Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

3
Ukrainas armijas kareivis pie iznīcināta tanka, ko izmantoja prokrieviskie separātisti valsts austrumu pilsētā Slovjanskā.

Nedēļas notikumi pasaulē

Krievijas teroristu bastiona Slovjanskas ieņemšanai Ukrainas prezidents Petro Porošenko piedēvējis «milzīgu simbolisku nozīmi», tomēr tā vēl nav pilnīga uzvara. «Tas ir sākums pagrieziena punktam cīņā pret kaujiniekiem.» Slovjanskas ieņemšana ir Ukrainas spēku līdz šim lielākais panākums pretterorisma operācijā. 120 000 iedzīvotāju lielā pilsēta promaskavisko kaujinieku kontrolē nonāca 6.aprīlī. Nedēļas beigās Ukrainas armijas kontrolē nonāca četras valsts austrumu pilsētas – Slovjanska, Kramatorska, Družkovka un Konstantinovka. Teroristi vēl patvērušies Doņeckā un Luganskā.

NATO atlikusi savu rindu paplašināšanu. Lēmums pieņemts saistībā ar Krievijas agresiju Ukrainā. Vienlaikus NATO ar lielu uzmanību izskatīs jautājumu par jaunu garantiju sniegšanu un pašreizējo paplašināšanu. Tādējādi četras potenciālās jaunās NATO dalībvalstis – Gruzija, Maķedonija, Melnkalne un Bosnija un Hercegovina – informētas, ka paplašināšanās tuvākajā laikā nebūs organizācijas darba kārtībā. 

Miris bijušais Gruzijas prezidents Eduards Ševardnadze (dzimis 1928.gadā). Viņš bija tuvs bijušā PSRS prezidenta Mihaila Gorbačova līdzgaitnieks, PSRS ārlietu ministrs. Par Ševardnadzes lielāko sasniegumu tiek uzskatīts tas, ka viņš sarunu ceļā panāca vienošanos ar ASV par bruņojuma samazināšanu. Būdams jau neatkarīgās Gruzijas prezidents, Ševardnadze tomēr savu valsti nespēja izvest no nabadzības un haosa.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu