Krievija ierobežos tirdzniecību un sadarbību ar sankcijas ieviesušajām valstīm • IR.lv

Krievija ierobežos tirdzniecību un sadarbību ar sankcijas ieviesušajām valstīm

38
"Coca-Cola" Krievijas variantā. Foto: ITAR-TASS/LETA

Krievija importē aptuveni trešo daļu no patērētās pārtikas

Krievijas prezidents Vladimirs Putins trešdien parakstīja rīkojumu par tirdzniecības un sadarbības ierobežošanu ar valstīm, kas ieviesušas ekonomiskās sankcijas pret Krieviju, galvenokārt vēršoties pret lauksaimniecības produktu importu.

Putina rīkojums paredz uz gadu “aizliegt vai ierobežot [..] Krievijas teritorijā ievest noteiktus lauksaimniecības produktus, izejmateriālus un ražojumus no valstīm, kas ieviesušas ekonomiskās sankcijas pret Krievijas juridiskām un/vai fiziskām personām vai pievienojušās šādam lēmumam”, ziņo LETA/ITAR-TASS.

Rīkojums “Par atsevišķu ekonomisku pasākumu ieviešanu Krievijas drošības garantēšanai” stājies spēkā ar tā parakstīšanas brīdi.

Krievijas prezidents uzdevis valdībai izveidot sarakstu ar lauksaimniecības produktiem un izejmateriāliem, kā arī uzskaitīt noteiktas darbības, kas nepieciešamas šī rīkojuma izpildei.

Krievijas valdībai arī jāveic pasākumi, lai nodrošinātu preču tirgu sabalansētu apgādi un nepieļautu lauksaimniecības un citu preču cenu pieaugumu, teikts Putina rīkojumā.

Krievijas valdībai arī jāizvērtē tirgus situācija un jāveic pasākumi, lai palielinātu Krievijas preču piedāvājumu vietējā tirgū.

Krievijas premjerministra Dmitrija Medvedeva birojs pavēstīja, ka pašlaik tiek sastādīts saraksts ar produktiem, kā imports tiks aizliegts, un pēc tam saraksts tiks iesniegts apstiprināšanai valdībā.

Krievijas oficiālie statistikas dati liecina, ka Krievija importē aptuveni trešo daļu no patērētās pārtikas. Lielu daļu no pārtikas importa veido produkti no bijušajām komunistiskajām valstīm.

Atbildē uz Rietumu ieviestajām sankcijām pēdējās nedēļās Krievija masveidā bloķējusi dažādu lauksaimniecības produktu ievešanu no Eiropas valstīm.

Eiropas Savienība (ES) un ASV 29.jūlijā nolēma piemērot papildu sankcijas pret Krievijas enerģētikas, ieroču rūpniecības un finanšu nozarēm, nosodot Maskavu par agresiju pret Ukrainu.

No Krievijas puses arī izskanējuši draudi Eiropas Savienības (ES) lidsabiedrībām slēgt vai ierobežot gaisa satiksmi Krievijas teritorijā.

 

Komentāri (38)

andris902 06.08.2014. 21.49

….no Twittera pērlēm:

– “Rietumu sankcijām pret Krieviju pievienojies arī Putins.”

+17
0
Atbildēt

0

putekliic 06.08.2014. 21.39

Apsveicu Krievijas iedzīvotājus ar deficītu atsevišķās preču grupās un cenu celšanos! Putins ir malacis – pats arī paplašina sankcijas pret savu valstu un iet pat vēl tālāk nekā paši rietumnieki. Pēdējo pasākumi bija mērķēti pret kara Ukrainā un režīma balstiem, tad Krievijas prezidents to piemēro pret visu tautu. Bet rietumi, tai skaitā arī mēs, izdzīvosim un pat vidējā termiņā tikai iegūsim vēl vairāk samazinot atkarību no neprognozējamā un aptrakušā kaimiņa! Lai tik turpina pašizolēties. Un Krievijas tautas arī nav žēl – ja paši ļauj sevi pataisīt par bidlo, tad saņems, ko ir pelnījuši.

+13
0
Atbildēt

10

    ILZE > putekliic 07.08.2014. 13.21

    gliters > putekliic 07.08.2014. 12.14

    Katrā ziņa tas projekts “Novorossija” ar visu Ukrainas DA sagrābšanu īsā laikā Putinam ir nokāries, ja grib “Dancigas koridoru” uz Piedņestru, ar algotņiem vien nepietiks, nāksies karot “pa īstam” un kas to lai zin, kādi mērogi tam visam būs un ar ko tas Krievijai beigsies. Ja atceramies vēsturi, gan 1905.g. revolūciju, gan 1917.g. lielā mērā izraisīja attiecīgi neveiksmīgais Krievijas – Japānas karš un I PK. Ilgstoša karadarbība neviena valdnieka popularitāti tautā nevairo.

    Kas attiecas uz tiem 20%, tad kompartijas un čekas spice parakstijās 80-to vidū uz pārmaiņām ar mērķi savai kastai gan vienlaikus dzīvot reālā sociālismā (bez liekulīgām runām par darbaļaužu paradīzi un dažādu padomisko rituālu ievērošanas), gan neierobežoti baudīt kapitālisma un atvērtās pasaules labumus. Tā ka diezvai šī atgriešanās pie blatiem un sadales atbilstoši amatiem un specveikaliem tik nesāpīgi notiks arī “augšās”.

    Un vēl kas… 40, 50, 60-jos ne mazums ļautiņu ticēja komunismam, tagad krievi netic nekam (pareizticība ir fufelis un ārišķība, jo krievi savā būtībā nav reliģiozi) – Putins var runāt par “slikto geiropu” un “pindosiem”, bet viņam nav tās “paradīzes zemes virsū”, ko krieviem piedāvāt, t.i. pozitīvas nākotnes vīzijas, kam krievu vairākums noticētu. Tā ka ja viņš nespēj laiku pa laikam uz ātro nokampt vienam vai otram kaimiņam kārtējo “teritoriālo” kumosu, viņam nav nekā, ar ko saliedēt krievu tautu, lai tā būtu ar mieru ēst kartupeļus vai pat tikai to mizas.

    Tāpēc esmu optimiste – Krievijai tūvākajos gados būs vien jāsabrūk.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Ansis Reinhards > putekliic 07.08.2014. 13.55

    > Šeloba

    Es neapšaubu, ka iestājies Krievijas beigu sākums. Bet pamatu lielam optimismam un jautrībai neredzu. Mērkaķim rokās automāts un tā ir realitāte!

    Sekas grūti prognozējamas.

    Patin filmu atpakaļ. Pirms pusgada neviens pat iedomāties nevarēja, ka būs tā kā ir… Ka kariņš Ukrainā ies vaļā pa īstam un neviens to novērst nevarēs. Nerunāsim par novēršanu, ka Rietumi tik ilgi un pamatīgi būs tādā apjukumā, ka tā visa aizsegā putlers demolēs Ukrainu, cik vien roķeles sniedz… Arī Krimas aneksijas iespēju reti kurš pieļāva.

    Lai Dievs dod, ka Tev un citiem, kas pareģo drīzu Krievijas patreizējās valdības izjukšanu būtu taisnība, bet mans čujs saka, ka tik viegli nebūs vis. Lielas pārmaiņas pasaulē notiek tikai caur lielām asinīm, diemžēl… Šādā kontekstā āboli un gaļa tiešām vairāk sarūgtinās pie labas dzīves pieradušos rietumniekus, nekā bidlostānas kartupeļēdājus… Ļaunums ir sīksts, diemžēl…

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    gliters > putekliic 07.08.2014. 14.31

    “Lai Dievs dod, ka Tev un citiem, kas pareģo drīzu Krievijas patreizējās valdības izjukšanu būtu taisnība, bet mans čujs saka, ka tik viegli nebūs vis.”

    Valsts, nevis valdības izjukšanu… 1991g. PSRS izjuka salīdzinoši mierīgi, tā ka nedomāju, ka arī šoreiz ir neizbēgama “asiņu jūra”. Un, starp citu, runa jau nav tikai par Krievijas “pašsankcijām” – OK, bez gaļas un āboliem var iztikt, bet kad sāks pietrūkt programmatūras apgreidi, aparatūra, rezerves daļas, dažnedažādas ķīmiskās sastāvdaļas, ko līdz šim nodrošināja caur importu – vnk sāksies un turpināsies ķēdes reakcijas veidā saimniecības pilnīga un galīga “noklāšanās”.

    Jautrības man nav, jo Krievija savā agonijā var sastrādāt velns zina ko, bet tomēr uzskatu, ka “labāk šausmīgs gals, nekā šausmas bez gala”. Ja Krievijas valsts neizbeigsies, LV tā vai tā nav izredžu pastāvēt, tāpēc esmu optimiste un ceru uz drīzu Krievijas sabrukumu.

    Un runājot par Krimu, Krievijai vairs nav iespēju kādu paņemt uz izbrīnu, jo pasaule jau sen ir pāri pirmajam apjukumam, ko radija “zaļie cilvēciņi” un Krimas aneksija.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    gliters > putekliic 07.08.2014. 13.17

    Tas, ka krievu “nacionālā ideja” ir atņemt kaimiņu tautām teritorijas, man arī pašai skaidrs jau kopš tīņa vecuma, bet ārī šeit Putinam pagaidām sanācis vien “Krimnaš”, citu panākumu nav un nav arī izredžu tās gūt bez grūtas cīņas un asinsizliešanas. Iesprūšana Afganistānā savulaik izrādijās perestroiku un tās izraisīto PSRS sabrukšanu veicinošs faktors.

    Bet vēl viens krievu kolektīvās zemapziņas arhetips ir ļautiņš, kas guļ uz krāsns un kuram “po ščučjemu veļenju, po mojumu hotenju” viss notiek, pašam nepieliekot nekādas pūles, t.i. vnk izsakoties “haļava”. Hruščovs, solīja “haļavu”, t.i. komunismu pēc 20 gadiem, kādas iespējas šajā jomā ir Putleram? Nekādas.

    Un vēl kas… Padomju laikā PSRS (nerunājot jau par carisko Krieviju) tomēr spēja sevi puslīdz apgādāt ar visu nepieciešamo, tagadējā Krievija ir pilnīgi atkarīga gan no ārvalstu produkcijas piegādēm, gan tehnoloģijām.

    Staļina laika PSRS dabūja visu nepieciešamo no Rietumiem, samaksājot ar miljoniem nobadināto cilvēku atņemto l/s produkciju. Tagad tas neietu cauri. Jaunas naftas un gāzes atradnes arī bez Rietumiem apgūt nevar. Un vēl jau nevajag aizmirst, ka Krievijā nedzīvo tikai krievi – tiklīdz Allahs pārstās dalīt Krievijas budžeta naudu (tās trūkuma dēļ) visādiem Kaukāza kadiroviem, kā būs ar viņu lojalitāti?

    Tā ka nav viss tik vienkārši.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Ansis Reinhards > putekliic 07.08.2014. 12.39

    > Šeloba

    viņam nav tās “paradīzes zemes virsū”, ko krieviem piedāvāt, t.i. pozitīvas nākotnes vīzijas, kam krievu vairākums noticētu. Tā ka ja viņš nespēj laiku pa laikam uz ātro nokampt vienam vai otram kaimiņam kārtējo “teritoriālo” kumosu, viņam nav nekā, ar ko saliedēt krievu tautu, lai tā būtu ar mieru ēst kartupeļus vai pat tikai to mizas.

    —————

    Šeloba, putlers patreiz piedāvā tieši to, ko grib lielākā daļa vidusmēra krievu – nokampt kumosu kaimiņam! Atskaties vēsturē, tā ir bijis vienmēr. Krievam NAV POZITĪVĀS PROGRAMMAS, viņam tādu nemaz nevajag, viņu sapnis ir kā sirseņiem, ieņemt zaļojošu lauku, nograuzt līdz saknei un lidot uz nākamo!

    Nepārvērtē bidlostānu. Viņu sīkais prieciņš ir kaimiņa nosprāgusī govs. Un lai dzīve būtu izdevusies, būtu labi, ja katru dienu kādam kaimiņam gadītos ķeza… Putlers to ir precīzi uzķēris… Tie, kas dzīvo savādāk un labāk, tie ir fašisti, viss ir tieši tik vienkārši…

    Nu ko, pasaule tiešām mainās, aptukušie rietumi spiesti pakustināt treknos dibenus, ceru, ka tas mums visiem ilgtermiņā nāks par labu… :)

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Ansis Reinhards > putekliic 07.08.2014. 12.48

    > Šeloba

    Piekrītu, ka Novorosija kā ideja cietusi krahu. Visa pasaule redz, ka par Novorosiju vēl kaut ko runā no Krievijas televizoriem un Lugandas teroristi. Bet putlera Ukrainas iekarošanas plānus tas nemaina. Novorosija bija tikai instruments, lai pakļautu Ukrainu. OK! Neizdevās, nolūza urbis… Tagad gudros ko citu. Jo mērķis nav mainījies…

    Rietumi velkas notikumiem pakaļā un nenovērtē putleru. Tā jau reiz ir bijis, tikai izskatās labi piemirsies…

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Ansis Reinhards > putekliic 07.08.2014. 08.37

    Putlers ir nelietis, bet nav muļķis. Tas, ko viņš patreiz dara, ir pārliek sankciju nastu atsevišķām personām uz visu Krievijas tautu aiz vairākiem iemesliem un mērķiem:

    1/ iesaistīt visu tautu, sankcijas izmatot, lai apvienotu Krievijas sabiedrību. Ja Rietumi ar savām mērķētajām sankcijām mēģināja Krievijas sabiedrību skaldīt, tad pulters ieviešot savējās noteikti apvienos. Krievijas vidējais cilvēks jauc cēloņus un sekas un nespēj tos atšķirt, jā pārtikas Krievijā kļūs mazāk, bet vainīgi būs rietumi…

    2/ Krievijai trūkst naudas. Tas, ko tagad aizliedz, nebūs jāpērk. Faktiski putlers priecājas par rietumu sankcijām, kas vēl pa tiešo neskar ekonomiku, jo tas viņam pašam dod iespēju aiz “dūmu aizsega” sākt strauji ekonomēt. Lai vienkāršais krievs ēd kartupeļus, kam viņam vīnogas un āboli…

    Man nekādu prieku neizraisa putlera “pašsankcijas”, jo tas nozīmē, ka Krievija mobilizējas un varēs ilgāk tiranizēt pasauli…

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    Ansis Reinhards > putekliic 07.08.2014. 11.23

    Šeloba

    Piekrītu, ka krievu noskaņojums var strauji mainīties, tikai neticu tam. Jo tie 85 vai cik tur % visu mūžu ēduši kartupeļus un turpinās tos ēst… Nekas viņu komforta līmenī nemainīsies. Atlikušie 20 pāri % vienmēr varēs dabūt ko gribēs, jo naudas gan pietiks… Rindas, taloni, blati utt. domāju lielai daļai pat patiks, jo tas uzvēdīs “veco labo laiku” pierasto un pazīstamo dvaku…

    Paskaties uz Krieviju! Vārda brīvību nogrieza, internetu pūlas kontrolēt, pensiju uzkrājumus tūlīt noņems… kas notiek?… nekas nenotiek!!! Uz šī fona āboli un vistu kājas ir pilnīgs sīkums…

    Krievijai būs grūtāk, bet izskatās, Krievijas sabiedrība ir mazohisti, un gūst baudu no tā, ka viņus presē…

    Nē, vienkārši tas nebeigsies. Krievija turēs Doņecku un Lugansku un ukraiņi, nenoslaukot no zemes virsas šīs pilsētas, tur neko izdarīt nevarēs… Protams, kādreiz tas beigsies, bet Ukraina ir ļoti ļoti grūtā stāvoklī. Valsts ir izzagta, valsts atjaunošanai nepieciešamā nauda aiziet karam, drīz būs ziema…

    Ja Latvijā atrastos kāda sabiedriska organizācija, kas atvērtu kontu “Palīdzi Uktainai!”, lai cilvēki, kas jūt līdzi Ukrainai, var pārskaitīt naudu. Varbūt visas 3 Baltijas republikas to varētu darīt kopā. Mums arī derētu konsolidēties.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    gliters > putekliic 07.08.2014. 10.31

    “Krievijas vidējais cilvēks jauc cēloņus un sekas un nespēj tos atšķirt, jā pārtikas Krievijā kļūs mazāk, bet vainīgi būs rietumi…”

    Stihiskajos niknuma uzplūdos parasti pūlis sit tos, kas tūvāk, bet Rietumi ir tālu… Tā ka nemieri Krievijā garantēti. Turklāt krievi pēdējā laikā pārāk pieraduši pie “labas dzīves”, t.i. importa precēm, iespējas braukt uz ārzemēm utt. Ja tas viss strauji, pāris mēnešu laikā tiks atņemts, niknums būs pamatīgs, bet “vainīgie Rietumi” tālu, tad atradīs ko sist rokas stiepiena attālumā. Ja Putins varētu iebarot vēl kādu “blickrīgu”, tādu, kā martā “Krimnaš”, tad jau uz kādu laiciņu krievi “saliedētos” kopīgā priekā par kārtējo laupījumu un kaimiņa pazemošanu, bet izskatās, ka viņam tas nespīd – tas pats projekts “Novorossija” tūlīt būs izgāzies pilnībā. “Īsta” kara uzsākšana nozīmē vēl papildus ekonomiskām grūtībām arī vispārējo mobilizāciju un, sekojoši, drošas izredzes upurēt ne vien savu personisko labklājību un ērtības, bet arīdzan tuviniekus, turklāt nezinot cik ilgu laiku šāds stāvoklis būs un ar ko tas viss beigsies. Nu nav mūsdienu vidusmēra krievs gatavs kaut ko upurēt jelkāda mērķa labā – nolaupīt to, kas viegli paņemams – to jā, bet ne vairāk.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

simpsons 06.08.2014. 22.14

Ja nopietni, tad ASV teica, ka sankcijas ieviesīs uzmanīgi, kā rīkojoties ar skalpeli, lai ciestu politiķi un oligarhi, bet ne plašāka sabiedrība.

Putins, protams, ar skalpeli rīkoties nemāk, bet ar kuvaldu gan. Nav taču godīgi, ka cieš tikai viņam pietuvinātie, jācieš visiem iedzīvotājiem!

+13
0
Atbildēt

1

    silvija_vitina > simpsons 07.08.2014. 11.28

    nekas, jaunās pasaules – novorusijas – apreibinātajiem tiks atkal dota vienreizēja iespēja iesēsties laika mašīnā un atcerēties laikus, kad veikalā visos plauktos bija glīti sarindoti vaļenki un deficītos pārtikas produktus nevis tirgoja, bet “svieda uz letes” [vikunuļi na prilavok].

    +3
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu