Rinkēvičs: ES ir pietiekami daudz instrumentu, lai pastiprinātu spiedienu pret Krieviju • IR.lv

Rinkēvičs: ES ir pietiekami daudz instrumentu, lai pastiprinātu spiedienu pret Krieviju

16
Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs. Foto: Edijs Pālens, LETA

Ministrs: Pati Krievija vairs nespēj savaldīt tajā palaistos “ārkārtīgā nacionālisma dēmonus”

Eiropas Savienības (ES) un arī citu valstu rīcībā joprojām ir pietiekams instrumentu klāsts, lai vēl pastiprinātu spiedienu pret Krieviju saistībā ar tās iejaukšanos Ukrainas iekšējās lietās, šorīt intervijā telekompānijas LNT raidījumam “900 sekundes” sacīja Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (Vienotība).

Viņš atgādināja, ka ES joprojām nav izmantojusi absolūtu ieroču un bruņojuma piegādes embargo Krievijai ar atpakaļejošu datumu. Tāpat neesot izmantota iespēja pilnībā ierobežot jebkāda veida jauno tehnoloģiju piegādi Krievijai. “Protams, mums vēl ir iespēja skatīties arī uz tālākiem finanšu ierobežojumiem,” skaidroja Rinkēvičs.

Viņš atzina, ka visas sankcijas uzreiz nedrīkst piemērot, bet, ja vajadzēs, tad instrumentu klāsts spiediena pastiprināšanai pret Krieviju ir pietiekami plašs, tomēr ārlietu ministram ļoti gribētos, lai tas nav jādara.

Rinkēvičs pauda pārliecību, ka sankcijas, kuras ES Krievijai piemēroja vasarā, neļāva pasliktināties situācijai Ukrainā. “Acīmredzot šobrīd jau pat pašā Krievijā tie ārkārtīgā nacionālisma dēmoni ir tik ļoti atraisīti, ka, iespējams, pat Krievijas valdība tos vairs nevar īsti savaldīt, un tā lieta ir izgājusi no kontroles,” sacīja Latvijas ārlietu ministrs.

Viņš pieļāva, ka 17.novembrī gaidāmajā ES ārlietu ministru sanāksmē varētu tikt diskutēts par ES nākamajiem soļiem sankciju pastiprināšanai pret Krieviju un “varētu tikt uzdots gatavot priekšlikumus par tālāku sankciju ieviešanu”.

Kā ziņots, jautājums par tālāku sankciju nepieciešamību pret Krieviju varētu tikt apspriests arī ar ES augsto pārstāvi ārlietās un drošības politikas jautājumos, Eiropas Komisijas (EK) viceprezidenti Federiki Mogerīni, kura šodien ierodas vizītē Latvijā.

Mogerīni iepriekš ir norādījusi, ka situācijai Ukrainā ir jābūt galvenajam jautājumam ES un NATO dienaskārtībā. “Šodien galvenajai diskusiju tēmai ir jābūt Ukrainai, kā nodrošināt konflikta risināšanas ceļu meklēšanu,” pēc pagājušajā nedēļā notikušās tikšanās ar NATO ģenerālsekretāru Jensu Stoltenbergu pavēstīja Mogerīni.

Viņa piebilda, ka patlaban galvenā problēma Ukrainā ir miera dialoga izjukšanas iespēja. “Tas ir galvenais risks, ka mēs aizveram iespēju logu dialogam Ukrainas iekšienē un dialogam ar Krieviju,” sacīja Mogerīni.

 

Komentāri (16)

traductrice 13.11.2014. 10.14

Izskatās, ka rietumi vēl varētu samierināties ar “iesaldēto mieru” Ukrainas austrumos, kā pacieš gan Piedņestru, gan Osetiju, gan vēl vienu otru Krievijas kaku kartē. Diemžēl (bet varbūt par laimi nelaimē) šoreiz šāds scenārijs neder pašai krievijai. putlers iet uz atklātu karu, un Rietumiem paliks aizvien mazāk argumentu nogaidošai politikai. Ukrainai “tiks ļauts” protams cīnīties vienai pašai, vismaz sākumā, bet esmu pārliecināta, ka pasaule Ukrainu krievam saplosīšanai neatdos. Pienāks brīdis, kad ar sankcijām jau noasiņojušajai Krievijai tiks izdarīts ātrs, bet precīzs sitiens. Un būs “putler kaput”.

+8
0
Atbildēt

0

andrejs_gr 13.11.2014. 09.53

Kamēr Putins redzēs, ka taukos ieaugušie rietumnieki nebūs gatavi paciest reālus ekonomiskos zaudējumus un iziet no savas komforta zonas, viņš neapstāsies. Putinam ir pārliecība, ka vēl tikai nedaudz ir jāuzspiež un ukraiņi būs uz ceļiem. Rietumi dēļ Ukrainas nekaros – tāda ir Putina pārliecība. Jo vienīgais no kā viņš baidās ir reāls karš pret rālu pārspēku. Tā kā tas nedraud – viņš ir mierīgs. Pat augošās ekonomiskās problēmas pašu valstī izskatās viņi neuztrauc, jo domā, ka nozombētie vatņiki visu pacietīs viņa šizofrēnisko ideju īstenošanas vārdā.

+7
0
Atbildēt

1

ierados 13.11.2014. 09.51

Kā krievu lumpeniem beigsies haļava, tā atņirgsies “nacionālistiskais dēmons”. Paies kāds pusgadiņš vēl un ekonomika liks sevi manīt. Protams, ja netiks ātrāk ieviestas koncentrācijas nometnes neapmierinātajiem lumpeņiem.

+3
0
Atbildēt

1

    v_rostins > ierados 13.11.2014. 11.59

    ierados

    Kāds vēl “nacionālistiskais”? Krievi ir starpatniska vergu varza, kad modificēta zvērisku slepkavu bandā. Varbūt biji domājis šovinismu(rusismu), kā visbīstamāko fašisma paveidu.

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu