Dombrovski varētu nominēt Eiropadomes vadītāja amatam • IR.lv

Dombrovski varētu nominēt Eiropadomes vadītāja amatam

27
Laimdota Straujuma un Valdis Dombrovskis. Foto: Lauris Aizupietis, F64

Junkers Straujumai apliecinājis atbalstu Latvijas kandidātam atbilstīgam amatam

Latvijas Eirokomisāra amata kandidāts un bijušais premjers Valdis Dombrovskis, iespējams, tiks nominēts ietekmīgajam un augstajam Eiropadomes vadītāja amatam, nomainot šajā amatā Hermanu van Rompeju, vēsta Tvnet.lv, atsaucoties uz portāla rīcībā esošo neoficiālo informāciju.

Dombrovskis sarunā ar Tvnet Strasbūrā sacīja, ka šī iespēja ir ļoti minimāla. Taču Latvijas Radio korespondente Ina Strazdiņa vērtē, ka Dombrovskis varētu kļūt par kompromisa figūru, jo ir no mazas valsts un pārstāv liberālos spēkus. Saskaņā ar Eiropas vadības institūcijās raksturīgo varas sadali starp dažādiem spēkiem, patlaban Eiropas Parlamentu vada sociālists Martins Šulcs, un liberālis Žans Klods Junkers kļuvis par Eiropas Komisijas (EK) vadītāju. Eiropadomes vadītāja amats tad pienāktos liberālim.

Rezultāts būs atkarīgs arī no tā, kā sadalīs eirokomisāru portfeļus, sacīja Strazdiņa, skaidrojot, ka Dombrovskis ir Eiropā pazīstams politiķis, viņš varētu kļūt par kompromisa figūru. Vēl viens iespējamais kandidāts ir Igaunijas premjers Andruss Ansips, izskanējuši vēl citi vārdi. Ir vēl viena nianse – Dombrovskis savulaik pretendēja uz EK vadītāja amatu, bet atteicās par labu Junkeram. Junkers telefonsarunā ar Latvijas valdības vadītāju Laimdotu Straujumu apliecinājis, ka atbalstīs Dombrovska profesionālajām spējām atbilstīgu amatu. Šodien pirms Eiropadomes sanāksmes Straujumai paredzēta tikšanās ar Junkeru.

Dombrovskis Tvnet atgādinājis, ka jau iepriekšējās nedēļas šis jautājumu bija gan Latvijas, gan starptautisko mediju dienaskārtībā, un ka, ja arī kaut kur viņa vārds šā amata sakarā minēts, patlaban pēc tā nevajadzētu izdarīt tālejošus secinājumus. Dombrovskis skaidroja, ka izredzes ieņemt Eiropadomes vadītāja amatu atkarīgas no dažādiem apstākļiem, tostarp no tā, kas ieņems augstās ārlietu pārstāves Ketrīnas Eštones vietu.

Kā ticamākā Rompeja pēctece iepriekš minēta Dānijas premjerministre Helle Torninga-Šmita, kuru atbalsta daudzas valstis, tostarp Lielbritānija. Tiesa, pret viņu iebilst Francijas prezidents Fransuā Olands, Dānija nav arī eirozonas valsts, kas var kļūt par nopietnu šķērsli Torningas-Šmitas kandidatūrai. Kā iespējamais kandidāts tiek minēts arī Īrijas premjerministrs Enda Kenijs.

Komentāri (27)

Jānis 16.07.2014. 09.18

Lai izdodas!

+14
-4
Atbildēt

0

dro 16.07.2014. 10.14

+8
-2
Atbildēt

1

    ILZE > dro 16.07.2014. 10.59

    lno

    Tad jau abu koalīcijā RP/V varēs bīdīt savu premjeru. Ja vien Šļesera banda nesavāks 5%, tad kremlis vēlēsies to premjera krēslā un kremļjaģām, RP/V, savas ambīcijas būs jāatmet.

    +3
    -13
    Atbildēt

    0

Kristīne 16.07.2014. 12.51

Varētu šo, varētu to…

0
-3
Atbildēt

2

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu