informācijas kara uguni un dūmiem

Dānijas Karaliskās aizsardzības koledžas analītiķis Tomass Elkjers Nisens (Thomas Elkjer Nissen) ir specializējies stratēģiskās komunikācijas, kiberkara, informācijas un psiholoģisko operāciju jautājumos. Viņš ir vairāku NATO darba grupu loceklis, bet konferencē Sociālie mediji mūsdienu konfliktos, ko novembrī Rīgā rīkoja NATO stratēģiskās komunikācijas izcilības centrs, runāja par to, kā «Islāma valsts» teroristu un Krievijas informatīvā kara metodes maina tradicionālo izpratni par kaujas telpu.

Informācija vienmēr ir bijusi daļa no karadarbības. Kas tagad tās izmantošanā ir citāds nekā agrāk?
To, ko šodien dēvējam par propagandu, ieviesa katoļu baznīca ap 1530.gadu pareizās ticības izplatīšanai. Metodes vēstures gaitā pilnveidotas, izmaiņas saistītas ar jaunām tehnoloģijām. Tomēr ir vēl viena pārmaiņa – vairs nav runas par parastajiem kariem, kad saduras lielas armijas. Redzam nemieru apspiešanas operācijas vai hibrīdkaru, kas nav īsta karadarbība, tam raksturīgs ekonomisks un politisks spiediens, nevalstisku organizāciju izmantošana, sabiedriskas kustības. Un to visu kopā saista propaganda, kas mēģina pārliecināt cilvēkus.

Tehnoloģijas to ir krietni mainījušas. Valstīm vai organizācijām, kuras vēlas ietekmēt citus, vairs nav jāpaļaujas uz tradicionālajiem medijiem – televīziju, radio, avīzēm. Tās tagad var sasniegt auditoriju tieši, izmantojot sociālos medijus. Tam ir ļoti liels iespaids. Jo daudz ko no sociālajos medijos darītā nevar viennozīmīgi klasificēt kā propagandu, tās ir mazas, niansētas lietas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu