Zatlers: Saeimu atlaist bija jēga • IR.lv

Zatlers: Saeimu atlaist bija jēga

28
Valdis Zatlers. Foto: Edijs Pālens, LETA

Zatlers: Lembergam patīk kandidēt, bet nepatīk uzņemties atbildību

Lai arī Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) atkal ir pie valdības galda un politiskajam procesam pa vidu grozās par oligarhu dēvētais Ventspils mērs Aivars Lembergs, bijušais Valsts prezidents Valdis Zatlers intervijā aģentūrai LETA pauž viedokli, ka atlaist 10.Saeimu bija jēga.

11.Saeima pieņēma vairākus ļoti būtiskus likumus, kas nepieļaus “trekno gadu” dzīres, kādas bija 2005.-2007.gadā, uzskata Zatlers. Varbūt to nosaukumi skan sausi: es deklarācija, Fiskālās disciplīnas likums, bet tie nodrošina, ka valdības vairs nevarēs eiforijā tērēt valsts budžeta līdzekļus. Lembergs jau ir izteicies, ka vajadzētu iztērēt miljardu dažādām vajadzībām, ka ir jāpalielina valsts parāds, bet šie likumi neļaus to darīt.

Pēc Zatlera domām, ir viena cita nelaime – atbildība. “Trekno gadu” krīzi uz saviem pleciem iznesa vienkāršie cilvēki, kuriem tika samazinātas algas, kuri zaudēja darbu, nevarēja uzturēt ģimeni. Zatlers uzskata, ka atbildību nosacīti varēja uzlikt oligarhiem. “Daži no “trekno gadu” vaininiekiem savu ietekmi tagad ir zaudējuši, bet Lembergs ir tikai “noskurinājies” un ir gatavs sarīkot jaunus “treknos gadus”, atkal neuzņemoties ne par ko atbildību. Viņš atkal paietu maliņā, kaut kur paslēptos un būtu mūžam populārs. Lembergs nekad nav bijis ne ministrs, ne Ministru prezidents, kaut arī ZZS pirms katrām Saeimas vēlēšanām viņu šim amatam izvirzīja, labi zinot, ka Lembergs nekad nebūs premjers. Lembergam patīk kandidēt, bet nepatīk uzņemties atbildību. Viņam patīk ietekme, bet nepatīk atbildēt par savas ietekmes sekām,” ir pārliecināts Zatlers.

“Divi citi oligarhi – Ainars Šlesers un Andris Šķēle – ir atbildējuši par savas ietekmes sekām, bet Lembergs – nē. Tāpēc es skaidri un gaiši pasaku cilvēkiem visā Latvijā: esiet uzmanīgi! Ekonomiskā krīze, kas skāra katru cilvēku, katras ģimenes spēju uzturēt un skolot savus bērnus, atmaksāt kredītus, var notikt vēlreiz,” brīdina Zatlers.

Runājot par paša dibinātās Reformu partijas (RP) veikumu, Zatlers apgalvo, ka RP izpildīja gandrīz visus pirms 11.Saeimas ārkārtas vēlēšanām vēlētājiem dotos solījumus un pēc tam pārtrauca eksistēt. “Kāds tam ir izskaidrojums? Par to vēl strīdēsies politologi un vēsturnieki, bet fakts ir fakts. Bija lietas, ko RP nepaspēja. Piemēram, Valsts prezidenta vēlēšanās joprojām nekas nav mainījies, arī nākamo prezidentu Saeimā vēlēs aizklāti. RP deputāti nespēja panākt, ka tiek samazināti darbaspēka nodokļi ilgtermiņā, un nav skaidrs, kas ar tiem notiks nākotnē un kā tas ietekmēs valsts augšupeju un ģimeņu labklājību. Tie visi ir atklāti jautājumi.”

“Vēl viena lieta. Pirms trim gadiem RP tika pārmests, ka tā daudz strīdējās, rakstot valdības deklarāciju, centās tajā ierakstīt konkrētus valdības darāmos darbus un tikai tad sākt dalīt amatus. Patlaban, veidojot jauno valdību, vispirms tika dalīti amati, ko dēvē par “atbildības sfērām”, bet par valdības darāmajiem darbiem sāka runāt tikai tad, kad bija vienojušies, kurš kurā krēslā sēdēs. Šajā ziņā mēs esam atkāpušies soli atpakaļ, bet labi, ka bijām paspēruši divus soļus uz priekšu,” uzskata Zatlers.

 

Komentāri (28)

dzeris49 09.11.2014. 09.58

Protams, ka bija jēga, iepriekšejā Saeima izdarīja daudz ko pozitīvu, kaut vai tas, ka Lemberga zombiji pasēdēja opozīcijā, un no politiskās skatuves pazuda PLL, kaut, varēja izdarīt daudz ko vairāk, pārsvarā esot divām progresīvi un rietumniciski orientētajām partijām.

Kāpēc neizdarīja – iemesli daudzi, ne tikai Zatlera kļūda, radikāli mainot savu nostāju pret SC, bet, arī “pateicoties” V, kas, īstenībā, bija vairāk norūpējusies par vienīgā konkurenta iznīcināšanu liberalajā lauciņā, nekā par reformām.

Vairāk Saeima ar tādām potencialām iespējām nebūs ilgi, jo Latvijā tikai gadījuma pēc bija iespējams tik liels izglitotu, liberāli un rietumnieciski noskaņotu, un nekorumpētu cilvēku daudzums Saeimā, kas savos uzskatos pieturas pie Rietmu vērtībām un tradīcijām, diemžēl, iespēja ko radikāli mainīt Latvijas politikā, īstenībā, tika palaista garām, jo Latvijā partijām, kā vienmēr, pirmajā vietā bija savas partijas, nevis valsts intereses.

+17
-3
Atbildēt

1

    Edgars Avotiņš > dzeris49 10.11.2014. 09.23

    ja neskaita to, ka “zombiji pasēdēja opozīcijā”, tad ko gan iepriekšēja Saeima konkrēti tādu labu izdarīja?

    0
    0
    Atbildēt

    0

gustaps 09.11.2014. 11.07

Pēc katras jaunas Saeimas ievēlēšanas nākamajā dienā jau radusies entuziastu grupa Saimas atlaišanai. Jo tāda nu ir mūsu vēlētāja kvalitāte.

Konkrētais gadījums bija tik brēcošs, ka atlaišana sekmējās. Jo bija tā retā astronomiskā situācija, kad sakrita pilsoņu un lumpeņu vēlmes. Un tas rezults (atlaišana) bija labs un pareizs.

Bet turpinājums – kā vienmēr. Satrakotie Zīgerista fani uz rokām ienesa Saeimā Zatleru, lai turpat tuvākā laikā sistu viņu krustā.

Joprojām pieturos pie domas, ka Zatleram bija lieli un tiešām gudri risinājumi padomā. Bet viņam nebija partijas. Partiju būtu jāgatavo ļoti ilgi, piesaistot Domu Biedrus. Tā vietā Zatlers uz ātru roku savāca visai raibu publiku. Hrestomātiskos 6 neliešus ieskaitot.

Bet rezultātā tomēr bezkaunīgākie tautas kalpi tika daļēji aizskaloti, daļēji pierāvās. Nu jau gan atkal atspirguši.

+17
-5
Atbildēt

3

    Optiskais Tēmeklis > gustaps 09.11.2014. 18.16

    Latvijas politikas sieviešu bobslejā, Zalteram dibinot vēl vienu ekonomisko interešu pulciņu, ko Zatleram gribējās redzēt kā pārtiju, Zatlers pēc rīkojuma N2. 2 ērti iesēdās kamaniņās, bet stūma paša Ļiļka un kādreizējās prežkancelejas blondīnes, ķipp, Kukula, kas cerēja pārņemt Rīgas brīvostu un pieķert, ja izdosies, arī pārējās klāt, vēl arī Lībiņa -Egnere un vēl pārītis līdzvērtīgu karjeristu. Tomēr tehniski/tehnoloģski labākā stūmēja ir Solvita Āboltiņa ar piepratijiskajām Āriju Dombrovsku un Sandru Bukani. Vienotības skaļrunītis un tvītu lakstugailis Pulks pilda Lemberga & Co apskaņošanas funkciju, bet pēc Valda Dombrovska nolaišanās Briselē Sandra Bukane ir Ventspils brīvostā pa sētas durvīm ielaista. Kas atliek stipru sievišķu vāji stumtajam Zatleram, — pavicināt mīkstas dūrītes pēc zaudētas kaujas un stereofoniski piebalsot Pulka tipa spaiņiem ar elektromagnētu?

    +4
    -6
    Atbildēt

    0

    betijacelmale > gustaps 09.11.2014. 11.30

    Zatlera tanki, ar kuriem viņš taisījās ievilkt koalīcijā SC, sagrāva gan elektorāta uzticību, gan partiju. Turpmākais bija 4 gadus gara agonija.

    +12
    -14
    Atbildēt

    0

    klusais > gustaps 09.11.2014. 17.56

    nepilnus 3 gadus :)

    +9
    -3
    Atbildēt

    0

Lauris Grâvelis 09.11.2014. 12.09

Bez Zatlera nosauktajiem lēmumiem gribu atzīmēt arī to, ka ZRP deva lielu mācību visai sabiedrībai, ka nevar uzticēties ātri “uzceptām” partijām un vienkārši “jauniem” cilvēkiem…

+13
-2
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu