Kopējā nodokļu likme Latvijā ir zemākā Baltijas valstīs • IR.lv

Kopējā nodokļu likme Latvijā ir zemākā Baltijas valstīs

24
Foto: Andrejs Terentjevs, F64

Latvijā maksājamo nodokļu skaits – septiņi – patlaban ir viens no mazākajiem un ierindo Latviju Eiropas pirmajā pieciniekā

Kopējā nodokļu likme Latvijā turpina samazināties un ir 35%. Kopējā nodokļu likme Latvijā ir zemākā Baltijas valstīs – Lietuvā kopējā nodokļu likme ir 42,6%, Igaunijā – 49,3%, secināts jaunākajā Pasaules Bankas, Starptautiskās finanšu korporācijas un “PricewaterhouseCoopers” (PwC) ziņojumā par nodokļu situāciju pasaulē.

Kopējā nodokļu likme Latvijā ir 11.zemākais rādītājs Eiropas Savienības (ES) un Eiropas Brīvās tirdzniecības asociācijas (EBTA) reģionā.

Šo 35% kopējo nodokļu likmi Latvijā veido 4,9% uzņēmumu ienākuma nodokļa daļa, 27,2% ir darbaspēka nodokļi un 2,9% – pārējie nodokļi, ziņo LETA.

Latvijā maksājamo nodokļu skaits – septiņi – patlaban ir viens no mazākajiem un ierindo Latviju Eiropas pirmajā pieciniekā kopā ar Norvēģiju, Zviedriju, Igauniju un Maltu.

Pētījumā secināts, ka ES/EBTA reģionā vidēja lieluma uzņēmums nodokļos caurmērā samaksā 41%, kopumā veicot 12,3 maksājumus, un uzņēmumam ir nepieciešamas 176 stundas, lai nokārtotu savas nodokļu saistības ar valsti. Latvijā patērētais laiks saistību nokārtošanai joprojām ir virs ES/EBTA reģiona vidējā rādītāja – 193 stundas, tomēr laika patēriņš ir krietni samazinājies salīdzinājumā ar pagājušo gadu (264 stundas). Pasaulē vidēja mēroga uzņēmumam šis nodokļu slogs ir 40,9%, ko pavada 25,9 maksājumi un 264 stundas saistību nokārtošanai ar valsti.

“Latvijas skaitļi salīdzinājumā ar Eiropu un pārējo pasauli apliecina mūsu valsts un nodokļu likmes konkurētspēju – uzņēmumi šeit var novirzīt vairāk resursu saimnieciskās darbības tālākai attīstīšanai vai dividenžu izmaksai,” ziņojuma secinājumus komentē PwC vadītāja Zlata Elksniņa-Zaščirinska.

Viņa vērš uzmanību, ka atbildīgajām valsts pārvaldes iestādēm tagad būtu svarīgi uzlabot nodokļu iekasēšanas procesa efektivitāti, saglabājot pievilcīgu vidi uzņēmēju un investoru acīs, radot stabilu nodokļu politiku valstī. Kā iepriecinošu tendenci Elksniņa-Zaščirinska vērtē, ka Latvijā krietni samazinājies laiks, kas uzņēmējiem nepieciešams saistību kārtošanai un maksājumu veikšanai.

Viens no iemesliem tam ir uzlabojumi Elektroniskajā deklarēšanas sistēmā, taču zināma ietekme ir arī veiktajām izmaiņām šā gada ziņojuma metodoloģijā.

Vērtējot atšķirību starp Latvijas un pārējo Baltijas valstu nodokļu slogu, PwC Nodokļu nodaļas direktore Ilze Rauza skaidro, ka vislielākā atšķirība veidojas saistībā ar personāla nodokļu apmēru – Latvijā tie ir 27,2% no peļņas, bet Igaunijā un Lietuvā attiecīgi 39% un 35,2%. Otra lielākā atšķirība ir saistīta ar uzņēmuma ienākuma nodokli – Latvijā efektīvā uzņēmuma ienākuma nodokļa likme ir 4,9% no peļņas, kamēr Igaunijā un Lietuvā attiecīgi 8,4% un 6,1%. “Šī ir ļoti svarīga un laba ziņa Latvijas uzņēmējiem, kā arī tiem, kuri uzņēmējdarbību sāk vēl tikai plānot,” uzskata Rauza.

Kopumā pētījumā “Paying Taxes 2015” starp 190 pasaules valstīm Latvija ierindojas 24.vietā, Igaunija – 28.vietā, bet Lietuva – 44.vietā. Visām Baltijas valstīm ir vērojams kāpums salīdzinājumā ar pagājušo gadu.

Gadskārtējā “Paying Taxes” pārskata pamatā ir Pasaules Bankas grupas publicētā “Doing Business” pārskata sadaļa par nodokļu samaksu.

 

Komentāri (24)

dzeris49 26.11.2014. 11.52

No vienas puses, protams, labi, no otras puses, Latvijā arī turpat visaugstākā socialā nevienlīdzība, nerunājot par medicīnu, kas mums vispār ārpus katras kritikas.

Ja ieviestu obligāto ves. apdrošināšanu, kaut vai, palielinot par pāris % soc. nodokli, un garantētu visiem nod. maksātājiem pieejamu un kvalificētu med. palīdzību, tad mēs, daudz vairāk, sāktu līdzināties Eiropai, nevis Eirāzijai, kā patreiz.

Mums taču patreiz valdība izvirzījusi “stratēģisku” uzdevumu – panākt Igauniju veselības aizsardzības sfērā, nu tad lūdzu, ir visas iespējas, kaut, saprotams, nekas tāds nenotiks, jo pret nodokļu palielināšanu sāksies milzīga bļaušana, un solidaritātes princips mums ir kaut kas stipri svešs.

Un tas, ka mums ir vismazākie nodokļi, nebūt nenozīmē, ka mums ir vislabākā uzņēmējdarbības un investīciju vide, tā atkarīga no daudziem faktoriem, un mums to bremzē taisni mūsu “izcilā” tiesu sistēma, un mūsu birokrātija, vismaz, cik lasīju.

+4
-1
Atbildēt

2

    dzeris49 > dzeris49 26.11.2014. 18.17

    ASV, ja tu strādā, tu vari apdrošināties, vai tevi var apdrošināt darba devējs, ir programmas maznodrošinātiem un veciem cilvēkiem, un ASV vidējos ienākumus nevar salīdzināt ar Latvijas.

    bez tam, kāpēc jālīdzinās ASV, tā nav Eiropa, mums derēja līdzināties kaut vai tai pašai Igaunijai, nerunājot par Angliju, kur med. vispār bezmaksas.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    e > dzeris49 26.11.2014. 15.45

    Vai ASV kur par aklās zarnas izgriešanu piestāda 50-100 tūkstošus ir Eirāzijā?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

Normunds 26.11.2014. 12.56

Rezumējot raksta pozitīvo noskaņu – Latvijā ir iespējams darbaspēkam plēst septiņas ādas un uz tā rēķina radīt nodokļu siltumnīcu miljonāriem. Nožēlojams rakstelis.

+2
-3
Atbildēt

0

Normunds 26.11.2014. 12.51

Latvijā maksājamo nodokļu skaits – septiņi – patlaban ir viens no mazākajiem un ierindo Latviju Eiropas pirmajā pieciniekā

==============

Vai patiesi? Sociālās iemaksas ir nodoklis vai nav? OIK ir nodoklis vai nav? Valsts nodeva ir nodoklis vai nav?

+3
-4
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu