CVK: 12.Saeimas vēlēšanu rezultātu pilnīgu apkopošanu kavē daži ārzemju iecirkņi • IR.lv

CVK: 12.Saeimas vēlēšanu rezultātu pilnīgu apkopošanu kavē daži ārzemju iecirkņi

35
Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētājs Arnis Cimdars un CVK Informācijas nodaļas vadītāja Kristīne Bērziņa. Foto: Ieva Lūka, LETA
Māra Miķelsone

Balsis ir saskaitītas, problēmas esot ar protokolu pareizi noformēšanu

Vēl līdz pirmdienas, 6.oktobra, rītam Centrālā vēlēšanu komisija nebija apkopojusi pilnībā visus sestdien notikušo 12.Saeimas vēlēšanu rezultātus. Rezultātu apkopošanu kavējot daži ārzemju iecirkņi, Ir.lv teica CVK pārstāve Kristīne Bērziņa.

Viņa Ir.lv teica, ka Ārlietu ministrija esot ziņojusi CVK, ka patlaban atlicis tikai Minhenes vēlēšanu iecirknis, kura protokols kavējas.

CVK sekretārs Ritvars Eglājs Ir.lv teica, ka vēlēšanas ir notikušas un nodotās balsis ir saskiatītas, patlaban tikai kavējas balsošanas protokolu pareiza aizpildīšana. Iemesli tam esot vienkārši – dažas ārzemju iecirkņu komisijas laikus nespēj elektroniski aizpildīt šos protokolus. Bet Minhenes iecirknim, pēc viņa teiktā, vispār neesot interneta pieslēguma.

Vaicāta, vai savlaicīgu rezultātu saskaitīšanu kavēja kādas tehniskas problēmas, arī Bērziņa teica, ka problēmas ārzemēs radījusi vēlēšanu protokola pareiza aizpildīšana. Kamēr šie rezultātu protokoli nav pareizi aizpildīti, CVK mājas lapā arī nevar atainot, ka visas balsis ir saskaitītas.

Eglājs uzslavēja Ārlietu ministriju, ar kuru CVK bijusi laba sadarbība visu vēlēšanu laiku, jo ministrijas darbinieki dežurējuši un palīdzību snieguši ārzemju iecirkņu komisijām visas 24 stundas.

Kā liecina CVK informācija par 1047 no 1054 iecirkņiem, par “Saskaņu” nobalsojuši 23,13%, par “Vienotību” – 21,76%, par ZZS – 19,62%, par nacionālo apvienību – 16,57%, par NSL – 6,88%, bet par LRA – 6,55%. LRA ieguvusi astoņus mandātus, lai arī par to nobalsojis mazāks vēlētāju skaits nekā par NSL. Par NSL nobalsoja 62 472 vēlētāji, bet par LRA – 60 553 balsstiesīgie.

 

Komentāri (35)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu