Nedēļas nogalē sāksies Cēsu mākslas festivāls • IR.lv

Nedēļas nogalē sāksies Cēsu mākslas festivāls

21
Grupa "Instrumenti".Publicitātes foto

Sestdien, 19.jūlijā Cēsu pils parka estrādē ar koncertšovu uzstāsies grupa “Instrumenti”

Svinot savu astoto jubileju, šogad Mākslas festivāls “Cēsis” notiks no 11.jūlija līdz 9.augustam. Pirmo reizi festivāla koncerti norisināsies jaunā un mūsdienīgā akustiskā koncertzālē, bet izcilo kino programmu varēs baudīt ar modernu digitālo projektoru aprīkotā kinozālē. Turklāt pirmo reizi festivāls piedāvās tik plašu un daudzveidīgu teātra programmu. Savukārt vizuālās mākslas sadaļas spektrs – no klasiskām līdz pārsteidzoši izaicinošām ekspozīcijām, informē festivāla veidotāji 

Festivāla atklāšanas pasākums 11.jūlijā koncertzālē “Cēsis” būs unikāls mākslas fakts, kas manifestēs festivāla būtību – kino, mākslas un mūzikas  saspēli. Šāgada festivāla īpašā personība būs pasaulslavenais lietuviešu izcelsmes amerikānis, par avangarda kino krusttēvu dēvētais mākslinieks, dzejnieks un režisors, cilvēks-leģenda Jons Meks. Atklāšanas pasākuma pirmajā daļā, 92 gadīgajam metram klātesot, tiks demonstrēta viņa dokumentālā filma “Endija Vorhola dzīves ainas: draudzības un krustpunkti” (1982). Šajā avangarda kino dienasgrāmatā dokumentēta popārta karaļa Endija Vorhola ikdiena, mākslas radīšanas process un vide, kas viņu iedvesmoja. Atklāšanas pasākuma otrajā daļā – muzikāls notikums “Kinomūzika okeāna viļņos”, kurā komponists un perkusionists Rihards Zaļupe kopā ar domubiedriem izpildīs paša komponēto mūziku Māra Martinsona filmai “Oki – okeāna vidū” speciāli festivāla atklāšanai tapušā aranžējumā. 

Jona Meka dzīvei un daiļradei veltītā retrospekcija tiks atklāta 11.jūlijā Cēsu alus brūzī, kur vizuālās mākslas ekspozīcijas uzmanības centrā būs Jona Meka mūža 91 notikums un tajos iesaistītie cilvēki. Savukārt Vidzemes koncertzāles “Cēsis” kinozālē katru festivāla sestdienu notiks Meka filmu skate. 12.jūlijā festivāls aicina uz Jona Meka un kino pazinēja Viktora Freiberga publisko sarunu par avangarda lomu pagātnes un šodienas kultūras ainā. 

Visu festivāla laiku Cēsu izstāžu namā varēs aplūkot gleznotājas Maijas Tabakas darbu izstādi. Cēsu pils klētī būs skatāma mākslinieka Kristapa Ģelža lielformāta plastikāta glezna “Mākslīgais miers IV”. Savukārt Cēsu alus brūzī tiks izstādīta Artūra Puntes multimediālā instalācija “Dzeja interjerā”, kā arī Kaspara Podnieka un Kriša Salmaņa “North by Northeast” (“Ziemeļi – Ziemeļaustrumi”) – Latvijas paviljona ekspozīcija 55. starptautiskajā Venēcijas mākslas biennāles izstādē. 

Jaunā koncertnama kinozālē skatītājiem būs iespēja noskatīties leģendārās kinozinātnieces Valentīnas Freimanes veidoto kino mūziklu zelta izlasi (atklāšanas seanss 13. jūlijā ar Ernsta Lubiča filmu “Viena stunda ar tevi”, 1932). Tiks demonstrētas 13 filmas, kas tapušas laikā no 1932. līdz 1952. gadam un kļuvušas par kino mūziklu zelta klasiku. Seansi notiks otrdienas, ceturtdienas, piektdienas, sestdienas un svētdienas vakaros. 

Viens no centrālajiem mūzikas notikumiem būs simfoniskās mūzikas koncerts “Ravela Šeherezade un Štrausa varonis”, kurā piedalīsies soprāns Kristīne Gailīte un Nacionālais simfoniskais orķestris ar Andri Pogu pie diriģenta pults (25. jūlijs, koncertzāle “Cēsis”). Koncerta programmā – Morisa Ravela “Jokdara rīta dziesma” un vokālais cikls “Šeherezade”, kā arī Riharda Štrausa grandiozā simfoniskā poēma “Varoņa dzīve”. 

Jau citu vakaru koncertzālē klausītāji tiks aicināti uz Šveicē dzīvojošās latviešu pianistes Artas Arnicānes un Īlingas simfoniskā orķestra (Londona) koncertu “Maskata tango un Elgara simfonija” (26. jūlijs). Izcili koncerti skanēs arī Sv. Jāņa baznīcā. Ar “Gruzijas dvēseli gruzīnu balsīs” baznīcas velves piedziedās gruzīnu vīru grupa Iberi (12. jūlijs). Gaidīts notikums ir Ineses Galantes solokoncerts (18. jūlijs), kurā skatītāju tik iemīļotā dziedātāja kopā ar ērģelnieku Aivaru Kalēju aicinās baudīt Johana Sebastiāna Baha, Georga Frīdriha Hendeļa un Antonio Vivaldi korāļus un operu ārijas. Kamerkoris Stella Montis (Francija) baznīcā izdziedās “Parīzes klaigas un Vaska klusās dziesmas” (27. jūlijs). Savukārt Cēsu meža skolas kamerzālē paredzēts intīmāks mūzikas notikums – “Dziesmu un romanču vakars”, kas veltīts vienam no visu laiku izcilākajiem Latvijas basiem – dziedātājam Nikolajam Goršeņinam. Koncertā piedalīsies mecosoprāns Ieva Parša, basbaritons Rihards Mačanovskis, jaunais baritons Igors Martaks, kam šis būs viens no pirmajiem lielākajiem publiskajiem iznācieniem, kā arī pianisti Herta Hansena un Mārtiņš Zilberts (19. jūlijs). 

Festivāla teātra programmā iekļautas četras skatītāju un profesionāļu atzītas trīs Latvijas teātru izrādes. Koncertzāles skatuvi apdzīvos Liepājas teātra muzikālais dzīvesstāsts “Piafa” (režisore Laura Groza-Ķibere, 1. un 2. augusts), Nacionālā teātra “Mollija saka jā!” (režisors Pēteris Krilovs, 7. augusts) un “Jūtu tektonika” (režisors Mihails Gruzdovs, 9. augusts), kā arī Dailes teātra “Vecpuiši un vecmeitas” (režisors Regnārs Vaivars, 8. augusts). 

Arī šogad gardēži un estēti aicināti uz gastronomisko performanci Cēsu alus brūzī. “Nepieradinātās vakariņas turpinās..” (12. jūlijs) apspēlēs 1,61803398875 – zelta griezumu, sauktu arī par dievišķo skaitli dabā, mākslā, arhitektūrā, mūzikā, dizainā un arī gastronomijā.

Cēsu pils parka estrādē šogad uz skatuves – “Instrumentu” koncertšovs (19. jūlijs). Visi, kas redzējuši un dzirdējuši “Instrumentus” pērnziem koncertzālē “Palladium”, apliecinās – viņu izrāde ir spēcīgs un savdabīgs piedzīvojums, kas ilgi paliek atmiņā. “Instrumenti” ļauj noprast, ka Cēsīs brīvā dabā viņu priekšnesums būs vēl iespaidīgāks, solot īpašas, uz maģiskām sajūtām balstītas noskaņas. 

Koncertu un izrāžu laikā jau tradicionāli vecākiem būs iespēja savus bērnus uzticēt Radošajai bērnistabai.

Vairāk informācijas festivāla mājas lapā. Biļetes nopērkamas www.bilesuparadize.lv

 

Komentāri (21)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu