Par filmēšanu un strādāšanu • IR.lv

Par filmēšanu un strādāšanu

97
Saeimas deputāts Arturs Kaimiņš ar savu videokameru parlamenta sēdē. Foto: Evija Trifanova, LETA
Sanita Upleja

Kādēļ nodarīt sev to, ko nevēlamies darīt citiem

Iedomāsimies situāciju, ka jūsu mājā ielauzušies bruņoti laupītāji un jūs paspējat izsaukt policiju. Policisti atbrauc, bet tā vietā, lai darītu savu tiešo darbu un cīnītos ar laupītāju, viņi izvelk savas videokameras un saka, ka mēs te tagad pafilmēsim savam videoblogam. Vai tad, kad pie jūsu sirdstrieku tikko pārcietušās vecmāmiņas atbrauc neatliekamās medicīniskās palīdzības brigāde un slimnieka glābšanas vietā sāk filmēt savam videoblogam. Vai ugunsdzēsēji, kuri ugunsgrēka dzēšanas vietā filmē, kā liesmas “skaisti” aprij jūsu māju, kurā, iespējams, vēl atrodas kāds jūsu ģimenes loceklis vai iemīļots mājdzīvnieks.

Diezin vai kāds no mums gribētu tādā situācijā atrasties. Tad kādēļ sabiedriskajos tīklos un plašsaziņas telpā patlaban valda tāda sajūsma par 12.Saeimas deputāta Artura Kaimiņa (LRA) videoblogu jeb Saeimas darba norišu filmēšanu un vulgāru komentēšanu?

Kaut ko zinot par A.Kaimiņa darbošanos pirms vēlēšanām, mani, protams, neizbrīna viņa apņemšanās nemitīgi filmēt, “izgaismot” un komentēt tik nīstamo Saeimas deputātu darbošanos, taču vairāk mani izbrīna tieši viņa pieredzējušāko partijas kolēģu attieksme pret šādu ņirgāšanos par pašu svarīgāko demokrātisko institūciju Latvijas valstī.

Darīt darbu

Pat ja A.Kaimiņa priekšvēlēšanu izdarības bija izdevīgas, lai Latvijas Reģionu apvienība iekļūtu Saeimā, tagad pēc Saeimas sliekšņa pārkāpšanas viņa pieredzējušākie kolēģi varbūt varētu tomēr izrādīt lielāku cieņu pret Latvijas Saeimu un savam jaunajam kolēģim pastāstīt, ka darbs sabiedrības pārvaldē un Saeimā ir tāds pats darbs kā jebkurš cits un ka tas jāveic kārtīgi un apzinīgi, nevis publiski par to ņirgājoties un terorizējot kolēģus.

Ar pieredzējušiem A.Kaimiņa kolēģiem es šajā gadījumā domāju partijas līderi Mārtiņu Bondaru un Latvijā ļoti cienīto mediķi Mārtiņu Šicu. Vai tiešām M.Bondaram, kuram priekšvēlēšanu cīņā neapšaubāmi vairāk palīdzēja “ieraksts” biogrāfijā par darbu prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas kancelejas vadīšanā nekā “Latvijas krājbankas” vadīšana, tāda attieksme pret darbu Saeimā liekas normāla?

Kā būtu, ja V.Vīķe-Freiberga savulaik būtu devusies uz sarunām ar ārvalstu līderiem un dažādiem starptautiskiem pasākumiem nevis ar mērķi, lai darītu savu prezidentes darbu, bet gan “pafilmētu” un parādītu tautai, kā tie tur lielie pasaules vīri patiesībā izskatās un ko patiesībā dara? Ar kameru rokā dzenātu Džordžu V.Bušu vai Žaku Širaku līdz tualetei. Vai tad M.Bondars pats savulaik prezidenta kancelejā arī tikai filmēja un “izgaismoja blēžus” jeb tomēr darīja savu tiešo darbu?

M.Šics iekļuva Saeimā ilgā un labi darītā mediķa darbā iegūtās sabiedrības cieņas dēļ. Vai tad arī viņam liktos normāli, ka viņa paša savulaik vadītā Katastrofu medicīnas centra darbinieki dotos uz izsaukumu nevis, lai glābtu cilvēkus, bet filmētu un pēc tam ar uzņemtajām šausmu ainām dižotos videoblogā?

Drupināt stūrakmeni

Līdzīgus jautājumus gribas uzdot arī tiem vēlētājiem, kuri balsoja tieši par A.Kaimiņu, tajā skaitā arī daudzajiem balsotājiem ārzemēs. Iespējams, ka daļai no viņiem ir arī dubultpilsonība un līdz ar to iespēja balsot arī mītnes zemes parlamenta vēlēšanās. Vai arī tajās jūs atbalstāt “lielāko ākstu”, skaidri zinot, ka tāda rīcība neatrisinās nevienu bezdarba, nodokļu vai ienākumu problēmu?

Lielākā ironija ir tā, ka salīdzinoši daudz balsu un plusu A.Kaimiņš saņēmis no balsotājiem ārzemēs – ja kopumā LRA ierindojās piektajā vietā, tad ārzemēs tā ir otrajā vietā. Turklāt, ja ieskatās Centrālās vēlēšanu komisijas datos, tad īpašs atbalsts A.Kaimiņa pārstāvētajai partijai bijis Lielbritānijā, Īrijā, Norvēģijā, Zviedrijā, Dānijā, Nīderlandē, Islandē.

Tad nu jautājums tiem balsotājiem – vai tiešām domājat, ka tāda labklājība, kādu jūs ieradāties baudīt minētajās valstīs, ir sasniegta, ņirgājoties par parlamentu, rupji lamājoties un vēlējot par lielākajiem ākstiem?

Drīzāk jau gan tādēļ, ka visās šajās valstīs ir gadiem koptas un cienītas demokrātijas tradīcijas un institūcijas. Gadiem ilgi ir kārtīgi strādāts, nodokļi maksāti un valstu labklājība vairota.

Tad kādēļ gan savai dzimtajai zemei Latvijai nodarīt to, ko nevēlamies darīt citiem? Kādēļ apzināti un ar ļaunu smīnu drupināt mūsu valsts demokrātijas nozīmīgāko stūrakmeni – Saeimu. Var jau visādiem vārdiem lamāties, bet, ja nu vispār kādam esam pateicību parādā par mūsu valsts attīstību pēdējo divdesmit gadu laikā, tad tā ir demokrātiska iekārta un tautas tiesības izvēlēties savu pārvaldi. Latvijas demokrātijas ēkas pamati vēl nemaz nav paspējuši tā kārtīgi nosēsties, kad mēs jau sākam tos sparīgi drupināt no viena stūra.

Galu galā Latvijas Satversme paredz no 100 deputātiem sastāvošu Saeimu, nevis no 99 deputātiem un viena filmētāja. Turklāt nedomāju, ka šeit ir vietā arī līdzība ar galma ākstu, kuram vienīgajam ir tiesības karalim teikt patiesību acīs. Latvija nav karaļvalsts, kurā nenotiek vēlēšanas un par karaļa necienīšanu cērt galvas. Mums ir demokrātiski ievēlēta sabiedrības pārvalde valsts un pašvaldību līmenī, tāpat kā vārda brīvība un tiesības atklāti kritizēt varas pārstāvjus. Kaut vai paraugoties uz austrumiem no Latvijas šobrīd, patiesībā lielākais prieks ir par to, ka mums joprojām ir iespēja brīvi vēlēt Saeimu un baudīt demokrātijas labumus.

Kā savā jaunajā grāmatā “Political Order and Political Decay. From the Industrial Revolution to the Globalisation of Democracy” raksta pazīstamais politikas pētnieks Frensiss Fukujama: “Nevienam, kas dzīvo stabilā liberālā demokrātijā, nevajadzētu bezrūpīgi domāt, ka tās izdzīvošana ir neizbēgama. Nav neviena automātiska vēsturiska mehānisma, kas padara progresu neizbēgamu, novērš sabrukumu un lejupslīdi. Demokrātijas pastāv un izdzīvo tikai tādēļ, ka cilvēki grib un vēlas cīnīties par tām.”

Autore ir neatkarīgā žurnāliste

 

Komentāri (97)

zanE. 11.11.2014. 10.17

…vakardienas Dombura studija, kurā “zvaigžņojās” Kaimiņš – vēl nekad neesmu piedzīvojusi tādu kauna sajūtu, kad deputāts, kurš vēlas izveidot komisiju Zolitūdes traģēdijas izmeklēšanai – ar tādu cinismu, augstprātību, paaugstinot balsi, runājot absolūtas muļķības, nespējot atbildēt uz jautājumiem – uzbruka traģēdijā bojāgājušo un cietušo radiniekiem….deputāts(?), kuram būtu jāaizstāv cietušo intereses – uzvedās, kā no meža iznācis orangutans….

….kāda apbrīnojama saskaņa Kaimiņam izveidojusies ar SC deputāti Regīnu Ločmeli-Luņovu, kura vienīgā zinot, kā pareizi jādara….kura uzņēmusies aizstāvēt Zolitūdes traģēdijā cietušo intereses, tāpēc bija jāiestājas SC un jāiekļūst Saeimā….un viņas pirmais darbs bija atsaukt prasību tiesā pret Ušakovu, kurš vienīgais(!) interesējoties un kontaktējoties ar cietušajiem….

…pēc vakardienas raidījuma – nebūs ilgi jāgaida, kad Kaimiņš paziņos – ar diegiem nav aršana un iestāsies Saskaņas centrā, kurā spēs realizēt savas intereses…

…pievienojos tiem, kuriem, sakarā ar komisijas izveidi radies jautājums – vai komisija izvērtēs arī RD atbildību?…lasot sagatavoto iesniegumu, par to rodas šaubas!

drīzāk izskatās pēc SC mēģinājuma celt savus reitingus un novērs uzmanību no RD (N.Ušakova ) atbildības….un klauns Kaimiņš ir viena no sastāvdaļām šī mērķa sasniegšanai….

+30
-10
Atbildēt

10

    jurrri > zanE. 11.11.2014. 18.00

    Ino, lūdzu, nerunā niekus!

    Acīmredzot neesi sapratis, ka IR publika ir tā, kas lasa IR, nevis sarunājas (sarakstās) ar sevi viedokļu lapā.

    Turies!

    +1
    -12
    Atbildēt

    0

    Normunds > zanE. 12.11.2014. 09.38

    uzbruka traģēdijā bojāgājušo un cietušo radiniekiem….

    ================

    Ļoti izskatās, ka “cietušie” jau ir labi iebaroti. Izmeklēšanas komisijai jābūt, pirmkārt, tāpēc, lai noskaidrotu saeimas partiju un būvnieku koruptīvās saites.

    +3
    -10
    Atbildēt

    0

    IvarsA > zanE. 12.11.2014. 02.11

    Kauna sajūta ir skatoties uz Āboltiņu un Zaķi! Kauns ir skatoties uz VID ēku. Kauns ir skatīties uz Citadeles pārdošanas procesu, kauns ir skatīties uz “zelta tiltu”, “Latvijas metalurgu”, “Latvenergo lietu”, “3 mio lietu”, caurumiem likumos un RE & RE varas ģīmjiem utt. Varas partijas ir finišējušas atstājot aiz sevis asiņainu sliedi un viņu mūžs nebūs vairs ilgs. Rudā var cielēt uz prezidenta krēslu, bet tas nenotiks, toksiskā mandāta dēļ. Diemžēl KNAB tika izveidots V vajadzībām un bija labs, tikai ar Strīķi priekšgalā…tu to zini tikpat labi kā es…ā..un vēl: krievi nāk!

    +4
    -9
    Atbildēt

    0

    lno > zanE. 11.11.2014. 16.13

    Ak tad IR publika domā, ka Latvija ir utaina zeme?:):):)

    +5
    -9
    Atbildēt

    0

    lno > zanE. 11.11.2014. 12.30

    zanE…vēl nekad neesmu piedzīvojusi tādu kauna sajūtu, kad deputāts, kurš vēlas izveidot komisiju Zolitūdes traģēdijas izmeklēšanai – ar tādu cinismu, augstprātību, paaugstinot balsi, runājot absolūtas muļķības…

    ____________________

    Nu vienkārši šausmas:):):) Deputātu muļkības mēs dzirdam ik dienas un arī no valsts pirmajām personām. Atļaušos atgādināt, ka LNT ir komerckanāls un Domburs raidījumu vadīja labi. Manuprāt ja par ko būtu jāuztraucas, tad tas ir pēdējais LTV1 Aizliegtais paņēmiens, kurā populārais aktieris Latviju nosauca par nabagu utainu valsti un raidījuma vadītājam Bojāram nebija nekādu iebildumu, toties Rinkēviču nosauca par meli….

    +9
    -10
    Atbildēt

    0

    IvarsA > zanE. 12.11.2014. 23.34

    Normund, Cietušo neparasto uzvedību, ļoti pareizi atzīmēji, to ievērojuši daudzi. Ļoti iespējams, ka viņi ir bijuši kontaktā ar vainīgajiem.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Centrum > zanE. 12.11.2014. 12.33

    Pridurok,piever savu maizes kasti.Mēsls vēl cietušos ap..irsīs,tev rokas apraut vajadzētu lai savu stulbumu nespētu izrādīt.

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

    Ebenemezers-3 > zanE. 12.11.2014. 02.44

    vislielaakaa kauna sajuuta tomeer ir redzot kaa smagajos noziegumos apsuudzeets cilveeciņš ņemaas ap valdiibas sastaadiišanu , cietumaa šii valstiņa viņu iemest nevar , prokuroru , kurš mellu muti gadiem racis peedas ruudiitam noziedzniekam , kurš valsti nozadzis pašaa finiša taisnee izmet no speeles , bet vainiigie gavilee un veel joprojaam nosaka ,ka lielaakie kretiini liekami amatos , tad arii atkriit jautaajums , kaadeeļ veeleešanu procesaa tik maz daliibnieku , kautgan referendumi noraada , ka nav nemaz tik maz to balstiesiigo Latvijā

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    Raicha > zanE. 11.11.2014. 10.42

    Dabiski. Lai celtu jaunu, jāsagrauj/jāaizmirst vecais.

    Ok, atvainojos, ja kādam salīdzinājums šķiet nevietā saistībā ar Zolitūdes notikumiem, bet nu klasiskas sentences grūti pārfrāzēt…

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    traductrice > zanE. 11.11.2014. 10.36

    piebilstot par vakardienas Dombura raidījumu,

    man iekrita prātā Zolitūdes cietušās tēze, ka Komisija gatavojas nodarboties ar to, ko cietušo apvienība gada laikā jau ir paspējusi izdarīt. Viņa uzdeva Artusam jautājumu – bet vai Jūs esat IEPAZINIES ar darba protokoliem, kuros ir skaidri redzams PADARĪTAIS? Atbilde, kā jau Artusam pienākas, tieša un skaidra – NĒ. Bet tas neliedz piepūst vaigus un mesties darbā. Kādā darbā? Kādi mērķi? Kādi atskaites punkti?

    Mani pārsteidza, ka Ločmele un Kaimiņš bīda Komisiju, bet nevīžo iepazīties ar to, kas gada laikā jau ir izdarīts. It kā Zolitūde būtu notikusi vakar, un šodien viņi ir apņēmības pilni… piepūst vaigus.

    +30
    -2
    Atbildēt

    0

Austras koks 11.11.2014. 08.00

Pilnībā pievienojos autores viedoklim.

+26
-7
Atbildēt

1

    Normunds > Austras koks 12.11.2014. 09.21

    Nepiekrītu autores viedoklim. Saeima nav nekāds parasts kantoris, bet vieta, kur tiek izlemti mūsu likteņi. Un lēmuši viņi līdz šim ir vairāk savu partiju sponsoru interesēs, nevis tautas un valsts interesēs. Tāpēc deputātu sarunas pīpētavā vai tualetē ir filmējamas un publiskojamas, ja viņi tur runā par lietām, kas attiecas uz mūsu dzīvi.

    +2
    -12
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu