Parakstīts līgums par valstij piederošo "Citadeles" akciju pārdošanu • IR.lv

Parakstīts līgums par valstij piederošo “Citadeles” akciju pārdošanu

23
Banka "Citadele". Foto: Ieva Lūka, LETA

Pircējs par 74 miljoniem eiro ir 12 starptautisku investoru grupa un “Ripplewood”

Parakstīts līgums par valstij piederošo bankas “Citadele” akciju pārdošanu valdības izraudzītajai 12 starptautisku investoru grupai un “Ripplewoods Advisors LLC” par 74 miljoniem eiro. Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB) savā īpašumā saglabās 25% bankas kapitāldaļu.

Pēc darījuma noslēgšanas “Ripplewood” piederēs 22,4% akciju, bet pārējiem starptautiskajiem investoriem – 52,6% bankas akciju, paziņojumā medijiem informē Privatizācijas aģentūra (PA).

Piektdien, 7.novembrī, plānots iepazīstināt medijus ar bankas “Citadele” investoru vārdiem.

Paredzēts, ka ar investoriem iepazīstinās “Ripplewood Advisors LLC” izpilddirektors un dibinātājs Tims Kolinss, sacīja Privatizācijas aģentūras (PA) sabiedrisko attiecību vadītājs Guntis Kārkliņš.

Darījuma nosacījumi paredz, ka investori un ERAB palielinās bankas kapitālu par desmit miljoniem eiro. Darījums noslēgsies 2015.gada pirmajā ceturksnī, kad tiks saņemts atbilstošo uzraudzības iestāžu apstiprinājums. Pārdošanas cena var mainīties atkarībā no bankas darbības rādītājiem līdz 2014.gada beigām, salīdzinot ar plānotajiem rādītājiem. Tāpēc galīgā cena tiks noteikta 2015.gada pirmajā ceturksnī, informē PA.

Visi ieguvumi no iespējamās cenas korekcijas tiks ieguldīti bankas kapitālā.

PA paziņojumā arī teikts, ka “Ripplewood” plāno padarīt banku “Citadele” par vienu no nozares līderiem Latvijā.

Līgumu parakstījuši PA valdes locekļi Vladimirs Loginovs un Ģirts Freibergs un “Ripplewood Advisors LLC” izpilddirektors un dibinātājs Tims Kolinss.

“Noslēdzot sarežģītu pārdošanas procesu gada garumā, mēs esam pabeiguši svarīgu bankas restrukturizācijas posmu. Ar šo darījumu banka “Citadele” ir ieguvusi spēcīgu un uz nākotni orientētu investoru. “Ripplewood” izveidotais konsorcijs izpildīja mūsu izvirzītos kritērijus, piedāvājot finanšu stabilitāti, labu reputāciju un biznesa stratēģiju turpmākai izaugsmei. Valsts var pārtraukt atbalsta sniegšanu bankai pārliecībā, ka “Citadele” arī turpmāk būs starp vadošajām bankām Latvijā,” paziņojumā medijiem raksta PA valdes priekšsēdētājs Vladimirs Loginovs.

“Ripplewood” dibinātājs Kolinss paziņojumā uzsver, ka investoriem ir ilgtermiņa plāni: “”Ripplewood” lepojas, ka Latvijas valdība par pievilcīgāko ir atzinusi mūsu piedāvājumu. Kā ilgtermiņa investors mēs ar entuziasmu raugāmies uz mūsu ieguldījumu bankā “Citadele”‘- tā ir finanšu iestāde ar profesionālu vadības komandu un stabilu pozīciju Latvijas tirgū. Mēs esam pārliecināti, ka “Citadele” kļūs par vienu no nozares līderiem Latvijā un Baltijas reģionā, nodrošinot izcilu pakalpojumu kvalitāti un sniedzot jaunus pakalpojumus saviem klientiem. Ar mūsu atbalstu “Citadele” var uzlabot banku pakalpojumus Latvijā kopumā, tādējādi veicinot turpmāku ekonomisko izaugsmi.”

Savukārt ERAB pirmais viceprezidents Filips Benets paziņojumā pauž pārliecību, ka, pārdodot valstij piederošās bankas “Citadele” kapitāldaļas “Ripplewood”, ir izdarīta pareiza izvēle gan bankai, gan valstij. “Mēs esam gandarīti par “Ripplewood” ilgtermiņa plāniem attiecībā uz banku “Citadele”. Turklāt ERAB saglabās savas akcijas bankā “Citadele”, lai stiprinātu tās attīstības nākamo posmu, kas nāks par labu bankai un Latvijas ekonomikai kopumā. Stiprs un stabils banku sektors ir kritiski svarīgs faktors ekonomikas ilgtspējīgai izaugsmei, ko ERAB joprojām ir gatava atbalstīt,” norāda ERAB pārstāvis.

Premjerministre Laimdota Straujuma (Vienotība) paziņojumā pauž gandarījumu par ASV investīcijām, kas Latvijas finanšu sistēmā līdzsvaro ārvalstu ieguldījumus un vairo drošību. Ministru prezidente pauž cerību, ka šīm investīcijām no ASV sekos citas, novērtējot Latvijas investīciju pievilcību un citas priekšrocības, veidojot jaunas ražotnes un projektus, kas nodrošinās jaunas darbavietas.

“Līguma parakstīšana ar “Ripplewood Advisors” un ietekmīgu starptautisko investoru grupu nozīmē bankas “Citadele” pārveidošanu par nozares līderi Latvijā, palielinot konkurenci Latvijas finanšu tirgos un tādējādi sniedzot labākus pakalpojumus banku klientiem. Apvienojot “Ripplewood” komandas pārraudzību un ERAB atbalstu ar bankas “Citadele” vadību, bankai ir iespējas kļūt par nozīmīgu Latvijas ekonomiskās izaugsmes balstu,” norāda Straujuma.

Papildus informācija par darījumu tiks sniegta preses konferencē piektdien, 7.novembrī.

 

Komentāri (23)

Optiskais Tēmeklis 05.11.2014. 16.38

Lai Citadeles pircējiem tomēr mazliet pamātu, ka visi te nav muļķi, valdības pārstāvjiem viņus nevajadzētu saukt par investoriem, bet neitrāli — par bankas Citadele pircējiem. Investoriem nav vajadzīgas tiešibas banku sist tālāk gaisā jau pēc 2 vai 3 gadiem. Tādēļ ne MP, ne ministriem šajā gadījumā terminu investors nevajadzētu pieminēt, — lieki liekuļojot un izliekoties par vēl lielākiem vientiešiem/aborigēniem.

+6
-4
Atbildēt

3

    andrejs > Optiskais Tēmeklis 05.11.2014. 16.43

    Tādēļ ne MP, ne ministriem šajā gadījumā terminu investors nevajadzētu pieminēt, — lieki liekuļojot un izliekoties par vēl lielākiem vientiešiem/aborigēniem.

    ————————–

    Vienotība cer, ka tauta neuztvers atšķirību.

    +5
    -4
    Atbildēt

    0

    NYT > Optiskais Tēmeklis 05.11.2014. 17.10

    Atļaušos Jums nepiekrist. Ja pircējs būtu tik nelīdzsvarots un gāztu šeit savu naudu, nerēķinoties ar kara draudiem Eiropā, to par nopietnu investoru nevarētu uzskatīt. Līgumā minētais punkts par pārdošanas laika termiņu ir saprātīgs un nespiež banku pēc pāris gadiem pārdot, bet to attīstīt, izejot no situācijas. Krievija ir neprognozējams kaimiņš, kas vienmēr liks šaubīties par investīcijām Baltijas reģionā.

    Amerikāņu paziņojums, ka Citadeles bankas struktūru veidos, lai strādātu ar vietējiem, izslēdzot nerezidentu apkalpošanu, ir apsveicams. Tas radīja satraukumu tajos politiskajos spēkos, kuriem ciešas saites ar nerezidentiem.

    Uzskatu, ka šis ir labākais iespējamais darījums, kāds šādos apstākļos ir iespējams.

    +6
    -3
    Atbildēt

    0

    Ēriks > Optiskais Tēmeklis 05.11.2014. 18.12

    Cik tad viņi te iegāž to naudu?„Citadeles” banka pašlaik valsts budžetam ir parādā vairāk nekā 100 miljonus eiro, bet to paredzēts pārdot aptuveni par 70 miljoniem. Šā gada peļņa, kas varētu būt aptuveni 30 miljoni eiro, tiks jaunajam īpašniekam, jo cena jau noteikta, ierēķinot šo provizorisko peļņu.Un divi gadi ir pietiekami īss laiks,lai riskētu,šajā laikā karš vēl droši vien nesāksies un peļņa būtu tā vērts.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

andrejs 05.11.2014. 16.53

bankai «Citadele» kopumā tika sniegts valsts atbalsts 377,9 miljonu eiro apmērā – likviditātes atbalsts 203,7 miljoni eiro,

valsts daļa bankas kapitālā 109,9 miljoni eiro un subordinētais kapitāls 64,3 miljoni eiro.

———————————

un to visu pārdod par 74 miljoniem eiro. Izcili izdevīgs darījums. Tikai – kam?

+3
-5
Atbildēt

2

    Lauris Grâvelis > andrejs 05.11.2014. 18.22

    Tev matemātikā bija divnieks? Vai arī nepabeidzi pamatskolu?

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    andrejs > andrejs 05.11.2014. 18.35

    nu pastāsti, kā tad ir jārēķina? :)))))

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu