Žurnāls: Tiesībsargu uzmanības lokā pieci Rīgas apgabaltiesas tiesneši • IR.lv

Žurnāls: Tiesībsargu uzmanības lokā pieci Rīgas apgabaltiesas tiesneši

26
No amata atstādinātā tiesnese Iveta Bērziņa. Foto: Ieva Lūka, LETA

Uzņēmējs Gulami afgāņu valodā esot dokumentējis, kādām amatpersonām un cik ir maksāts

Tiesībsargu uzmanības lokā jau ilgāku laiku varētu būt nonākuši vairāki tiesneši, nekā pašlaik publiski zināms – pēc žurnāla „Ir” rīcībā esošās informācijas, ko apstiprina divi dažādi avoti, tie varētu būt pieci tiesneši Rīgas apgabaltiesā.

Jau rakstīts par to, ka novembrī no amata tika atstādināta Rīgas apgabaltiesas tiesnese Iveta Bērziņa. Viņai vienīgajai pašlaik piemērots aizdomās turamā statuss ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera ierosinātajā un KNAB izmeklētajā kriminālprocesā par iespējamu kukuļņemšanu un starpniecību kukuļošanā. KNAB veica kratīšanu arī Bērziņas kolēģes Guntas Ozoliņas darba vietā un pie uzņēmēja Gulami Mohammada Gulami.

Pašlaik oficiāli sniegtā informācija neļauj spriest, vai KNAB aizturētā tiesnese Bērziņa tiek turēta aizdomās saistībā ar kukuļņemšanu tikai uzņēmēja Gulami interesēs, vai izmeklētājiem zināmi arī citi gadījumi, raksta žurnāls.

«Protams, procesu sākot pret tiesnesi, prasības ir augstākas nekā varbūt pret citu cilvēku, bet, ja jau bija pietiekams pamats, process ir sākts,» komentē ģenerālprokurors Kalnmeiers. Viņš arī stingri noliedz, ka šī lieta ir saistīta ar informāciju, kas pērn bijusi KNAB rīcībā. Tāpat viņš neatklāj, cik lietu pašlaik pret tiesnešiem ir ierosinājis, taču apstiprina – tās ir vairākas.

Šādās lietās svarīgi ir izmeklēšanā savāktie fakti. Žurnālam “Ir” zināma versija, ka uzņēmējs Gulami, kura interesēs, iespējams, tiesā pieņemti lēmumi, afgāņu valodā esot dokumentējis, kādām amatpersonām un cik ir maksāts, un šie dokumenti ir izņemti, taču KNAB nekādu informāciju par lietu pašlaik neatklāj. Vairāki avoti nenoliedza jau publiski izskanējušās ziņas, ka šai lietai izšķirīgais lēmums, kas pieņemts pērn septembrī apgabaltiesā, pirkts par 30 000 eiro.

Pārbaudot lēmumus šajās tiesvedībās, patlaban nav redzama Bērziņas citas kolēģes tiesneses Guntas Ozoliņas tieša saikne ar Gulami saistīto uzņēmumu lietām, taču KNAB veicis kratīšanu arī viņas darba kabinetā. Tas vedina domāt, ka tiesībsargu uzmanības lokā ir arī citas epizodes. 

“Ir” rīcībā esošā informācija liecina – Jūrmalas tiesnesei Tatjanai Bormanei, kura septembrī ierosinātā kriminālprocesā tiek turēta aizdomās par krāpšanu, un Rīgas apgabaltiesas tiesnesei Bērziņai ir katrai savs kriminālprocess. Abas gan ir pazīstamas, jo Bērziņa savu karjeru sāka Jūrmalas tiesā.

Visu rakstu “Tiesu korupcijas aisbergs” lasiet žurnālā “Ir” šeit.

Komentāri (26)

lama 27.11.2014. 10.10

..afgāņu valodā esot dokumentējis…

+++++++++++++++

kaut kas līdzīgs “‘beļģiešu valodai”?

+2
-2
Atbildēt

2

    lno > lama 27.11.2014. 14.32

    lama. Vairāk atgādinot šveiciešu valodu:)

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    andrejs > lama 27.11.2014. 20.46

    starp citu, šveicieši uzskata, ka viņiem ir sava valoda. Pajautājiet latviešu bobslejistiem.

    0
    0
    Atbildēt

    0

Mantrausis 27.11.2014. 13.16

Būtu vērts paveikt dažas lietas. Viens – apturēt tiesu darbību valstī uz gadiem 5-8, atstājot vien spriedējus smagos gadījumos (slepkavības, piemēram). Otrs – veikt likumdošanas un normatīvu pamatīgu revīziju, likvidējot lielāko daļu likumu un citu t.s. “tiesību aktu”. Trešais – iemācīt (tas arī iemācīs) ļaužus vienoties un saprasties bez likuma palīdzības, rast risinājumus. Ceturtais – ļoti ārkārtas gadījumos, lai lemj referendums vai triumvirāts (ĢP, ATP, SAB, piemēram). Viss. Dzīve kļūs vienkāršāka un ietaupīsies nauda, laiks…

24 gadi pagājuši un metodes rafinētākas. Cērtam galvu, citam nav laika…

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu