Tiesnešu biedrība: aizdomās par korupciju esošam tiesnesim amats jāatstāj pašam • IR.lv

Tiesnešu biedrība: aizdomās par korupciju esošam tiesnesim amats jāatstāj pašam

21
Rīgas apgabaltiesa. Foto: Ieva Lūka, LETA

Rīgas apgabaltiesas priekšsēdētājai nav informācijas, vai KNAB ir “interese” par citiem tiesnešiem

Latvijas Administratīvo tiesnešu biedrība nosoda ikvienu korupcijas gadījumu un biedrība aicina šādus tiesnešus atstāt tiesneša amatu jau pirms galīgā nolēmuma krimināllietā spēkā stāšanās, tādējādi pasargājot tiesas reputāciju un objektivitāti no tālākas apšaubīšanas. Par to trešdien paziņojusi tiesnešu biedrība. 

Jau ziņots, ka 12.novembrī tika aizturēta Rīgas apgabaltiesas tiesnese Iveta Bērziņa aizdomās par kukuļņemšanu un starpniecību kukuļdošanā. Ģenerālprokurors ir ierosinājis krimināllietu. Augstākā tiesa sankcionējusi kratīšanas Rīgas apgabaltiesas tiesnešu kabinetos. 

Tiesnešu biedrība norāda, ka pastāvošās nopietnās aizdomas par korupciju tiesā, tāpat kā pati korupcija postoši ietekmē sabiedrības uzticēšanos tiesai. “Korupcija ļauj apšaubīt tiesas objektivitāti un taisnīgumu, kas ir tiesu darbības pamats. Un pietiek tikai ar atsevišķiem korupcijas gadījumiem, lai neuzticēšanās izplatītos uz visām tiesām,” teikts paziņojumā.

Latvijas Administratīvo tiesnešu biedrība nosoda ikvienu korupcijas gadījumu un paziņo, ka “šādām personām nav vietas tiesneša amatā”.

Lai arī likums paredz, ka aizdomās par korupciju turētos tiesnešus atstādina no tiesas spriešanas, tie tomēr paliek tiesneša dienestā līdz galīgā nolēmuma spēkā stāšanās brīdim. Tāpēc biedrība uzskata, ka tiesnešiem, “ja tie apzinās, ka nav bijuši godīgi sava amata pienākumu izpildē, ir pienākums būt atbildīgiem pret savu valsti un tiesu. Mēs aicinām šādus tiesnešus atstāt tiesneša amatu jau pirms galīgā nolēmuma krimināllietā spēkā stāšanās, tādējādi pasargājot tiesas reputāciju un objektivitāti no tālākas apšaubīšanas”.

Rīgas apgabaltiesas priekšsēdētājai Daigai Vilsonei nav informācijas par to, vai Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) ir “interese” vēl par kādiem Rīgas apgabaltiesas tiesnešiem, sarunā ar aģentūru LETA sacīja apgabaltiesas priekšsēdētāja.

Jautāta, vai Vilsone kā apgabaltiesas priekšsēdētāja nojauta par kādām iespējamajām tiesneses Bērziņas nelikumīgajām darbībām, tiesas vadītāja izteicās, ka noteikti nenojauta un nezināja.

“Jebkurš tiesnesis, sākot pildīt savus pienākumus, ir ne tikai ieguvis augstskolas diplomu, bet devis arī zvērestu Latvijas Valsts prezidentam un ir solījis savus pienākumus veikt atbildīgi, godīgi un taisnīgi un spriest tiesu, ievērojot Satversmi un likumus,” izteicās Vilsone. “Kā jebkuram sabiedrības loceklim, tā arī man kā tiesas priekšsēdētājai ir tiesības saprātīgi paļauties uz to, ka šis zvērests un solījums tiks ievērots,” papildināja Vilsone.

Savukārt uz jautājumu, vai, viņasprāt, būtu pamats domāt, ka KNAB ir “interese” arī par citiem Rīgas apgabaltiesas tiesnešiem, Vilsone atbildēja noliedzoši, sakot, ka viņas rīcībā patlaban šādas informācijas nav. “Ir jāļauj KNAB darbiniekiem strādāt un veikt tās procesuālās darbības, kas ir veicamas, savukārt pēc tam, ja būs pamats, tiesai būs jāspriež par to, vai ir noticis kriminālsodāms nodarījums. Tikai pēc tam mēs varam paust apgalvojumu, vai kāds ir vainīgs vai nav,” situāciju komentēja apgabaltiesas priekšsēdētāja.

Vilsone rezumēja, ka sabiedrībai ir jāsaglabā uzticība tiesām, bet izmeklētājiem jāveic savs darbs – proti, arī jānoskaidro, vai šis gadījums, iespējams, ir kāda provokācija no kāda lietas dalībnieka vai arī tiešām ir pierādījumi tam, ka tas ir bijis kriminālsodāms nodarījums.

Raidījums “Nekā personīga” iepriekš vēstīja, ka kratīšana pagājušajā nedēļā notikusi ne tikai aizturētās tiesneses Bērziņas un tiesneses Guntas Ozoliņas kabinetā, bet arī pašlaik atstādinātās Jūrmalas pilsētas tiesas tiesneses Tatjanas Bormanes kabinetā.

 

Komentāri (21)

Ebenemezers-3 19.11.2014. 18.53

taads tiesnesis metams aiz resteem , nevis mieriigi nosviidiis…, vispaar jau pret tiesiibsargaataaju paarkaapumiem vajadzeetu veersties ar divkaaršu bardziibu, piemeerojot pilnu mantas konfiskaaciju , nevis apmierinaaties ar 10 minimaalo algu sodu , citaadi no negodiigu tiesiibsargaataaju , tai skaitaa likumdeveeju ,deputaatu ( saeimas) nez vai izdosies izvairiities.

+3
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu